Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καυτά» και τα επώνυμα στοιχεία

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής (αριστερά) και ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνης Γεωργιάδης (δεξιά)

EUROKINISSI

«Καυτά» και τα επώνυμα στοιχεία

  • A-
  • A+

Η επιχειρηματολογία των εμπλεκόμενων πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis εξαντλείται τις τελευταίες ημέρες στα περί «σκευωρίας» που στήθηκε από «κουκουλοφόρους μάρτυρες». Δεν έχουν λείψει μάλιστα και εκείνοι που έχουν απειλήσει ευθέως τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε σημειώσει (ΣΚΑΪ) «τι νομίζουν οι δυστυχείς;

Οτι θα είναι εσαεί προστατευμένοι. Και αυτοί είναι θύματα. Κάποιος τους δημιούργησε την εντύπωση ότι ως ανώνυμοι μάρτυρες δεν θα ελεγχθούν. Προφανώς και θα ελεγθούν». Ο δε Μάριος Σαλμάς δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Σας λέω ένα πράγμα: οι μάρτυρες αυτοί που κατέθεσαν εδώ –ας τους άλλαξαν ταυτότητες, ας τους αλλάξαν ονόματα- θα βρεθούν. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή. Και θα τιμωρηθούν».

Εκτός των απειλών εμφανίζονται και άλλου είδους διαδικαστικά επιχειρήματα. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται ότι το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στα σχετικά έγγραφα του FBI, αλλά μόνο στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τις οποίες όπως είπαμε αμφισβητεί.

Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής προέβαλε και διαδικαστικό ζήτημα ισχυριζόμενος πως λείπουν από τον φάκελο πράξεις των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως προστατευόμενων.

Τα πολύ σοβαρά στοιχεία όμως δεν προέρχονται μόνο από προστατευόμενους μάρτυρες. Μέσα στη δικογραφία υπάρχει ένας ξεχωριστός φάκελος με συγκεντρωμένα και κωδικοποιημένα στοιχεία, που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων και άλλες διαδικασίες («clawback» και «rebate»), τα στοιχεία του οποίου είναι πολύ αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τη σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση που επιφύλαξε η πολιτική ηγεσία στη Novartis.

Ενας μη προστατευόμενος μάρτυρας έχει μάλιστα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτικά παραδείγματα για το πώς η Novartis εν μέσω οικονομικής κρίσης κέρδισε τεράστια ποσά λόγω των υπουργικών χειρισμών, καθώς τα σκευάσματά της έμειναν ανέγγιχτα.

Το πιο τρανταχτό είναι αυτό που αφορά το φάρμακο Gilenya, που χορηγείται σε βαριές περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας και συγκεκριμένα σε ασθενείς που πάσχουν από μια μορφή της ασθένειας κατά την οποία υποφέρουν από κρίσεις (υποτροπές) μεταξύ των περιόδων ύφεσης της νόσου.

Τον Αύγουστο του 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το συγκεκριμένο φάρμακο τιμολογήθηκε σε τιμή κοντά στα 1.500 ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μη προστατευόμενος μάρτυρας, ήταν ταχύτατη σε πρωτοφανή βαθμό.

Το αποτέλεσμα ήταν το συγκεκριμένο φάρμακο, που είναι απαραίτητο για τη ζωή των ασθενών, να κυκλοφορήσει στην αγορά μονοπωλιακά επί ενάμιση χρόνο, καθώς κανένα αντίστοιχο φάρμακο δεν είχε τιμολογηθεί. Το μονοπώλιο της Novartis κράτησε ενάμιση χρόνο, μέχρι δηλαδή να τιμολογηθούν ακόμη δυο φάρμακα.

Το ένα εξ αυτών έλαβε τιμή 883 ευρώ. Το άλλο, 696 ευρώ. Πρόκειται για τιμές προφανώς πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την τιμή των 1.500 ευρώ με την οποία «ευεργετήθηκε» η Novartis με υπογραφή του τότε υπουργού. Οι εμπλεκόμενοι λοιπόν «καίγονται» και από μη προστατευόμενους μάρτυρες, κάτι που διαλύει κάθε υπόνοια των εμπλεκόμενων, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα «σκευωρίας».

Παράλληλα κυκλοφορούν φήμες σχετικά με την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Ορισμένοι εκ των εμπλεκομένων έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμφορούνται από προσωπικά κίνητρα για να «χτυπήσουν» τους εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται δύο ιδιαίτερες γραμματείς δυο κομβικών προσώπων της υπόθεσης. Πρόκειται για τις ιδιαίτερες γραμματείς του πρώην μεγαλοστελέχους της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδωνη Γεωργιάδη. Οι αρμόδιοι φέρονται να «ξεψαχνίζουν» τις δυο αυτές συνεργάτιδες των Φρουζή και Γεωργιάδη.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα
Ποιος είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, τι ισχυριζόταν για την ανάμιξή του σε επιτροπές για την τιμολόγηση των φαρμάκων και πώς τον εξέθεσε η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτοντας τα μέιλ που αντάλλασσε με τον Αδωνι Γεωργιάδη. ●...
Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αντιπρόεδροι με τα... δώρα
Ο Αδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας πρόσθεσε στον κατάλογο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ακόμη 452 σκευάσματα. Την ίδια περίοδο ο Κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Ανάπτυξης, απελευθέρωνε την τιμή των ΜΗΣΥΦΑ, με...
Οι αντιπρόεδροι με τα... δώρα
ΒΟΥΛΗ
«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»
Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή με πρωταγωνιστές πρώην συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και θύμα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη. Τα... αντριλίκια του πρώην πρωθυπουργού, οι εκφράσεις πεζοδρομίου από τον...
«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα φάρμακα και τα ψέματα
Επί υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη κι ενώ από το πρώτο Μνημόνιο απαγορεύονταν ρητά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, δόθηκε αύξηση σε τρία νοσοκομειακά φάρμακα, όλα της Novartis. Σχετικά με τα περί μείωσης της...
Τα φάρμακα και τα ψέματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Novartis προκαλεί εσωστρέφεια
Σε Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι εξαιρετικά πιθανόν να εκδηλωθούν σοβαρές εσωκομματικές έριδες που θα μεγεθύνονται όσο συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis, καθώς εμπλέκονται σ’ αυτό...
Η Novartis προκαλεί εσωστρέφεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«30 δισ. το ‘‘μαύρο’’ χρήμα από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου»
Σε 30 δισ. ευρώ υπολογίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, το μαύρο χρήμα από τα φάρμακα από το 1991. Αποκαλύπτει ότι το 2012-2013 καταστράφηκαν σημαντικά έγγραφα στο υπουργείο. Εξηγεί πώς...
«30 δισ. το ‘‘μαύρο’’ χρήμα από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας