• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 2.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 0.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 4.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 2.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 0.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Novartis όπως... Παπαντωνίου

 • A-
 • A+

Με διαφορετικούς όρους και κυρίως με εντελώς διαφορετική οπτική αντιμετωπίστηκε η προανακριτική επιτροπή που εξέτασε τη δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου. 

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, που έχει μεγάλες ομοιότητες με την υπόθεση της ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, το κοινό πόρισμα της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ν.Δ., ΔΗΣΥ) που εκδόθηκε καταγράφει όχι μόνο το σκεπτικό που οδήγησε την επιτροπή στις διαπιστώσεις και στις αποφάσεις της, αλλά ξεχωριστά και το διαφορετικό σκεπτικό της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) διά χειρός Ανδρέα Λοβέρδου. Το τυπωμένο πόρισμα περιέχει επίσης και τις απόψεις των κομμάτων της μειοψηφίας. 

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το πόρισμα αυτό που εκδόθηκε στις 28/6/2017, προκειμένου να διαπιστώσει αβίαστα τη στροφή 180 μοιρών των δύο κομμάτων (Ν.Δ. και ΔΗΣΥ) ως προς την αντιμετώπιση της νέας υπόθεσης που εξετάζει από χθες η προανακριτική επιτροπή της Βουλής. 

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, στην περίπτωση του Γ. Παπαντωνίου, η δικογραφία εστάλη στη Βουλή εφόσον προσέκρουσε σε πολιτικό πρόσωπο και η Βουλή έπρεπε να αποφασίσει για την τέλεση ή όχι των αδικημάτων της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής διαπίστωσε τελικά ότι ως προς την απιστία το αδίκημα είχε παραγραφεί, αλλά ως προς το δεύτερο αδίκημα αντί να αποφασιστεί η επιστροφή του φακέλου στην ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση, κρατήθηκε ο φάκελος ώστε να διαπιστωθεί αν η νομιμοποίηση συντελέστηκε την περίοδο που ο Γ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός.

Τελικά η επιτροπή στην πλειοψηφία της πρότεινε να παραπεμφθούν οι δικογραφίες πίσω στη Δικαιοσύνη για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων καθότι η ίδια δεν είχε αρμοδιότητα να του ασκήσει δίωξη για το θέμα αυτό. 

Το σκεπτικό Λοβέρδου 

«Από τη στιγμή που το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ακόμη και αν σχετίζεται με παράνομες πράξεις του υπουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, υπάγεται αποκλειστικά στη δωσιδικία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων, στην ίδια δωσιδικία υπάγονται και όλες οι ανακριτικές ή προανακριτικές πράξεις που αφορούν το συγκεκριμένο αδίκημα, ακόμη και απλές διαδικαστικές ενέργειες, που ανήκουν στο πεδίο της προκαταρκτικής εξέτασης ή της προανάκρισης (όπως π.χ. η αναζήτηση ή επισκόπηση εγγράφων, η εξέταση μαρτύρων, η ακρόαση του υπόπτου κοκ.)». 

Ο Αν. Λοβέρδος αναφέρεται σε νομοθετικές διατάξεις και συνεχίζει εξηγώντας ότι εστάλησαν στη Βουλή φάκελοι σχετικοί με τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου παρ' όλο που θα μπορούσε η δικαστική αρχή να διαπιστώσει την παραγραφή για το αδίκημα της απιστίας και να τεθεί σε ό,τι αφορά αυτό το σκέλος η υπόθεση στο αρχείο. 

«Ταυτοχρόνως θα ασκούσε η δικαστική αρχή τα καθήκοντά της ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο με την παραδοχή της ερμηνείας του άρ. 86 του Συντάγματος ότι μόνο η Βουλή μπορεί να εξετάσει την παραγραφή ενός αδικήματος πρώην υπουργού η Ολομέλεια της Βουλής (28.3.2017) επέλεξε να εξετάσει το όλο θέμα η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης του άρθρου 86 του Συντάγματος». 

Στη συνέχεια ο Αν. Λοβέρδος αναφέρεται στη διαπίστωση της πλειοψηφίας της επιτροπής για την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας «και την αναρμοδιότητα ως προς το ενδεχομένως τελεσθέν αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Και στη συνέχεια, αντί να ληφθεί απόφαση περί επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου αυτή ως μόνη αρμόδια κρατική λειτουργία διά των οργάνων της να διερευνήσει την υπόθεση, η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να κρατήσει τον φάκελο για να διερευνήσει αν η ενδεχόμενη παράνομη νομιμοποίηση εσόδων συντελέστηκε την περίοδο που ο Γ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Αμυνας. Κατά τον τρόπο, όμως, αυτό παραβιάστηκε το νομικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε και κυρίως το συνταγματικό δικαίωμα του φυσικού και νόμιμου δικαστή (άρθρο 8 αρ.1), αλλά και το κατά το Σύνταγμα δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20π αρ.1). Η ειδική επιτροπή της Βουλής, πάντως, απέφυγε, και πολύ σωστά, να εξετάσει μάρτυρες και περιορίστηκε να ζητά έγγραφα από τη Δικαιοσύνη προκειμένου απλώς να τα αναγνώσει, χωρίς ούτως ή άλλως να μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στην έρευνα της υποθέσεως, αφού τα έγγραφα αυτά ήταν ήδη γνωστά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Η επισκόπηση αυτή ορισμένων εγγράφων παρείχε απλώς ένα άλλοθι στην πλειοψηφία της Βουλής, για τη διατήρηση της συγκεκριμένης επιτροπής σε λειτουργία. Ετσι, μέσα στην προθεσμία που έταξε ο πρόεδρος της Βουλής οι εργασίες της επιτροπής ολοκληρώθηκαν. Και πρέπει να επισημανθεί πως στο χρονικό διάστημα ύπαρξης της ειδικής επιτροπής αυτή δεν συνεδρίασε παρά μόνο επτά φορές, εκ των οποίων οι πρώτες δύο είχαν ως αντικείμενο οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα και οι τελευταίες δύο τη σύνταξη του πορίσματος. Ως προς την ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα ενδεχομένως διαρκές και πάντως μη παραγεγραμμένο, διαπιστώθηκε τελικώς από τη συντριπτική πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής η αναρμοδιότητα της Βουλής και αυτή είναι και η εισήγησή της στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Συνεπώς, είναι απαράδεκτες τόσο η παράθεση σκέψεων επί του πραγματικού μέρους της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος αυτού, κατά ή υπέρ του Γιάννου Παπαντωνίου, όσο και η διατύπωση παρεμπιπτουσών παρατηρήσεων επί του νομικού της μέρους. Ολα τα στοιχεία της υποθέσεως θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη». 

Παρατηρούμε εδώ ότι προφανέστατα ο πρώην υπουργός στο σκεπτικό του δεν λέει απολύτως τίποτα διαφορετικό από τους σημερινούς ισχυρισμούς των βουλευτών της συμπολίτευσης που αφού εξετάσουν όλα τα νομικά ζητήματα (παραγραφών κ.λπ.) θα προτείνουν προφανώς την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλά μαθήματα σκανδαλολογίας
Στο σκάνδαλο Novartis, σε μερικά αποσπασματικά αλλά καθημερινά ερωτήματα ή και σε μη ερωτήματα και παραδοχές αξίζει να δοθούν καθαρές απαντήσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ερωτήσεις που «ξεχνούν» οι...
Απλά μαθήματα σκανδαλολογίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
Κι εκεί που όλοι πλέον οι πολίτες είχαν αποκοιμηθεί καθησυχασμένοι ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να ταράξει εκ νέου...
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Novartis, η δημοσιογραφία και τα σκουπίδια
Μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση προκύπτει από τη χτεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την υμνητική αρθρογραφία υπέρ της Novartis του βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου, τον οποίο η Ν.Δ. είχε τοποθετήσει στην...
Η Novartis, η δημοσιογραφία και τα σκουπίδια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κατάθεση που «δίνει» Λοβέρδο
Τι λέει για τις τιμολογήσεις φαρμάκων επί υπουργίας Α. Λοβέρδου ο μάρτυρας-«κλειδί» που είχε σημαίνοντα ρόλο στο υπουργείο Υγείας στον τομέα τιμολόγησης των φαρμάκων και στη συνέχεια εργάστηκε στη φαρμακευτική...
Η κατάθεση που «δίνει» Λοβέρδο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κακοποιούς» βλέπει ο Λοβέρδος
Ο πρώην υπουργός Υγείας εμφανίστηκε οργισμένος έπειτα από τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis • «Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989» είπε, κάνοντας λόγο για κατάχρηση...
«Κακοποιούς» βλέπει ο Λοβέρδος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Κ. Φρουζής και οι αθώες συναντήσεις
Είναι φυσικό για κάθε πρώην (και νυν) στέλεχος της εταιρείας Novartis που κερδοσκοπούσε αποδεδειγμένα και με αθέμιτες πρακτικές σε διάφορες χώρες, να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του και τις καλές του...
Ο Κ. Φρουζής και οι αθώες συναντήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας