Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομάδα που... βγαίνει από το μνημόνιο δεν την αλλάζεις

Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Φώτης Κουβέλης, Μερόπη Τζούφη, Κωνσταντίνος Στρατής, Νάσος Ηλιόπουλος

Ομάδα που... βγαίνει από το μνημόνιο δεν την αλλάζεις

  • A-
  • A+

Το ορόσημο της εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει σε απλές συμπληρώσεις και αναπληρώσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ταρακουνήσει τη δομή των υπουργείων και επέλεξε «ασφαλείς» λύσεις για κρίσιμα χαρτοφυλάκια, επιλέγοντας πρόσωπα που έχουν ήδη τριβή με τα θέματα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που διατηρεί την ιδιότητα του αντιπροέδρου, ορίστηκε ως διάδοχος του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναβαθμίστηκε έτι περαιτέρω αναλαμβάνοντας κρίσιμες αρμοδιότητες. Το αντικείμενο κάθε άλλο παρά ξένο είναι για τον Γιάννη Δραγασάκη, καθώς είχε στο παρελθόν αναμιχθεί και αυτός με το σχέδιο για την επικείμενη ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Διατηρούσε μάλιστα συχνή επαφή με πρέσβεις και αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων με επίκεντρο την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός τού είχε προτείνει να αναλάβει το πόστο.

Αντίστοιχα φαίνεται πως ήταν και τα κριτήρια για τη μετακίνηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Αμυνας στην κεφαλή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Γιάννης Μουζάλας, τον οποίο ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός, αποχώρησε τελικά από την κυβέρνηση.

Φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε προσωπική του επιλογή, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, στον οποίο πιστώνεται η ταχεία ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων στο δύσκολο έργο της φιλοξενίας προσφύγων. Ενα ακόμα «ατού» του θεωρείται η καλή γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και η αποδοχή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει θητεύσει για χρόνια ως γραμματέας του.

Τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας κατέλαβε ο Φώτης Κουβέλης, που αρκετές φορές φερόταν να εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ και τη στήριξη που παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ, ο οποίος καλείται πλέον να συνυπάρξει με τον «εκρηκτικό» Πάνο Καμμένο. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ο Φώτης Κουβέλης εθεωρείτο από την εποχή του ΣΥΝ από τις πιο ψύχραιμες φωνές στα εθνικά ζητήματα (υπενθυμίζεται πως το 2004 είχε ταχθεί ενάντια στο Σχέδιο Ανάν).

Στο υπουργείο Εργασίας η θέση αναπληρώτριας υπουργού, που κατείχε μέχρι πρότινος η Ράνια Αντωνοπούλου, στην πραγματικότητα δεν αναπληρώθηκε, καθώς δημιουργείται νέα θέση υφυπουργού. Την κατέλαβε ο νεαρός Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι χτες επικεφαλής του ΣΕΠΕ και προσωπική επιλογή της Εφης Αχτσιόγλου, ενώ οι ακριβείς αρμοδιότητές του θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Η προσθήκη της γιατρού Μερόπης Τζούφη, βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διπλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Αφενός προέρχεται από την περιφέρεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει υστέρηση, αφετέρου είναι από τα νεαρά πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια σχετική ανανέωση. Η νέα υφυπουργός Παιδείας αντικατέστησε τον (εδώ και καιρό) αποχωρήσαντα Κώστα Ζουράρι, με αποτέλεσμα να «μικραίνει» η δύναμη των ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση.

Ο δε Κωνσταντίνος Στρατής, που ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά γνωστός στα κυβερνητικά κλιμάκια. Θεωρήθηκε ως το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο για να συμπληρώσει τη δομή του υπουργείου, καθώς γνωρίζει εκ των έσω τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του χώρου του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Φώτης Κουβέλης

Εναν παλιό γνώριμο και συνοδοιπόρο υποδέχεται στην κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Φώτης Κουβέλης υπήρξε άλλωστε κεντρικό πρόσωπο στις «περιπέτειες» της Αριστεράς, και δη της Ανανεωτικής. Οι σταθμοί στην πορεία του πολλοί: Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, «Ρήγας Φεραίος», ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμός. Υπηρέτησε σε κορυφαίες κομματικές θέσεις, ενώ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη του 1989 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης. Εξελέγη βουλευτής επτά φορές, ενώ έχασε την αρχηγία του ΣΥΝ από τον σημερινό πρωθυπουργό στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ.

Ο Φώτης Κουβέλης έλαβε 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα. Ηταν τότε που αρκετοί εκτιμούσαν ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» θα αποχωρήσει από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έγινε δύο χρόνια αργότερα, το 2010, καταγγέλλοντας το κόμμα για λαϊκισμό και νεοκομμουνιστική στροφή. Ο Φώτης Κουβέλης ίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο η συνύπαρξή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Το κόμμα αποχώρησε από την «τρικομματική» μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ το 2013.

Η φθορά του κόμματος και η δυσαρέσκεια των υπόλοιπων ηγετικών στελεχών τον οδήγησαν στην έξοδο, με αποτέλεσμα ο Φώτης Κουβέλης να ιδρύσει την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να επαναπροσεγγίσει τον χώρο του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.

Μερόπη Τζούφη

Η γιατρός και αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδονευρολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μεγάλωσε στα Τρίκαλα και σπούδασε στην Αθήνα και το Λονδίνο. Υπήρξε μέλος της ΚΝΕ (1976-1983) και έπειτα του ΚΚΕ (1983-1985) και ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε συνδικαλίστρια στον χώρο, εκπροσωπώντας τις δυνάμεις της Αριστεράς και εξελέγη στα Δ.Σ. του Συλλόγου Αγροτικών Ιατρών του Νομού Ιωαννίνων, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τον Ιανουάριο του 2015 εκλέγεται βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή της σε πλήθος κοινοβουλευτικών επιτροπών, η μαχητική παρουσία της στο επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και το γεγονός πως προέρχεται από την περιφέρεια «μέτρησαν» στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει τη βουλευτή.

Νάσος Ηλιόπουλος

Ο 34χρονος μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΕΠΕ εντάχθηκε στη Νεολαία ΣΥΝ το 2001, όταν γραμματέας της ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, τότε πρωτοετής φοιτητής Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό σχήμα «ΑΡΕΝΑ», που «έβγαλε» ουκ ολίγα μετέπειτα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (με πιο προβεβλημένο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη). Εξελέγη την επόμενη χρονιά στο γραφείο Σπουδάζουσας της νεολαίας - ύστερα από μία χρονιά εξελέγη γραμματέας του συγκεκριμένου οργάνου και το 2009 διαδέχτηκε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη θέση του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ.

Παράλληλα με την κομματική του ανέλιξη ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2015 εξελέγη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη θέση του επικεφαλής του ΣΕΠΕ τοποθετήθηκε το 2016, ενώ του πιστώνεται πως εντάθηκαν οι εργασιακοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Κωνσταντίνος Στρατής

Μπορεί η Λυδία Κονιόρδου να διατηρήθηκε στη θέση της, ωστόσο δίπλα της τοποθετήθηκε ως υφυπουργός ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Στρατής. Διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αριστείδη Μπαλτά (μετά την αποχώρηση του Π. Δούρου), ενώ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ήταν μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (με πρόεδρο την Ασπασία Λούβη), οπότε και απομακρύνθηκε σύσσωμο.

Ο Κωνσταντίνος Στρατής υπήρξε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ η ιδιότητα του υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού υπηρετεί τη λογική της ανάδειξης πολιτικών στελεχών μέσα από τις δομές των υπουργείων. Υπηρέτησε ως σύμβουλος του Γιάννη Δραγασάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και του Γιώργου Σταθάκη επί θεμάτων τήρησης των αρχαιολογικών νόμων. Μπροστά του έχει «καυτά» θέματα, όπως την επένδυση στο Ελληνικό και το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Ειδικά για τον κ. Κουβέλη, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

Με ειρωνική διάθεση και εστιάζοντας τα πυρά της στην υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, σχολίασαν τον ανασχηματισμό η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές, ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας: «Αν μην τι άλλο, ο κ. Τσίπρας, με τις επιλογές του, διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες, για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε. Ειδικά για τον κ. Κουβέλη, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Στο ίδιο μήκος κύματος, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια «στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη», συμπληρώνοντας ότι ο ανασχηματισμός της «επιδότησης ενοικίου» οδηγεί σε εικόνα αποδομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Παύλος Χρηστίδης, ανέσυρε στη μνήμη του ένα tweet τού τότε προέδρου της ΔΗΜΑΡ και νυν αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, ο οποίος σχολίαζε: «Συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του κ. Καμμένου δεν τη νοούμαι και δεν τη συζητάμε».

Στον κ. Κουβέλη στόχευσε και το Ποτάμι υποστηρίζοντας: «Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες. Με τον κ. Κουβέλη αναπληρωτή του κ. Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής Αριστεράς και της ψεκασμένης Δεξιάς αποκτά νέα δυναμική». Τέλος, η Ενωση Κεντρώων έκανε λόγο για ανασχηματισμό αδιεξόδου, «χωρίς προοπτική για τη χώρα», εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα είναι και ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν από τις εκλογές.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα κυβερνητικά μέτρα θα δώσουν πρόσημο στη συμφωνία
Η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπό άλλες συνθήκες θα προβλεπόταν πανηγυρική. Ωστόσο το αποτέλεσμα της επίπονης διαπραγμάτευσης και οι πρώτες εκπεφρασμένες αντιρρήσεις για το περιεχόμενο...
Τα κυβερνητικά μέτρα θα δώσουν πρόσημο στη συμφωνία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γ. Δραγασάκης: «Να κοινωνικοποιήσουμε την ανάπτυξη»
«Αυτά που θα κάνουμε τους επόμενους έξι μήνες μπορούν να επηρεάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι βάσεις για την ανάπτυξη έχουν τεθεί. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, έχουμε την πολιτική βούληση και την εμπειρία»...
Γ. Δραγασάκης: «Να κοινωνικοποιήσουμε την ανάπτυξη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπλα-μπλαΧΑλάκηδες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης υπερέβαλαν εαυτόν χθες στην ακροδεξιά ρητορική, σε σημείο που μέχρι και η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε την ίδια και απαράλλακτη επιχειρηματολογία. Αφορμή αποτέλεσε μια...
Μπλα-μπλαΧΑλάκηδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Με απόλυτο σεβασμό στον νόμο»
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Ελληνικό και επικύρωσε ομόφωνα «την πλήρη υποστήριξη στην υλοποίησης της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη...
«Με απόλυτο σεβασμό στον νόμο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ.»
Στην ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Ν.Δ. με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και στη δυνατότητα προώθησης πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο ταυτόχρονα με την υλοποίηση των Μνημονίων αναφέρθηκαν οι...
«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Μνημόνιο δεν εξαντλεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα»
Τα μέτρα του μνημονίου θα ενταχθούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ριζοσπαστικών αλλαγών, οι οποίες αποτελούν ήδη, ούτως ή άλλως, αναπόσπαστο μέρος του δικού μας σχεδίου. Οι αλλαγές αυτές θα θέτουν...
«Το Μνημόνιο δεν εξαντλεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας