Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δέκα κάλπες για τρία ενδεχόμενα αδικήματα

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, όπως είναι προγραμματισμένο

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δέκα κάλπες για τρία ενδεχόμενα αδικήματα

  • A-
  • A+

«Μαραθώνια» αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis. Το κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για τη «Μεγάλη Τετάρτη», με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη.

Ο προγραμματισμός αναφέρει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 το βράδυ, εν τούτοις έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σε δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, και όχι σε μία για όλους, όπως είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό επισημοποιήθηκε και κατά την ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου αποφασίστηκε να στηθούν δέκα κάλπες, αλλά και προσωποποιημένη ψηφοφορία. Η πρόταση της κυβέρνησης πέρασε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ. ΕΛΛ. και ΚΚΕ, ενώ όχι ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα. Ο κάθε βουλευτής θα λάβει δέκα ψηφοδέλτια και δέκα λεφτά με κάθε κάλπη να έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή, ενώ το κάθε ψηφοδέλτιο θα αναφέρει το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου και τα τρία αδικήματα.

Όμως, η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έλαβε 14 ψήφους, έναντι οκτώ κατά. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία αύριο με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στη Διάσκεψη, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ' αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν. «Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ερωτηματικό η στάση της ΝΔ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα επιμείνει, και στην Ολομέλεια, στην αυτονόητη θέση να υπάρξει μόνον μία κάλπη» σημείωναν νωρίτερα πηγές της Πειραιώς, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η «γαλάζια» παράταξη σε περίπτωση που το αίτημά της δεν γίνει εκ νέου αποδεκτό.

Υπολογίζεται ότι οι ομιλητές θα είναι περίπου 50, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, πλην του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό και θα στείλει γραπτό υπόμνημα.

Ποιοι θα μιλήσουν

Πέραν του πρωθυπουργού, των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας (Σταύρος Κοντονής, Ανδρέας Ξανθός), καθώς και οι αναπληρωτές τους (Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Παύλος Πολάκης).

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να μιλήσουν, αλλά εκτιμάται ότι αυτό είναι δύσκολο να τηρηθεί στην πράξη.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Για να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή απαιτούνται 151 ψήφοι.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Την εβδομάδα που μας πέρασε η αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χτύπησε «κόκκινο», ενώ το κλίμα δυναμίτισε περαιτέρω η μήνυση-μανιφέστο του Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δικαστικών, αλλά και προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι τριγμοί που προκαλούν οι αποκαλύψεις συνεχίζονται ενώ την ίδια ώρα οι δικαστικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.   

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
Μνημείο αμεροληψίας η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star. Η Μάρα Ζαχαρέα, ο σύζυγος της οποίας - Θόδωρος Ρουσόπουλος - κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ, ανέλαβε με βαριά καρδιά να εκπληρώσει το βαρύ...
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου,...
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»
Ανοίγοντας το συνέδριο του e-kyklos με θέμα «Η Ελλάδα μετά: Η ανασύσταση της Μεσαίας Τάξης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναστοχασμού ώστε να διαμορφωθεί η εθνική στρατηγική στα...
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας