Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

  • A-
  • A+

Υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία στις ΗΠΑ είναι πολύ συγκεκριμένη και όταν μια πολυεθνική είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά και κατηγορείται για σκάνδαλα, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, τότε επεμβαίνει. Μάλιστα, η Novartis είχε μπει ουκ ολίγες φορές στο μάτι των ανακριτικών αρχών των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν προχωρήσει στο παρελθόν στην επιβολή γενναίων προστίμων εις βάρος της. Με αφορμή τις νέες καταγγελίες, τη σκυτάλη της υπόθεσης πήρε το FBI.

Τα Χριστούγεννα του 2016 μεταβαίνουν στην Αμερική οι δύο πρώην υπάλληλοι μαζί με γνωστό δικηγόρο της Αθήνας που τους εκπροσωπεί και καταθέτουν στις εκεί Αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα είχε αρχίσει αντίστοιχη έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές και γίνονται οι πρώτες έφοδοι στα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση, όπου κατάσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων. Εφοδος γίνεται και στα γραφεία εταιρείας συμβούλων στον χώρο της υγείας, την οποία διατηρούσε η σύζυγος του αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκου Μανιαδάκη.

Ο τελευταίος διατέλεσε «άτυπος» σύμβουλος -όπως δήλωνε ο ίδιος- των υπουργών Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη την περίοδο 2013-2014, ωστόσο τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» πριν από έναν χρόνο απέδειξαν πως είχε γνώμη και άποψη για τη φαρμακευτική τιμολόγηση (««Φαρμακερά» μέιλ στον Αδωνι από καθέδρας», 11/02/2017, και «Ο «άτυπος» σύμβουλος του Αδώνιδος», 11/03/2017).

Συνολικά εκείνη την περίοδο αλλά και τους μήνες που ακολούθησαν έγιναν 38 έφοδοι των Αρχών σε ισάριθμες κατοικίες ανθρώπων που συνδέονταν με τις δραστηριότητες της Novartis κατά το επίμαχο διάστημα (υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, πρώην πρωτοκλασάτων στελεχών του ΕΟΦ κ.ά.).

Η συγκεκριμένη υπόθεση περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ μετά την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του 2017. Το συγκεκριμένο στέλεχος ειδικευόταν στην ανάπτυξη και προώθηση φαρμάκων για διαβητικούς, τομέας στον οποίο η Novartis είχε σχεδόν το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά με διάφορα σκευάσματα, ινσουλίνες και χάπια. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών αναφορικά με το κόστος τους όταν εισήλθαν στην ελληνική αγορά, αφού τους δόθηκε διπλάσια τιμή.

Ο άνθρωπος απειλούσε να πέσει από τον τελευταίο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας φωνάζοντας πως δεν θα πλήρωνε εκείνος για τα σπασμένα άλλων και απαιτούσε να πάει και να τον συναντήσει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, η οποία «έτρεχε» τότε την υπόθεση. Ο άνδρας πείστηκε να μην αυτοκτονήσει, νοσηλεύτηκε για κάποιο διάστημα σε ψυχιατρική κλινική και στη συνέχεια αναχώρησε για την Ελβετία, όπου και βρισκόταν η εργασία του.

Τους μήνες που ακολούθησαν αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τη διαδικασία της έρευνας η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και αντικαταστάθηκε από την Ελένη Τουλουπάκη. Τα εισαγγελικά στελέχη βρέθηκαν στην Αμερική για ανταλλαγή πληροφοριών με τις αμερικανικές αρχές οι οποίες συνέχιζαν τη δική τους έρευνα.

Τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν οι τελευταίες έφοδοι των Αρχών σε γραφεία και σπίτια, ενώ παράλληλα άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 100 προσώπων που εμπλέκονταν στην υπόθεση και στους οποίους περιλαμβάνονταν πολιτικά στελέχη, υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη της εταιρείας, ενώ αξίζει να τονιστεί πως η έρευνα συνεχίζεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Κωνσταντίνος Φρουζής

Ενα από τα πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση

Ενα από τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας για μια οκταετία (2007-2015) και παράλληλα πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) την τριετία 2012-2015. Είναι χημικός μηχανικός και χημικός, καθώς και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Μηχανική και το Μάνατζμεντ.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1980 ως πωλητής στη L’Oreal και στα χρόνια που ακολούθησαν ανελίχθηκε σε θέσεις ευθύνης σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, από το λιανικό εμπόριο, τα πετρέλαια και την ενέργεια έως τις τηλεπικοινωνίες (σταθερή και κινητή τηλεφωνία).

Μετά την οκταετία του στη φαρμακοβιομηχανία, από την οποία οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι έφυγε νύχτα με μια γενναία αποζημίωση, δραστηριοποιήθηκε σε εταιρεία τροφίμων της Κρήτης απ’ όπου αποχώρησε ύστερα από περίπου ένα χρόνο. Το τελευταίο διάστημα ασχολήθηκε με την προώθηση της δικής του επιχείρησης, της Longevity Diet Foods, η οποία μάλιστα πήρε και σχετικό βραβείο στα Marketing Excellence Awards 2017.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε, έπειτα από έλεγχο, στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του, καθώς διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των χρημάτων τα οποία διακινούνταν μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού. Τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών ανέφεραν τότε πως κάτοχος των λογαριασμών ήταν ένα «πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας» και πως η απόκλιση που διαπιστώθηκε μετά τον έλεγχο ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2012 και μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και άλλους επιχειρηματίες, συναντήθηκαν στο «Hilton» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν τα της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα τον καιρό των μνημονίων. Διαβάζοντας από ρεπορτάζ της εποχής, «η Ανγκελα Μέρκελ χαμογελαστή και κρατώντας σημειώσεις απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων Κώστα Φρουζή πως θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην Υγεία».

Για την περίοδο εκείνη διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» (Ιανουάριος 2017) πως «πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis επικαλείται την παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού με προσωπικό ενδιαφέρον για να πληρωθεί η εταιρεία από τον ΕΟΠΥΥ προνομιακά και μάλιστα σε μια εποχή που ο οργανισμός εμφανιζόταν χρεοκοπημένος».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ζημιά στο πολίτευμα
Η Βουλή αποφάσισε τον Οκτώβριο τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με σκοπό να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ζημιά στο πολίτευμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Open άφησε ξεκάθαρες αιχμές για όσα συνέβησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ στάθηκε...
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Άκρα των καναλιών, σιωπή...
Για τα περισσότερα δελτία ειδήσεων σήμερα, δεν υπήρξε το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το πώς αρχειοθετήθηκε η υπόθεση Σαμαρά για το σκάνδαλο Novartis.
Άκρα των καναλιών, σιωπή...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον Μ. Σαλμά
Σκάνδαλο Novartis - Ανάρμοστα τηλεφωνήματα του βουλευτή της Ν.Δ. προς δικαστικούς λειτουργούς κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ● Για «παρεξήγηση» κάνει λόγο ο ίδιος ● Τον...
Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον Μ. Σαλμά
ΒΟΥΛΗ
Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου
Σκάνδαλο Novartis: Οι αυξημένες τιμολογήσεις σε τέσσερα ακριβά σκευάσματα της εταιρείας που έφεραν σημαντική επιβάρυνση στα ταμεία του Δημοσίου, όπως περιγράφονται στον φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα
Ποιος είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, τι ισχυριζόταν για την ανάμιξή του σε επιτροπές για την τιμολόγηση των φαρμάκων και πώς τον εξέθεσε η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτοντας τα μέιλ που αντάλλασσε με τον Αδωνι Γεωργιάδη. ●...
Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας