Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πανικός σε... άπταιστα αγγλικά

O Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του καταφεύγει σε ακραίες, προσβλητικές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πανικός σε... άπταιστα αγγλικά

  • A-
  • A+

Στο αδιανόητο για πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας άρθρο του στους Financial Times –με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη δημοκρατία στην Ελλάδα» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εξαπολύσει επίθεση στο κράτος δικαίου»– ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του καταφεύγει σε ακραίες, προσβλητικές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αποσκοπώντας στο να «ευφράνει την καρδιά» της αμερικανικής κυβέρνησης και των συντηρητικών Αμερικανών πολιτών.

Λέει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε συμμαχία με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα ΑΝ.ΕΛΛ. έχει εξαπολύσει μία χωρίς προηγούμενο επίθεση σε ανεξάρτητους θεσμούς και στο κράτος δικαίου».

Αφού κάνει ορισμένες αναφορές στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας μέσα στην απελπισία του επέλεξε ως έσχατη λύση την εξάλειψη των αντιπάλων του. Πρώην μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μετατρέψει μια υπόθεση που αφορά την εταιρεία Novartis από ένα παγκόσμιο σκάνδαλο υγείας σε μια ευκαιρία για πολιτική λασπολογία».

Αγνοώντας και προσβάλλοντας όχι μόνο την κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς και τις αμερικανικές αρχές, που ήδη στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής έστειλαν στην Ελλάδα αποτελέσματα των δικών τους ερευνών, ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για σκευωρία.

Κι αυτό ενώ τα ίδια τα έγγραφα της αμερικανικής Δικαιοσύνης και του FBI αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιόδους, σε δωροδοκίες, σε τριγωνικές συναλλαγές αλλά και σε ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων με άμεσες αναφορές και στο τότε πολιτικό προσωπικό.

Ο Αντ. Σαμαράς, πριν ακόμα ολοκληρώσει την προανάκριση η Εισαγγελία Διαφθοράς και ξεκινήσουν οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, μιλάει στις ΗΠΑ για σκευωρία. Σε μια χώρα που ανάγκασε τη Novartis να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για ένα παγκόσμιο σκάνδαλο το οποίο «εξέθρεψαν» και πολλά ελληνικά χέρια.

Προχωρά ακόμα και σε μια πρωτοφανή ενέργεια, εμπλέκοντας ονόματα δικαστικών λειτουργών, όπως αυτό της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου η οποία εκφοβίζει –κατά τη γνώμη του δικαστικού που μειοψήφησε στο βούλευμα κατά της Χρυσής Αυγής, δηλαδή του Ν. Σαλάτα– τους δικαστές.

Και συνεχίζει παραποιώντας τα όσα είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος: «Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ομολόγησε με ειλικρίνεια στο Κοινοβούλιο ότι έχει επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα που το χειρίζεται. Και ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, δημοσίευσε ένα άρθρο για την υπόθεσή μου που προκάλεσε τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο από το 1946 έως το 1949».

Στο σημείο αυτό ο Αντ. Σαμαράς αναφέρεται σε άρθρο του Θ. Καρτερού που λέει ότι ο Αντ. Σαμαράς με τη ρητορική του επαναφέρει εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Ελλάδα.

«Η υπόθεση Novartis είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης των δημαγωγών που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δημοκρατική κυριαρχία για να εγκαθιδρύσουν ένα λατινοαμερικανικού τύπου ανελεύθερο καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να κερδίσουν». Με δυο λόγια, καλεί ευθέως (ποιους;) να εμποδίσουν (πώς άραγε;) τη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας στην προσπάθειά της «να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς».

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο δικός του υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, με νομοθετική διάταξη (Απρίλη του 2014 στον νόμο 4262/2014) προσπάθησε να απαλλάξει τους καταχραστές του Δημοσίου. Η ποινική απαλλαγή κρίθηκε ομόφωνα αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Κι όλα αυτά, όταν πρώην βουλευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης από το κόμμα του κ. Σαμαρά έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί για απιστία, κατάχρηση και δωροδοκία.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής: «Το ακροδεξιό παραλήρημα του σκιώδους προέδρου της Ν.Δ., κ. Σαμαρά, έχει ξεπεράσει, πλέον, τα σύνορα της χώρας. Οσο κι αν προσπαθεί να κρύψει τον πανικό του κάτω από τόνους εμφυλιοπολεμικής και ψυχροπολεμικής ρητορείας, δεν τα καταφέρνει. Ισως γιατί γνωρίζει ότι, με αυτή την κυβέρνηση, όλοι είναι ίσοι έναντι του Νόμου, όσο “εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες” κι αν είναι.

»Μπορεί, βέβαια, για πολλοστή φορά να καταγγέλλει την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί να φαντάζεται προσπάθειες εγκαθίδρυσης λατινοαμερικάνικων καθεστώτων. Επισημαίνουμε, όμως, ότι στο άρθρο του στους Financial Times δεν αναφέρει ούτε λέξη για το FBI, αντιλαμβανόμενος ότι θα τον διαβάσουν και Αμερικάνοι...»

Στη συνέχεια, «συνεργάτες Σαμαρά» ανταπάντησαν ότι «αρέσει δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα, η σκευωρία θα αποκαλυφθεί και διεθνώς».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ρασπούτιν έχει τη δική του ιστορία
Ο Αντ. Σαμαράς δεν δίστασε να κατονομάσει τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ως σκευωρό, αλλά και να χαρακτηρίσει τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Ρασπούτιν, κατονομάζοντάς τον ως «διεκπεραιωτή» της σκευωρίας...
Ο Ρασπούτιν έχει τη δική του ιστορία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης τεκμηρίωση του σκανδάλου Novartis»
Τις παράνομες υπερτιμολογήσεις δεκάδων φαρμάκων της Novartis, που βρίσκονται στην καρδιά του σκανδάλου, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο μάρτυρας Νίκος Μανίας, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ....
ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης τεκμηρίωση του σκανδάλου Novartis»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το παιχνίδι τώρα αρχίζει...
Eκείνο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα ο Κ. Μητσοτάκης είναι η οργή του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ουσιαστικά «άδειασε» για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το παιχνίδι τώρα αρχίζει...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα, εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις Σαμαρά - Φρουζή
Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρεται στο σκάνδαλο Novartis και τον πρώην αντιπρόεδρο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, Κωνσταντίνο Φρουζή. Σύμφωνα με το...
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα, εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις Σαμαρά - Φρουζή
ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας