Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα ύψη η αντιπαράθεση με αφορμή το σκάνδαλο Νovartis

Oι αποκαλύψεις κλυδωνίζουν τους πολιτικούς σχηματισμούς

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Στα ύψη η αντιπαράθεση με αφορμή το σκάνδαλο Νovartis

  • A-
  • A+

Οι τριγμοί που προκαλούν οι αποκαλύψεις συνεχίζονται ενώ την ίδια ώρα οι δικαστικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στη Βουλή στέλνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών τη μήνυση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, πέντε ημέρες πριν την ημερήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής.

Στη Βουλή η μήνυση Σαμαρά 

Ο πρώην πρωθυπουργός, με μια πρωτοφανή και προκλητική μήνυση κατηγορεί για σύσταση συμμορίας τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τους εισαγγελείς και για συκοφαντική δυσφήμηση τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών στέλνει στη Βουλή το πολυσέλιδο έγγραφο (μηνυτήρια αναφορά) του Αντώνη Σαμαρά, αμελητί, όπως ορίζει ο νόμος.

Η Εισαγγελία διαβίβασε την Παρασκευή δια του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη μήνυση για να διερευνηθεί από τη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχουν διαπράξει τα αδικήματα που καταμηνύονται.

Το σκέλος της μήνυσης του πρώην πρωθυπουργού που αφορά στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς της Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ερευνηθεί από αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ομοίως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζεται και το σκέλος που αφορά στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντεισαγγελέας θα κρίνει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να διερευνηθεί η σε βάρος τους μήνυση, κάτι που θα σημαίνει ότι θα αποκαλυφθεί και η ταυτότητα τους.

Μηνυτήρια αναφορά Αβραμόπουλου κατά των δύο προστατευομένων μαρτύρων

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη σειρά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά των δύο προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση NOVARTIS «για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση».

Επιχειρούν να μπλοκάρουν την ανάκριση

Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε νέα ανακοίνωσή της -μετά και την κατάθεση μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά κατά των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis- δεν καλύπτει με σθένος τα μέλη της, που εδώ και αρκετές ημέρες δέχονται πολύπλευρες επιθέσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Εφ.Συν., είκοσι περίπου δικαστικοί υπέγραψαν αίτημα προς το Εφετείο προκειμένου η ανάκριση για την υπόθεση Φρουζή να αφαιρεθεί από τον ανακριτή και να διαβιβαστεί στο Εφετείο.

Μετά την αντίδραση των ανώτατων  δικαστικών λειτουργών για την μήνυση Σαμαρά αλλά και μετά την προτροπή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη στο έργο της, η ακατανόητη αυτή πρωτοβουλία προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Πολύ περισσότερο όταν κάτι τέτοιο σίγουρα θα οδηγούσε σε νέα εμπλοκή την προσπάθεια διερεύνησης ενός μεγάλου σκανδάλου που στοίχισε 3 δισ. στο φορολογούμενο πολίτη.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται δικαστικοί κύκλοι είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι προσκρούει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Την ερχόμενη Τετάρτη η προανακριτική στη Βουλή

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, σε μία ημερήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (21 Φεβρουαρίου), θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής που θα αποφανθεί για το σκάνδαλο της Novartis.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 το βράδυ, οπότε και θα υπάρξει μυστική ψηφοφορία, σε 10 ξεχωριστές κάλπες για κάθε πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να έχει εμπλοκή.  Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.  

Οι ομιλητές θα είναι πολλοί (αναμένονται πάνω από 40 ομιλίες), ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν όλα τα πρόσωπα που φέρονται εμπλεκόμενα. Δεν αναμένεται να μιλήσει ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα σκάνδαλα εδώ και στο εξωτερικό
Δώδεκα χώρες ελέγχουν δικαστικά την πορεία του παράνομου χρήματος και τις ζημιές στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το διεθνές σκάνδαλο της Novartis, αλλά στην Ελλάδα βουλεύματα και δικογραφίες μετατρέπονται...
Τα σκάνδαλα εδώ και στο εξωτερικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από προστατευόμενος μάρτυρας, κατηγορούμενος και... παρά λίγο φυγάς
Με το διαβατήριο ανά χείρας και λίγο πριν διαφύγει με την οικογένειά του στην Ισπανία πιάστηκε ο πρώην άτυπος σύμβουλος υπουργών Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος παλιότερα είχε ζητήσει να καταθέσει ως...
Από προστατευόμενος μάρτυρας, κατηγορούμενος και... παρά λίγο φυγάς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis «επιστρέφει» στην Δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, Θοδωρής Δρίτσας, εξηγεί γιατί η δικογραφία «επιστρέφει» στην Εισαγγελία και απαντά για «τα πορίσματα ΝΔ και ΔΗΣΥ, που αναφέρουν ότι η...
Γιατί η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis «επιστρέφει» στην Δικαιοσύνη
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το «αόρατο» σκάνδαλο αποκτά υπόσταση
Ποιος ευθύνεται; Ποιος έπαιρνε αποφάσεις που ανέβαζαν τα κέρδη της Novartis; Τα στοιχεία υπάρχουν, οι μαρτυρίες δόθηκαν και εξακολουθούν να δίνονται επώνυμα ή ανώνυμα και οι πολίτες ακούν και βλέπουν, όσο και...
Το «αόρατο» σκάνδαλο αποκτά υπόσταση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δέκα κάλπες για τρία ενδεχόμενα αδικήματα
«Μαραθώνια» αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis. Το κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για τη...
Δέκα κάλπες για τρία ενδεχόμενα αδικήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας