Απογοήτευση από τα κόμματα, αισθήματα φόβου και οργής, αλλά και απαισιοδοξία για τη συνολική και προσωπική τους οικονομική κατάσταση βιώνουν οι πολίτες, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον Σφυγμό Ιανουαρίου της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Οι έξι στους δέκα ερωτώμενους αμφισβητούν το αφήγημα του τέλους της δημοσιονομικής επιτήρησης και δηλώνουν ότι δεν θα έδιναν ακόμα μία ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μη βγει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. (34%) και ΣΥΡΙΖΑ (26%) βρίσκεται στις οκτώ μονάδες, με την ψαλίδα να κλείνει σε σχέση με τον τελευταίο Σφυγμό τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν βρισκόταν στις δέκα μονάδες (34%-24%). Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ-Ποτάμι) 14%, ΚΚΕ 12%, Χρυσή Αυγή 10%, Ενωση Κεντρώων 9%, Λαϊκή Ενότητα 6%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 6%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5%, Πλεύση Ελευθερίας 5%.
Οσον αφορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 58% απαντά «Οχι», το 34% «Ναι». Η απογοήτευση από το κομματικό σύστημα φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς οι επτά στους δέκα (73%) συμφωνούν και το 23% διαφωνεί.
Το 65% εκφράζει τη διαφωνία του «να δοθεί ακόμα μία ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, αρκεί να μη βγει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης», ενώ συμφωνεί το 27%. Ωστόσο, ο ένας στους δύο (55%) διαφωνεί με την πρόταση «Δεν με νοιάζει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αρκεί να φύγει η σημερινή κυβέρνηση», ενώ συμφωνεί το 35%.
Στο θέμα της «εντιμότητας» των πολιτικών αρχηγών, «κανένας από τους δύο» απαντά το 46%. Το 22% επιλέγει τον Κ. Μητσοτάκη και το 20% τον Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, από τον προηγούμενο Σφυγμό του Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός της Ν.Δ. εμφανίζεται να κάνει «βουτιά», αφού η μείωση του ποσοστού του φτάνει τις εννέα μονάδες.
Υπάρχουν και αισιόδοξοι...
Υπερβολικό και μεγάλο φόβο αισθάνεται το 41%, θυμό το 64%, ενώ καθόλου και μικρή ελπίδα οι έξι στους δέκα (64%). Οι πολίτες σε ποσοστό 63% δηλώνουν ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον Αύγουστο του 2018 το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης, ενώ το 30% λέει ότι είναι εφικτό.
Τέλος, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, οι πολίτες απαντούν ως εξής στο ερώτημα «Ποιο αποτέλεσμα θα είχε το μεγαλύτερο κόστος;»: 39% «Η λύση του ζητήματος με αποδοχή σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση», 51% «Η μη λύση του ζητήματος». Στο ίδιο ερώτημα οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας (Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ηπειρος) απαντούν: 42% «H λύση του ζητήματος με αποδοχή σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις» και 51% «H μη λύση του ζητήματος».
Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής
Σε αντίθεση με τη συνήθη στην Ελλάδα πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή της επιλογής του ΕΝΟΣ κόμματος που θα προτιμηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και στη συνέχεια υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη μεθοδολογία αυτή προκαλούν συχνά δύο ερωτήματα:
- α. Το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 100%. Κάτι τέτοιο δύναται να συμβεί για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο η περισσότερα κόμματα. Ιδανικά βεβαίως θα έπρεπε να απαιτείται από τους ερωτώμενους οι πιθανότητες που δίνουν να αθροίζουν στο 100%, όμως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο.
- β. Τα μικρότερα κόμματα καταγράφουν πιο υψηλά από τα συνήθη ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνουν τη συμπάθεια περισσοτέρων ερωτωμένων από αυτούς που τελικά τα επιλέγουν στην κάλπη παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να τα στηρίξουν. Στην πράξη τα κόμματα αυτά λαμβάνουν μόνο τις ψήφους όσων δηλώνουν άνω του 80% πιθανότητα ψήφου για ένα μικρό κόμμα, όμως η αποτύπωση και των ποσοστών όσων εκφράζονται θετικά για αυτά δίνει μια χρήσιμη για το καθένα εικόνα του εύρους της απήχησής τους.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Prorata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 56). Ποσοτική Ερευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Γενικός πληθυσμός άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΜΕΘΟΔΟΣ: στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 29-31 Ιανουαρίου 2018. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 32 ερευνητές και 2 επόπτες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας