Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λεφτά για «τάισμα» ΜΜΕ, πολιτικών και τρεις περίεργοι θάνατοι...

Λεφτά για «τάισμα» ΜΜΕ, πολιτικών και τρεις περίεργοι θάνατοι...

  • A-
  • A+

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται και μια ακόμα πτυχή του σκανδάλου Novartis, ενισχύοντας την αίσθηση πως πρόκειται για μια υπόθεση πρωτοφανούς χρηματισμού δημόσιων λειτουργών. Ο κυριακάτικος Τύπος δημοσίευσε πλήθος ρεπορτάζ και μαρτυρίες για την υπόθεση, με τις λεπτομέρειές τους να κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης διερεύνησης του σκανδάλου σε όλα τα επίπεδα.

Ο «Πληροφοριοδότης Β»

Η εφημερίδα «Εθνος» δημοσίευσε την πλήρη επιστολή του «Πληροφοριοδότη Β», που συνέδραμε τις έρευνες των αμερικάνικων αρχών για τις παράνομες πρακτικές της Novartis σε παγκόσμια κλίμακα. Η επιστολή δόθηκε στην εφημερίδα ύστερα από τη μεσολάβηση του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, που εκπροσωπεί τους τρεις πληροφοριοδότες. «Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία.

Θα κατήγγειλα [στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ] τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία» ανέφερε ο συντάκτης, έκανε λόγο για «σύστημα Φρουζή της Novartis» και επισήμανε πως «για να μπορεί λοιπόν ο Φρουζής [σ.σ. πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα] να ταΐζει, κάθε μέρα και περισσότερο, ΜΜΕ, κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, έπρεπε πρώτα εμείς να του εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος». Η εφημερίδα επικοινώνησε με την πλευρά Φρουζή, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή.

Οσον αφορά δε τις έρευνες του FBI, η εφημερίδα «Δημοκρατία» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική υπηρεσία προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονταν σε σχετικό έγγραφο προκειμένου να ερευνηθεί η εμπλοκή των Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Αδώνιδος Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Συνάντηση με υπουργό

Το FBI υποστήριξε μάλιστα πως, παρά τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, «η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα», αλλά και πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής «το πρώτο τρίμηνο του 2012 είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του».

Η «Δημοκρατία» ανέφερε ακόμα πως στο έγγραφο κατονομάζονται πολλές εταιρείες επικοινωνίας, ανάμεσα σε αυτές η Midwork της συζύγου Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου, ενώ ονοματίζεται ο Παναγιώτης Μαυρίκος. Για τον συγκεκριμένο αναφέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως «ο Φρουζής [τον] ήθελε ως εταιρεία ξεπλύματος χρήματος» και πως «ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους» καθώς «είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας».

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2016, όταν το πολυτελές αυτοκίνητό του ανεφλέγη στην Αττική Οδό. Εκείνη την εποχή είχε γίνει γνωστό το όνομά του επειδή φερόταν να εμπλέκεται σε κύκλωμα εκβιαστών «δημοσιογράφων», ενώ η αναφορά του ονόματός του στο σκάνδαλο Novartis ενθαρρύνει αρκετούς να αμφισβητούν το πόρισμα για τα μηχανικά αίτια της φονικής ανάφλεξης του αυτοκινήτου του, μιλώντας για δολιοφθορά.

Η εφημερίδα «Documento» υποστήριξε σε δημοσίευμά της πως «τρεις άνθρωποι, οι οποίοι αναμφίβολα κινήθηκαν μέσα στους δρόμους της μαφίας του φαρμάκου που αποκαλύπτεται στη χώρα, είναι ήδη νεκροί». Αναφέρθηκε στον Παναγιώτη Μαυρίκο και τον Μιχάλη Πιτσιλίδη, ο οποίος απεβίωσε επίσης τον Ιούνιο του 2016. Το όνομα του Πιτσιλίδη αναφέρεται επίσης από το FBI ως κεντρικό πρόσωπο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ στο παρελθόν φερόταν να είναι σύμβουλος του Αδ. Γεωργιάδη.

Ανάφλεξη μηχανής!

Η εφημερίδα ανέδειξε και το θανατηφόρο ατύχημα του Γιώργου Χατζηδάκη στις 29 Αυγούστου του 2010, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή στην οποία επέβαινε ανεφλέγη ενώ κινούνταν στην Παραλιακή. Ο Γ. Χατζηδάκης φερόταν να είναι οδηγός του τότε επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου, απασχολούμενος σε εταιρεία security, ενώ η ακριβή μοτοσικλέτα που οδηγούσε φέρεται να είχε αγοραστεί από το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι γονείς του Γ. Χατζηδάκη δήλωσαν στην εφημερίδα πως «το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος, από τη δουλειά που έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου και τη συνεχή επαφή τους, γνώριζε πολλά».

«Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και κυρίως η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία και οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, να τιμωρηθούν αυστηρά» ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την επιστολή του «Πληροφοριοδότη Β».

Σημείωσε μάλιστα ότι «όσοι λοιπόν βιάζονται να θάψουν το σκάνδαλο, να απαξιώσουν τα στοιχεία, να μιλήσουν για ψευδομαρτυρίες και κουκουλοφόρους αναφερόμενοι σε μάρτυρες που το FBI έκρινε αξιόπιστους, καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτικοί γιατί εκτίθενται».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η επιστροφή της κουκούλας
«Ο Γιώργος Καμίνης χειροκρότησε τον Παπαγγελόπουλο!». Γαλάζιοι βουλευτές δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής για τις διαρροές ψήφων. Απόδειξη η «μαρτυρία» κάποιων από αυτούς για το ότι ο Γιώργος Καμίνης συνελήφθη να...
Η επιστροφή της κουκούλας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκτεθειμένος ο κ. αντιπρόεδρος
Διπλά έκθετος αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis: μίλησε για ονόματα μαρτύρων και παραδέχτηκε...
Εκτεθειμένος ο κ. αντιπρόεδρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Novartis απέλυσε τη γραμματέα του Φρουζή
Την πόρτα της εξόδου από τον φαρμακευτικό κολοσσό είδε η Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, η οποία έχει καταθέσει για το μεγάλο σκάνδαλο • «Επειδή είδα, βίωσα, εν ολίγοις γνώριζα...
Η Novartis απέλυσε τη γραμματέα του Φρουζή
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Κ. Φρουζής και οι αθώες συναντήσεις
Είναι φυσικό για κάθε πρώην (και νυν) στέλεχος της εταιρείας Novartis που κερδοσκοπούσε αποδεδειγμένα και με αθέμιτες πρακτικές σε διάφορες χώρες, να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του και τις καλές του...
Ο Κ. Φρουζής και οι αθώες συναντήσεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Φιλελεύθερος και ΝΕΑ, το κατάπιαν και ησύχασαν
Αρκούσε ένα αίτημα για συνάντηση του Φρουζή με τον Τσίπρα το 2013 (η οποία δεν έγινε ποτέ) για να ξεσηκωθούν οι εφημερίδες που υποστηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Φιλελεύθερος και ΝΕΑ, το κατάπιαν και ησύχασαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας