• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 25.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.9°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  89%

Σκίτσο του ΚΩΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

ΕΦ.ΣΥΝ.

Ηρθε με βαρύ βιογραφικό, φεύγει με «βαρύ» έργο

 • A-
 • A+

Τον Ιανουάριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να μιλήσει ενώπιον ενός ιδιαίτερα απαιτητικού κοινού. Ουκ ολίγοι Αμερικανοί αναλυτές βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του ιστορικού Πανεπιστημίου Κολούμπια για να ακούσουν τις θέσεις του νεαρού και άσημου πολιτικού της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που κατείχε το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους επτά μήνες. Ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λάβρος κατά των πολιτικών της Ε.Ε. που χαρακτήριζαν «δρόμο για την κόλαση» την επιλογή Ομπάμα να αυξήσει τα ελλείμματα για να αναχαιτιστεί η αύξηση της ανεργίας.

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ

Ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά για να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας εκείνη την ομιλία, αλλά και για να ανοίξουν και οι «πόρτες» στις ΗΠΑ, ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου. Η πανεπιστημιακός που εκείνη την περίοδο απασχολείτο ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολούμπια και είχε ήδη διαγράψει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή πορεία: διδάκτωρ του New School for Social Research με επιβλέποντα τον σπουδαίο Aνουαρ Σέικ, καθηγήτρια στο Bard College της Νέας Υόρκης, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute, καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, εμπειρογνώμων στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Λίγους μήνες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κολούμπια, η Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε στο ίδιο Πανεπιστήμιο το σχέδιο που εκπόνησε μαζί με άλλους επιστήμονες του Ινστιτούτου Levy για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Επρόκειτο για μια προσαρμογή στα δεδομένα της Ευρώπης και της Ελλάδας, ήδη εφαρμοσμένων πολιτικών για την εγγυημένη απασχόληση σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Νότια Κορέα, κατά τη διάρκεια της επώδυνης ασιατικής κρίσης.

Η Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνεργασία με τον σύζυγό της και επίσης πανεπιστημιακό Δημήτρη Παπαδημητρίου, αξιοποίησε οικονομετρικά μεγέθη και μοντέλα, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος που θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με μικρό κόστος και ιδιαίτερα θετική κοινωνική επίδραση.

Ηταν ένα πλάνο, το οποίο συζήτησε εξαντλητικά με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ και είχε κεντρίσει την προσοχή του ίδιου του μετέπειτα πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και η ηγεσία του κόμματος συμπεριέλαβε στο σχέδιο στο περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που είχε στόχο τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Η πρόσκληση και η Αριστερά

Η συνεισφορά της στην κατάρτιση του εν λόγω προγράμματος θεωρήθηκε καταλυτική. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη Ράνια Αντωνοπούλου στην Ελλάδα και της πρότεινε να κατέλθει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις υποχρεώσεις της στις ΗΠΑ, εκείνη επέλεξε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση.

Η Αριστερά δεν της ήταν άλλωστε ξένη. Εφυγε από την Ελλάδα στα 17 της χρόνια, το 1977, για να σπουδάσει στη Νέα Υόρκη, ωστόσο ως μαθήτρια η Ράνια Αντωνοπούλου είχε ήδη έρθει σε επαφή με τις μαθητικές οργανώσεις του «Ρήγα Φερραίου», της Νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ύστερα από 37 συναπτά έτη και να έρθει στην Αθήνα για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξελέγη βουλευτής και ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο διατήρησε και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Το σχέδιο που είχε καταρτιστεί με ευθύνη της δεν εφαρμόστηκε εύκολα, καθώς στην πορεία δέχτηκε ουκ ολίγες «τρικλοποδιές».

Στον χώρο της κατάρτισης εργαζομένων, άλλωστε, τα οικονομικά συμφέροντα ήταν εξαιρετικά ισχυρά, ενώ στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας η πρόσληψη ανέργων σε ειδικά προγράμματα αποτελούσε αγαπημένο εργαλείο τοπικών παραγόντων για πελατειακές σχέσεις. Οσοι άλλωστε γνωρίζουν τη «φάμπρικα» της πρόσληψης ανέργων λένε πως η διαφθορά άγγιζε διαχρονικά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το ίδιο το υπουργείο Εργασίας.

Η μείωση της ανεργίας

Κρίνοντας, πάντως, από τα μεγέθη, το σχέδιο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε η Ράνια Αντωνοπούλου φαίνεται πως απέδωσε. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διαφήμιζε τα αποτελέσματα στον τομέα της ανεργίας. Το 2014 το ποσοστό της ανεργίας έφτανε κατά μέσο όσο το 26,4%, ενώ στο τέλος του 2017 έπεσε στο 20,9%.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2017 δημιουργήθηκαν 263.145 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός-ρεκόρ σε επίπεδο 16ετίας. Ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο Σεπτέμβριο έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του ενός εκατομμυρίου (947.000), την ώρα που το 2014 οι άνεργοι είχαν φτάσει το τεράστιο νούμερο των 1.300.000 ανθρώπων.

Στο πιο δύσκολο πεδίο, αυτό της υπερίσχυσης των ελαστικών μορφών εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης, σημειώθηκαν επίσης επιτυχίες. Από τις συνολικά 143.545 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017 το 44,02% ήταν πλήρους απασχόλησης, εν αντιθέσει με το 2014, οπότε είχαν δημιουργηθεί 99.122 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων μόλις το 38,82% ήταν πλήρους απασχόλησης.

Η ίδια, πάντως, δήλωσε προ δυο εβδομάδων πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι παρόλο που έχουμε πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο ανέργους», θέτοντας παράλληλα τον στόχο «να πέσει η ανεργία κάτω από το 18%».

Η Αλληλέγγυα Οικονομία

Σημαντική θεωρήθηκε, τέλος, η συμβολή της στην ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) με τον νόμο 4430/2016. Μιλώντας, μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο στα εγκαίνια της πρώτης σχετικής έκθεσης στο Γκάζι, έλεγε απευθυνόμενη στον παριστάμενο Αλέξη Τσίπρα:

«Για εμάς, ως διοργανωτές, η παρουσία σας, πέραν από τιμή, είναι και ένα αλάνθαστο δείγμα ότι η δουλειά μας υποστηρίζεται και αναγνωρίζεται. Μας ενθαρρύνετε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε, με τον μοναδικό τρόπο της Κ.ΑΛ.Ο., τα μηνύματα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και κρίση
Ακρίβεια και αντεργατικές πρακτικές ενισχύονται με τη βούλα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους εργαζομένων τεσσάρων ομοσπονδιών...
Τσίπρας: Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και κρίση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να κρατήσουμε την ύφεση στο 5%»
Την ανάγκη για λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης της εργασίας και της κοινωνίας τόνισε και χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας που εκτιμά ότι υπάρχουν θετικά σημεία στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Να κρατήσουμε την ύφεση στο 5%»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «επόμενη μέρα» στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και οι προτεραιότητες που προκύπτουν στην τρέχουσα περίοδο, ενόψει επανόδου σε μια στοιχειώδη κανονικότητα συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους τομεάρχες του κόμματος.
Η «επόμενη μέρα» στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
«Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο»
Ευθείες βολές στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από το Αλέξη Τσίπρα. Από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για...
«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολίτευση με έμφαση στα εργασιακά
«Σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ -...
Αντιπολίτευση με έμφαση στα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας