• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  85%

Από αριστερά, Γ. Τάτσιος, Ν. Γκατζούλη, Μ. Πατσίκας, Μ. Κοτζαγερίδης, Γ. Μπιτάκου. Ενα τμήμα από το πολυπληθές πάνελ των διοργανωτών

Η Μακεδονία είναι... ελληνοαμερικανική

 • A-
 • A+

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τους οργανωτές του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Στο πλάι του θα έχει τον Γιώργο Κασιμάτη και τρεις ιεράρχες, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Θεόδωρο. Αυτή τη φορά στη συνέντευξη των ποικίλων «παμμακεδονικών» υπερατλαντικών οργανώσεων βρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ασφαλώς η επιτυχία της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη κέντρισε και το δικό τους ενδιαφέρον. Οι οργανωτές είναι πλέον πολυπληθείς και το πάνελ της συνέντευξης ασυνήθιστα μεγάλο. Οχτώ ομιλητές, δύο συντονιστές και μια ανώνυμη κοπέλα με τοπική ενδυμασία για τη διερμηνεία στα αγγλικά.

Το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή συγκροτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες προκάλεσε κάποιες στιγμές αμηχανίας. Ο συντονιστής, λ.χ., της συνέντευξης, Μιλτιάδης Κοτζαγερίδης, επέμενε να αποκαλεί Γκατζούλα (αντί του ορθού Γκατζούλη ή έστω Gatzoulis) τη «Γενική Συντονίστρια Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου». Και μόλις κάποιος από τους ομιλητές τόλμησε να μιλήσει για «Μακεδονικό Ζήτημα», οι ομοτράπεζοί του τον διέκοψαν εξοργισμένοι: «Δεν υπάρχει Μακεδονικό, μόνο Σκοπιανό...». Εντρομος εκείνος ανακάλεσε αμέσως.

Σε σύγκριση με την πρώτη συνέντευξη (18.1.2018), στην οποία μετείχαν οι βασικοί και του χτεσινού πάνελ (Γκατζούλη-Τάτσιος), οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν αυτή τη φορά προσανατολισμένες αποκλειστικά στον «εσωτερικό εχθρό»:

● Ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» (ΠΟΠΣΜ) Γεώργιος Τάτσιος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα σε περιοχές της (ελληνικής βεβαίως) Κεντρο-Δυτικής Μακεδονίας, όπου κάποιοι «αντικαθιστούν τα τοπικά ιδιώματα με την επίσημη (λόγια) σκοπιανή γλώσσα». Ο κ. Τάτσιος αναφέρθηκε και σε κάποια τραγούδια, «τα οποία παρουσιάζουν [σ.σ. προφανώς οι «Σκοπιανοί»], πληρώνοντας ορχήστρες εδώ στην Ελλάδα».

Το συμπέρασμά του είναι ότι στη συνέχεια θα ζητηθεί «ο διαμελισμός και η διχοτόμηση» της ελληνικής Μακεδονίας. Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Τον τελευταίο καιρό έχει σπάσει στα πανηγύρια των ντόπιων το κλίμα απαγόρευσης και αστυνόμευσης που επικρατούσε μέχρι πριν από είκοσι χρόνια και σε πολλά χωριά μιλούν και γλεντούν στην «ακατονόμαστη» δική τους γλώσσα. Το ερώτημα είναι αν οι οργανωτές επιθυμούν να επιστρέψουμε στην εποχή του χωροφύλακα.

● Ο Μιχαήλ Πατσίκας, με ειδικότητα την αντισφαίριση και τους παραδοσιακούς χορούς, μίλησε ως πρώην γενικός γραμματέας της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη και έπλεξε το εγκώμιο του Οθωνα Ιακωβίδη, ο οποίος πρώτος έθεσε θέμα συλλαλητηρίων πριν από λίγες βδομάδες.

● Η Νίνα Γκατζούλη μίλησε αποκλειστικά εναντίον του Μάθιου Νίμιτς, αποκαλύπτοντας, όπως είπε, «ορισμένες πληροφορίες» για τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Εκείνο που του προσάπτει η «Γενική Συντονίστρια Υφηλίου» είναι ότι υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Κέντρου Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο επιχείρησε την έκδοση 4 βιβλίων κοινής ιστορίας των βαλκανικών κρατών, με εποπτεία από την ελληνική πλευρά της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη. Κατά την κ. Γκατζούλη αυτά όλα έγιναν «για να προπαγανδιστεί η ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας» και χρηματοδοτήθηκαν από τον Τζορτζ Σόρος.

● Πιο φειδωλοί ήταν οι οργανωτές στις αναφορές τους για τα δικά τους οικονομικά. Ο κ. Κοτζαγερίδης, με την ιδιότητα του οικονομικού υπευθύνου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι οικονομικές ανάγκες καλύπτονται εν πρώτοις από την ομογένεια και δη των ΗΠΑ και εν δευτέροις από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα». Ασφαλώς δεν γίναμε σοφότεροι για τους χορηγούς της πολυδάπανης διοργάνωσης.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν οι Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρος Γαλάτουλας, Ιωάννης Αθανασιάδης, Παναγιώτης Μπαλτατζής και Ιωάννης Μπουγάς.

Ενδιαφέρον είχε η ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου, ο οποίος επισήμανε τον ειδικό ρόλο οργανώσεων από τις ΗΠΑ στα συλλαλητήρια και υπαινίχθηκε ότι αυτό θυμίζει άλλης μορφής παρεμβάσεις ξένης χώρας στα εσωτερικά άλλης, όπως εκείνη στα συλλαλητήρια της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο.

Η απάντηση των οργανωτών ήταν ότι δεν προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ και ότι δι’ αυτών εκφράζονται και ελληνικές οργανώσεις. Αλλά μ’ αυτή την ευκαιρία αποκαλύφθηκε από την κ. Γκατζούλη ότι προτού προχωρήσουν στα συλλαλητήρια, οι οργανωτές επισκέφτηκαν την πρεσβεία των ΗΠΑ και μίλησαν με την ακόλουθο, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για σύνθετη ονομασία.

Το αναπάντητο ερώτημα

Από όλες τις απαντήσεις γινόταν φανερό ότι κεντρικός στόχος των συλλαλητηρίων είναι και πάλι η απόκρουση μιας συμφωνίας που θα περιλάμβανε «σύνθετη ονομασία», όπως εκείνη με την οποία είχαν συνταχθεί όλα τα κόμματα από την περίοδο του Βουκουρεστίου, την άνοιξη του 2008.

Ουσιαστικά αναπάντητο έμεινε το δικό μας ερώτημα, τι έχει αλλάξει δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε εξαγγείλει από το πιο επίσημο βήμα, δηλαδή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η θέση της Ελλάδας είναι «σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία»» (βλ. πλαίσιο). Αντί για απάντηση, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ έκανε κριτική στα κείμενά μας και έκανε υποδείξεις για το πώς πρέπει να γράφουμε!

Ούτως ή άλλως είναι λίγο δύσκολο να αποκρυβεί ο καθαρά πολιτικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας και η αντιπολιτευτική διάθεση των οργανωτών. Οι ίδιοι βέβαια με κάθε ευκαιρία επιχείρησαν να συσκοτίσουν τα πολιτικά τους κίνητρα, επιμένοντας ότι δεν ταυτίζονται με κόμματα και παρατάξεις.

Κατά κακή τους τύχη όμως ο τελευταίος που πήρε το λόγο ήταν ο Ιωάννης Διώτης, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, ο οποίος είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «Διαπραγματεύονται την αδιαπραγμάτευτον ονομασία της Μακεδονίας. Αυτό είναι προδοτικόν. Να γραφούν τα ονόματα εκείνων που θα διαπράξουν την προδοσία, ώστε ο λαός να τους μαυρίσει στις εκλογές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μίκη, αλλάζεις την ιστορία σου
Εξαιρετικά εύστοχο ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκαν τον κεντρικό ομιλητή Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα: «Μίκη, αλλάζεις την ιστορία». Πράγματι, με όσα είπε στο συλλαλητήριο ο παλαίμαχος πολιτικός, άλλαξε...
Μίκη, αλλάζεις την ιστορία σου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι νέοι «μακεδονομάχοι», ο Λένιν και η απάτη
Στην αντιπαράθεση απόψεων γύρω από τη συμφωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αντίστοιχα, κυριαρχούν οι κραυγές, οι εθνικιστικές κορόνες και οι θεωρίες συνωμοσίας. Δεν λείπουν,...
Οι νέοι «μακεδονομάχοι», ο Λένιν και η απάτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολλές σημαίες, λιγότερος κόσμος
Στα 24 συλλαλητήρια για τη Μακεδονία περίσσεψαν τα λάβαρα και οι ήλιοι της Βεργίνας, η συμμετοχή των πολιτών ήταν όμως μικρότερη και πιο υποτονική από άλλες φορές. Παρέστησαν οι Βασίλης Λεβέντης, Απόστολος...
Πολλές σημαίες, λιγότερος κόσμος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση τον αποδοκίμασε, η Δεξιά τον αποθέωσε
Ο Χρήστος Σκαλούμπακας, γιος του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου, έγραψε στο twitter: «Ο Μίκης σήμερα μίλησε λες κι άκουγα τον πατέρα μου στη Μακρόνησο να μιλάει για τη Μακεδονία! Εντυπωσιακή η στροφή του, τα...
Η κυβέρνηση τον αποδοκίμασε, η Δεξιά τον αποθέωσε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερη Ρίτσου: Το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας
Την άμεση αντίδραση της Ερης Ρίτσου προκάλεσε το γεγονός ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο ακούστηκε η «Ρωμιοσύνη», μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη το οποίο στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο ομότιτλο ποιητικό έργο του...
Ερη Ρίτσου: Το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντονισμένα πυρά κατά Μίκη
Αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη -και όχι μόνο- προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον Δημ. Τζανακόπουλο, «η μετατόπισή του σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά...
Συντονισμένα πυρά κατά Μίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας