Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά

Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά

  • A-
  • A+

Του απεσταλμένου μας στην Αχρίδα και την Πρίστινα 

Το μεγάλο βήμα δεν έγινε στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ στις τρίωρες διαπραγματεύσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντίμιτροφ για το ονοματολογικό, ώστε να μπορούμε να λέμε πως είμαστε κοντά σε λύση, όμως σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα, ενώ για πρώτη φορά συζητήθηκε και χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα που απομένει να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία.

Αυτό που κυρίως χωρίζει πλέον τις δύο πλευρές είναι ο σκληρός πυρήνας του ονοματολογικού, όχι τόσο το ίδιο το όνομα όσο το εύρος της χρήσης του, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε σύνθετο όνομα για κάθε χρήση, για το εσωτερικό αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις, με εγγύηση την αλλαγή του συντάγματος.

Στη βίλα του στρατάρχη Τίτο, στις όχθες της Αχρίδας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν δηλώσεις χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις, με τον Νίκο Κοτζιά να υπογραμμίζει πως «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση.

Αλλά είναι και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε –και οι δυο μας– να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα. Τα προβλήματα τα μεγάλα τα βρήκαμε μπροστά μας, και ο Νικόλας και εγώ. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντίμιτροφ, χαρακτήρισε ανοιχτές και ειλικρινείς τις συζητήσεις και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ηταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται».

Νέο ραντεβού, αρχές Μαΐου

Ο Ελληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ντίμιτροφ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 3 και 4 Μαΐου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Η εκτίμηση που υπάρχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι ότι παρά την επιτάχυνση που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες, ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί για να προλάβει η ΠΓΔΜ το... τρένο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που έχει ορίζοντα τον Ιούλιο. Ηδη κάποιοι στα Σκόπια κάνουν λόγο για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να εκτιμούν επίσης ότι ακόμη κι αν δινόταν τώρα λύση, απαιτείται σημαντικός χρόνος για να γίνουν όλες οι διαδικασίες, όπως κυρώσεις από κοινοβούλια, κατάθεση εγγράφων στον ΟΗΕ κ.λπ.

Το βέβαιο είναι, επίσης, ότι ούτε η κοινή γνώμη των δύο χωρών είναι έτοιμη για μια λύση άμεσα και θα χρειαστεί χρόνος να εξηγηθούν οι όποιοι συμβιβασμοί και να γίνουν εσωτερικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

Το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντίμιτροφ δειπνούσαν στην Αχρίδα, στη Βουλή της ΠΓΔΜ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE έχανε την ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, όμως η ψηφοφορία, 62 έναντι 40 επί συνόλου 120 βουλευτών, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν μια δυναμική διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία επιδιώκει ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός.

Οι αναλυτές στα Σκόπια εκτίμησαν ότι η πρόταση μομφής, η οποία είχε στο σκεπτικό της παρεμπιπτόντως και μία αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα (πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και γίνεται μυστική διπλωματία), ήταν απλώς ένα... φύλλο συκής προκειμένου να επιστρέψει το εθνικιστικό κόμμα στις εργασίες της Βουλής, από την οποία είχε αποχωρήσει εδώ και δύο μήνες. Οι εθνικιστές έχουν συμφωνήσει να περάσουν τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για να προλάβουν την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χθες, μετά την Αχρίδα, ο κ. Κοτζιάς αναχώρησε για την Πρίστινα, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπετζέτ Πατσόλι και τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η ίδρυση εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, ενώ αναμένεται και επίσκεψη του κ. Πατσόλι στην Ελλάδα.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη πτήση με... αέρα σύγκλισης
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Στα Σκόπια από χθες η ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για τις κρίσιμες επαφές με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό • «Μικρό καλάθι»...
Πρώτη πτήση με... αέρα σύγκλισης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισε το στοίχημα ο Ζάεφ
Υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η πρόταση της κυβέρνησης και ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση με την αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατία...
Κέρδισε το στοίχημα ο Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση στη Βουλή, απειλές απ' έξω
Στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια η συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση στην κατεύθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια προκαταρκτική διαδικασία, η οποία πρέπει να...
Συζήτηση στη Βουλή, απειλές απ' έξω
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή για αλλαγή Συντάγματος
Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε τροπολογίες για τις συνταγματικές αλλαγές για τη Βόρεια Μακεδονία. Για να περάσουν, θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 σε σύνολο 120...
Στη Βουλή για αλλαγή Συντάγματος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Σκόπια και Αθήνα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν λύση
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα βρίσκεται η ΠΓΔΜ, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα της συμμετοχής στη διαδικασία και την αντιπολίτευση να προσπαθεί να αποτρέψει τους πολίτες να πάνε...
Σε Σκόπια και Αθήνα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν λύση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας