Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είχε ανάγκη ο άνθρωπος των... χιλίων θέσεων τη σύμβαση με τη Novartis;
AP Photo / Yorgos Karahalis

Είχε ανάγκη ο άνθρωπος των... χιλίων θέσεων τη σύμβαση με τη Novartis;

  • A-
  • A+

Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να έσπευσε να τονίσει ότι η σύμβαση που υπέγραψε με την «αμαρτωλή» φαρμακευτική εταιρεία ήταν νόμιμη, όμως δεν μπορεί να αλλάξει κάποια γεγονότα: Πρώτον, η εμπλοκή του στην υπόθεση είναι πραγματική και όχι σκευωρία. Δεύτερον, η σχέση του με τον Κων. Φρουζή ήταν κάθε άλλο παρά «τυπική», όπως ισχυριζόταν. Τρίτον, φαντάζει κάπως οξύμωρο για τον ισχυρό άνδρα της οικονομίας που είχε περάσει από τόσες καίριες θέσεις να χρηματίζει σύμβουλος μιας φαρμακευτικής... Ηταν άραγε τυχαία επιλογή;

Να είχαμε άλλους 10 σαν κι αυτόν (σ.σ. τον Γ. Στουρνάρα)

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Η σύμβαση του Γιάννη Στουρνάρα με τη Novartis Hellas για παροχή υπηρεσιών ως συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν ανάμεσα στα νέα στοιχεία που έστειλε η εισαγγελέας Διαφθοράς στη Βουλή. Η σύμβαση που είδε το φως της δημοσιότητας απασχόλησε χθες μερίδα των ΜΜΕ, αλλά προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του νυν διοικητή της ΤτΕ που αποκάλεσε αθλιότητα τη δημοσίευση και τόνισε ότι τότε εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα και προφανώς η σύμβαση ήταν απολύτως νόμιμη!

Ο Γιάννης Στουρνάρας, και πρώην γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), δηλαδή του φορέα που απηχεί τις θέσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της σύμβασης των 4.000 ευρώ (μικτά) για δύο παρουσιάσεις με θέμα την τότε οικονομική κατάσταση της ελληνικής αγοράς και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις. Μίλησε ενώπιον της διοικητικής επιτροπής της Novartis. Μπορεί αυτό να ήταν βέβαια νόμιμο, αλλά είναι δόκιμο ο διευθυντής του ΙΟΒΕ να θεωρείται -για όσο διάστημα διαρκούσε η σύμβαση- σύμβουλος μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας;

Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η σύμβαση ανατρέπει τα πάντα.

  • -Ανατρέπει τα περί δήθεν προσπάθειας εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο ίδιος, με μόνη τη δικαιολογία ότι είναι σύζυγος της Λίνας Νικολοπούλου. Θυμίζουμε εδώ ότι η σύζυγός του είναι ιδιοκτήτρια μιας εκ των εταιρειών -της Mindwork- που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η εταιρεία της κ. Νικολοπούλου ξεκινάει συνεργασία με τη Novartis το 2012, την ίδια δηλαδή περίοδο που ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πλέον υπουργός Οικονομικών. Οπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, όλες οι επικοινωνιακές εκστρατείες που ανέλαβε η Mindwork ήταν κατόπιν διαγωνισμών.
  • -Ανατρέπει και τα περί τυπικής γνωριμίας και επαφής του ίδιου με τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas και πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνο Φρουζή, όπως ο τελευταίος ισχυρίστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (12.2.2018). Η σύμβαση μεταξύ τους μάλλον δεν υποδήλωνε μια τυπική γνωριμία, το ίδιο και οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών που προκύπτουν τόσο από τα σημειώματα που βρέθηκαν στους υπολογιστές όσο και από τις καταγραφές του Κ. Φρουζή.

Ενα βαρύ παρελθόν

Ο Γ. Στουρνάρας ήταν στέλεχος της ομάδας του σημιτικού «εκσυγχρονισμού» στα μέσα της δεκαετίας του ’90, και μάλιστα είχε αναλάβει τότε το πόστο του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), του βασικού δηλαδή συμβούλου του ΥΠΟΙΚ Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτό το όργανο κατηύθυνε την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ ο ίδιος ήταν ο αρμόδιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε.

Υπήρξε μεταξύ των πρωταγωνιστών στην «αντιμετώπιση» της μεγάλης κρίσης του Χρηματιστηρίου το φθινόπωρο του 1999, στη συνέχεια διετέλεσε ακόμα και τραπεζίτης από τη θέση του αντιπροέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας σχεδίασε το κυριολεκτικό ξεπούλημά της στους Γάλλους.

Αμέσως μετά χρίστηκε διευθυντής του ΙΟΒΕ, του τεχνοκρατικού βραχίονα των βιομηχάνων, και το 2012 κατέλαβε τη θέση του «τσάρου της Οικονομίας» στην κυβέρνηση συνεργασίας. Μπορεί λοιπόν ένα τέτοιο στέλεχος να ενεπλάκη απλά και μόνο λόγω της δραστηριότητας της συζύγου του με την υπόθεση ενός σκανδάλου μεγατόνων; Μήπως τελικά συμβαίνει το αντίστροφο;

Μπορεί λοιπόν έτσι τυχαία ο Γιάννης Στουρνάρας με το πλούσιο βιογραφικό σε υψηλά αξιώματα να υπογράφει σύμβαση με τη Novartis Hellas προκειμένου να της παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι 4.000 ευρώ;

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράφει δίπλα στο όνομα του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή και του προέδρου της εταιρείας Αrnout Ploos van Amstel. Μεταξύ άλλων η σύμβαση περιλαμβάνει αναλυτικότατη παράγραφο που αφορά την εμπιστευτικότητα και την προστασία του απορρήτου που σε κάθε περίπτωση ισχύει και μετά τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη ή λύση της σύμβασης.

Οπως ορίζει ρητά η σχετική παράγραφος, «μετά την ολοκλήρωση των Υπηρεσιών ή κατόπιν σχετικού αιτήματος της Novartis, ο Σύμβουλος υποχρεούνται να παύσει αμέσως κάθε χρήση των Εμπιστευτικών Πληροφοριών και να επιστρέψει άμεσα στη Novartis ή, αν λάβει σχετικές οδηγίες από τη Novartis, να καταστρέψει κάθε Εμπιστευτική Πληροφορία καθώς και κάθε φορέα/μέσο (ηλεκτρονικό, μαγνητικό ή άλλο) που περιέχει Εμπιστευτικές Πληροφορίες βεβαιώνοντας εγγράφως στη Novartis την ολοκλήρωση της καταστροφής τους».

Η εξειδίκευση του Γιάννη Στουρνάρα στις «εξοικονομήσεις της συνολικής δαπάνης υγείας από τα μέτρα του Μνημονίου» ως γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ είναι γνωστή. Με την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια από τα πόντιουμ μεγάλων συνεδρίων -Pharma Conference 1/6/2018, Financial Times 21/6/2011- μετέφραζε τα χαράτσια της κυβέρνησης στο φάρμακο σε αριθμούς. Απώλεια 460,6 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία από τις περικοπές των μισθών, 46,6 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση των νοσοκομείων από τις συνταξιοδοτήσεις, επιβάρυνση των ασθενών με 132 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων και ακόμα 20,9 εκατ. ευρώ για τα Μη Συνταγογραφούμενα και άλλα πολλά ανακοίνωνε ο γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Παράλληλα τον Οκτώβριο του 2011 μαζί με τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκο Μανιαδάκη, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Υγείας ως μοχλού ανάπτυξης μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών Synovate που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 7 Οκτωβρίου 2011, ο Γ. Στουρνάρας μίλησε για τις ΣΔΙΤ που θα έρθουν ως προέκταση και συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Και προχώρησε εξηγώντας ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας που έχουν χαμηλή πληρότητα (50%) θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εκχωρήσουν κρεβάτια σε ιδιώτες μαιευτήρες που θα τα «χρησιμοποιούσαν για την πελατεία τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα τη στιγμή που ίσχυε συμμετοχή μέχρι και 25%.

Εναν χρόνο αργότερα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή εξήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «θα εξετάσει την αξιοποίηση-ενοικίαση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ». Με λίγα λόγια, τις προτάσεις που είχε από καιρό διατυπώσει εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου των μεγαλοεπιχειρηματιών ερχόταν τώρα να τις κάνει πράξη από τη θέση του υπουργού Υγείας.

Επιστολή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συνέταξε ο Ελβετός πρέσβης στην οποία εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του για την ισχυρή αφοσίωση του υπουργού «στη διασφάλιση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα του φαρμάκου με την ευθεία επίδραση που έχει στην καλή υγεία των πολιτών».

Ο πρέσβης στη συνέχεια κάνει μια σύντομη αναδρομή στη διεθνή οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 η οποία χτύπησε το 2010 την Ελλάδα και επισημαίνει ότι «παρ’ όλο που η τρόικα αποφάσισε την εκταμίευση 52,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, από τα οποία περισσότερα από 7 δισ. ευρώ προορίζονται για πληρωμές των κρατικών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα, μόλις 200 εκατ. ευρώ έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής. Οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν ο μεγαλύτερος πιστωτής του κράτους από τη στιγμή που περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα αφορούν τη φαρμακοβιομηχανία».

Επιπλέον, ο πρέσβης διαμαρτύρεται ότι την ίδια στιγμή υπάρχει «ευνοϊκή μεταχείριση των πληρωμών των λοιπών προμηθευτών του τομέα Υγείας».

Κλείνοντας ο πρέσβης ενημερώνει τον Γ. Στουρνάρα ότι «οι ελβετικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παραδίδουν προϊόντα στον δημόσιο τομέα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία)» και παροτρύνει τον υπουργό να παρακολουθήσει στενά το ζήτημα και να ωθήσει τους κρατικούς αξιωματούχους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Αναμφίβολα η ενεργή σας συνεισφορά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη».

Η μαρτυρία

Σε έγγραφο που συντάχθηκε στις 5.2.2018, η προστατευόμενη μάρτυρας αναφέρεται και στην εταιρεία Mindwork, συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

«Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός Οικονομικών, το έτος 2012. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή, 2012-2014, η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει τη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της Υγείας, τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Novartis» και συμπλήρωσε ότι το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρεία Mindwork ήταν «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα, ένεκα απόρρητων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών […]».

Η ίδια κατέθεσε επίσης ότι «σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Μindwork».

Τις συναντήσεις που ανέφερε η «κουκουλοφόρος» επιβεβαιώνουν όμως με τον πλέον επίσημο τρόπο και οι καταγραφές του ίδιου του Κ. Φρουζή, αποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον ένα μέρος της μαρτυρίας είναι απολύτως αληθινό.

Οι συναντήσεις έγιναν στις 7/12/2012 και στις 29/1/2013.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ «ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΑ» ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ

Οι αναφορές που εντοπίστηκαν στους κατασχεμένους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Φρουζή

6 SEPTEMBER 2011

♦ LOVERDOS RANTEVOU PERIMENOUME NA MAS IDOPOISOUME

♦ KALAVRITA

ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ BALKONIOU

KAZANAKI O.K

KATHARISMA KSILON O.K

ΚΑΜΒΙΝΑ ΤΗΑ ΤΗΝ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

♦ EXOUME SINANTISI PEMPTI GIA ELECTIONS PLAN

♦ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΕΧΩ ΔΩΣΩ ΟΛΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ – ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ.

-------------------------------------------

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

♦ Εχω ζητήσει συνάντηση με

Στουρνάρα περιμένω.

♦ Για Μπεχράκη περιμένουμε

αύριο το πρωί επιβεβαίωση για αύριο 4.00

-------------------------------------------

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

♦ Συνάντηση με Μητσοτάκη

♦ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ INVEST IN GREECE – Κανονίζουμε νέα συνάντηση με ΣΦΕΕ και μετά θα γίνει και μια συνάντηση με Κ.Φ.

♦ ΣΟΥΡΑΝΗ

ΔΕΝΔΙΑΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ

ΜΗΛΙΟΣ

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

♦ ΕΚΛΕΙΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική

♦ Η κα Δαμανάκη θα είναι Δευτέρα 23/9 Ελλάδα (1μέρα) και 10/10 (1μέρα). Εχει και στα χέρια της από 17/9 και την ενημέρωση για τράπεζα φαρμάκου.

-------------------------------------------

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

♦ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΛΛΟΝ 16 ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ.

♦ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 11.00. Η επιστολή προς Λιντζέρη την έχω ετοιμάσει και την έστειλα για μια ματιά στην Χριστίνα θα σας την δώσει αύριο πρωί να την δείτε και να την υπογράψετε.

♦ Ραντεβού με Μαλέλη περιμένω αρχές Δεκεμβρίου

-------------------------------------------

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

♦ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ

♦ Στο DINNER ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΣΙΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ, ΚΟ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ) ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ) ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ 2 ΑΚΟΜΑ ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

♦ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΗΓΑΣΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ?

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

7/12 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εβδ. 16-20/12 (tbc) ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αβάσιμες και παραπλανητικές οι καταγγελίες της ανώνυμης επιστολής
Αποδομεί την ανώνυμη επιστολή, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη Novartis, και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας. «Είναι χαρακτηριστικό των ανακριβειών της επιστολής το γεγονός ότι το φάρμακο...
Αβάσιμες και παραπλανητικές οι καταγγελίες της ανώνυμης επιστολής
ΒΟΥΛΗ
Στα μαχαίρια για τον Μανιαδάκη
Σε σκληρή μάχη χαρακωμάτων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η μακρά κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis και τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Στα μαχαίρια για τον Μανιαδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Φρουζής, ο Στουρνάρας και το Grexit
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα πλοκάμια της Novartis είχαν απλωθεί για τα καλά στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της εν λόγω...
Ο Φρουζής, ο Στουρνάρας και το Grexit
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραντεβού... εκβιασμών!
Μεσούσης της έρευνας για τη Novartis, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι συνομιλούσαν με τον Νίκο Μανιαδάκη.
Ραντεβού... εκβιασμών!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφεύρεση της Ράικου ο “Ρασπούτιν”»
Τη δική του εκδοχή σε όσα του καταλογίζει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, παρουσίασε με χθεσινή δήλωσή του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Εφεύρεση της Ράικου ο “Ρασπούτιν”»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας