Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η μεταμνημονιακή εποχή διχάζει

Επιφυλάξεις από τον Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος με νόημα δήλωσε ότι «το ταξίδι δεν έχει φτάσει στο τέλος του» και η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η μεταμνημονιακή εποχή διχάζει

  • A-
  • A+

Σε δημόσια ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τον τρόπο εξόδου από τα μνημόνια και τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους εξελίχθηκε το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν κορυφαίοι Ελληνες και ξένοι αξιωματούχοι.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι η διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις εκτιμήσεις κυβερνητικών και Ευρωπαίων παραγόντων αναφορικά με τις δυνατότητες και την αυτοδύναμη -χωρίς κανενός είδους στήριξη- παρουσία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ειδικότερα, από την πλευρά του Μαξίμου εκφράζονται αισιόδοξες εκτιμήσεις, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει το βράδυ της Παρασκευής ότι «τον Αύγουστο που έρχεται δεν θα έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας». (Ρεπορτάζ σελ. 4)

Αντιθέτως, σημαίνοντες εκπρόσωποι των θεσμών με βαθιά γνώση των εξελίξεων στη χώρα μας, ανάμεσα στους οποίους ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, και ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για την Ελλάδα, υποστήριξαν κατηγορηματικά ότι «το ταξίδι δεν έχει φτάσει στο τέλος του» και η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου. Αν και όπως συμπλήρωσαν, αυτό θα συμβεί στο ευρύτερο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως ισχύει για κάθε κράτος-μέλος.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους», ήταν τα λόγια του κ. Ρέγκλινγκ από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος θέλησε με τη φράση του να επιμείνει στο γεγονός ότι τα δύσκολα δεν τελειώνουν και η Αθήνα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Πρόσθεσε δε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM σε 41 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2059.

Την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους μετέφερε με τη σειρά του ο Ντέκλαν Κοστέλο και διευκρίνισε ότι η συζήτηση περί βιωσιμότητας «δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα μέτρα διευθέτησης, αλλά να επεκτείνεται και στα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

«Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία-πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί», κατέληξε.

Στόχοι και διαφωνίες

Τους τρεις στόχους της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη μέρα στη χώρα ανέλυσε ο αντιπρόεδρος και νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Αυτοί περιγράφηκαν ως εξής: Απεξάρτηση από τα μνημόνια και την επιτροπεία, «χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις», δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους, «αφού ρυθμιστεί, από τις αγορές», απόκτηση ενός «ιδιόκτητου» προγράμματος της Ελλάδας, σχεδιασμένο από την ίδια, «με ευθύνη και δέσμευση υλοποίησης».

Ο κ. Δραγασάκης ήταν απολύτως αρνητικός στο ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής, υπογραμμίζοντας ότι μεταθέτει το πρόβλημα της εξάρτησης και σημαίνει μια «ημιμνημονιακή» κατάσταση.

Στον αντίποδα, αμετακίνητος στη γραμμή της ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης εμφανίστηκε και αυτή τη φορά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα, στο ερώτημα που δέχτηκε εάν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της Novartis ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι «δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος», ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του εξέφρασε τη λύπη του για τη χώρα.

Να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης στον Γιάννη Στουρνάρα ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι «ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας». Και πρόσθεσε εξίσου αιχμηρά: «Είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη Δικαιοσύνη».

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η θετική αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, ο οποίος αποκάλυψε ότι δέχεται πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από αμερικανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν. Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ.

  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ● Εμφαση στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχουν ήδη αρχίσει να...
Το πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το μυαλό στην επόμενη ημέρα
Η διήμερη συνεδρίαση κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και γκρίνιες εκ μέρους των μελών του ανώτατου πολιτικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επικεντρώθηκαν στις παρεμβάσεις τους στην...
Με το μυαλό στην επόμενη ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρησμοί και μηνύματα από Γεννηματά και Θεοδωράκη
Νέα πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης από το 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο. Στις ξεχωριστές παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν,...
Χρησμοί και μηνύματα από Γεννηματά και Θεοδωράκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάψευση από Δραγασάκη περί νέου Μνημονίου και εκλογών
Τη σεναριολογία περί υπογραφής τέταρτου Μνημονίου από την κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ την ίδια ώρα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όσον αφορά το...
Διάψευση από Δραγασάκη περί νέου Μνημονίου και εκλογών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: ο οδικός χάρτης του έκτακτου συνεδρίου
Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται το Κίνημα Αλλαγής. Η αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο συνέδριο, που έχει οριστεί να διεξαχθεί 30-31 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει και στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας Μ....
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: ο οδικός χάρτης του έκτακτου συνεδρίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση»
Απαντήσεις στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνοντας ότι «είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη...
«Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας