Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναψε η μάχη για την «πατρότητα» του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

Ο στραγηγός Φραγκούλης Φράγκος καλλιεργεί ήδη διεθνείς γνωριμίες

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αναψε η μάχη για την «πατρότητα» του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

  • A-
  • A+

Εξι μέρες πριν από το συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Σύνταγμα και οι διοργανωτές μαζί με εκείνους που πρωτοστάτησαν στην αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι περισσότερο διχασμένοι παρά ποτέ.

Δεν είναι μόνο οι κατηγορίες που αλληλοεκτοξεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη μια ή την άλλη μεριά, αλλά και οι τοποθετήσεις στα ΜΜΕ που επιχειρούν να οριοθετήσουν ένα πλαίσιο «πατρότητας» της εκδήλωσης.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου βρίσκει κανείς πρώτους και καλύτερους τους απόστρατους (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας), τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, την Ενωση Χριστιανικών Οργανώσεων Αθηνών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, αθηναϊκούς συλλόγους Μακεδόνων και την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης.

Ολοι οι παραπάνω εκπροσωπούνται από πέντε ανθρώπους: Νίνα Γκατζούλη, εκπρόσωπο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Μιχάλη Πατσίκα, εκπρόσωπο του Θερμαϊκού, Γιώργο Τάτσιο, πρόεδρο όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα, και τη Γεωργία Μπιτάκου ως δημοσιογράφο - διοργανώτρια μαχητικών events. Κοντά τους βρίσκεται και ο δημοσιογράφος-καναλάρχης Στέργιος Καλόγηρος ως υπεύθυνος επικοινωνίας.

Ας δούμε τα προφίλ των 5 εκπροσώπων αναλυτικά:

Ο καναλάρχης που προέβλεψε τη «διάλυση των Σκοπίων»

Στέργιος Καλόγηρος: ιδιοκτήτης του σταθμού Smile TV, με πολιτική εκπομπή στο περιφερειακό κανάλι Βεργίνα TV, η οποία αναμεταδίδεται από διάφορα κανάλια στη χώρα. Λέγεται πως ο κ. Καλόγηρος είναι στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ενώ πριν από μερικούς μήνες κουμπάριασε με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Ευγενία βάφτισαν το εγγόνι του. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Γεωργιάδης αποτελεί τη μεγάλη αγάπη του κ. Καλόγηρου.

Μια αναζήτηση στο you tube μπορεί να πείσει για του λόγου το αληθές, μιας και συχνά πυκνά βγαίνει στην εκπομπή του προκειμένου να σχολιάσουν παρέα την επικαιρότητα. Η σχέση αυτή μάλιστα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από αρκετούς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και στο πρόσφορο -για τέτοιες αντιπαραθέσεις- πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γράφτηκαν τα πρώτα αρνητικά σχόλια για «καπέλωμα» της εκδήλωσης από τη Ν.Δ. Ο κ. Καλόγηρος, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν από μερικούς μήνες δήλωνε περήφανος που είναι Βλάχος, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη δική του εκστρατεία για τους «Ελληνόφωνους, σλαβόφωνους και βλαχόφωνους Ελληνες, με απόλυτη εθνική συνείδηση, που καταπιέζονται και έχουν στερηθεί το δικαίωμα της εθνικής τους ταυτότητας, η οποία συντηρείται σήμερα με μεγάλο αγώνα, και είναι εκατοντάδες χιλιάδες».

Στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλόγηρος μιλώντας στον κόσμο, προέβλεψε και διάλυση του κράτους των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας μεταφέρω την αγωνία των ιδίων, αλλά και όλων εμάς των πυρωμένων βλαχόφωνων Ελλήνων, να προστατευθούν τώρα τα αδέλφια μας, και όταν θα διαλυθεί αυτό το κρατίδιο να μη χωριστεί η πατρίδα τους ανάμεσα σε μια «Αλβανία» και μια «Βουλγαρία», αλλά να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην αγκάλη της αγαπημένης πατρίδας Ελλάδας». Αυτά, για να μη νομίζουν κάποιοι πως ο αλυτρωτισμός είναι προνόμιο μερίδας μόνο της σκοπιανής πλευράς...

Το όραμα του Μ. Αλεξάνδρου

Νίνα Γκατζούλη: είναι εκπρόσωπος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου. Γεννήθηκε στον Πεντάλοφο Κοζάνης και σε μικρή ηλικία βρέθηκε στην Αμερική όπου σπούδασε και έκτοτε ζει και εργάζεται εκεί. «Δεν θέλουμε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία ή παράγωγα αυτής στο όνομα της γειτονικής χώρας», είναι η θέση την οποία υποστηρίζει. Είναι επίσης πρόεδρος στο Διεθνές Ιδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, που όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του είναι «νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 με την πρόθυμη συμβολή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων όλου του κόσμου και τη γενναιόδωρη συμμετοχή της Ελληνικής Πολιτείας. Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο στην Αμερική, με έδρα τη Νέα Υόρκη και 9μελή Εκτελεστική Γραμματεία στην Ελλάδα με έδρα την Κατερίνη».

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, των οποίων ηγείται η Νίνα Γκατζούλη, έχουν βασική συνιστώσα την «Παμμακεδονική Α.Ε.» (Pan-Macedonian Association Inc.) των ΗΠΑ, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1947 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου για την καταπολέμηση του εσωτερικού εχθρού στους κόλπους της ομογένειας. Εξίσου ένθερμη υπήρξε, προ δεκαπενταετίας, η υποστήριξή της στην απρόκλητη εισβολή του Μπους στο Ιράκ. Για την ιδεολογία των ηγετών της, αποκαλυπτική είναι μία επιστολή του Δ.Σ. που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» (31/7/2004), συνυπογράφεται από την Γκατζούλη ως «Υπατη Αντιπρόεδρο» και κλείνει με την ιαχή: «Ζήτω το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!».

Φρουρός της παράδοσης

Γιώργος Τάτσιος: πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα. Ψάχνοντας τον πολιτισμό στον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) δυστυχώς δεν βρήκαμε και πολλά πράγματα. Ο τομέας «Ιστορία» ήταν άδειος από δημοσιεύσεις. Στους τομείς «Τραγούδι», «Μουσική», «Χορός» και «Ενδυμασία», τομείς δηλαδή που η ομοσπονδία θα έπρεπε να προβάλλει για να δικαιολογήσει τον τίτλο της, είδαμε όλες κι όλες... δύο δημοσιεύσεις.

Αλλωστε αυτοί οι τομείς ήταν οι λόγοι για τους οποίους συστάθηκε η ομοσπονδία αν πιστέψουμε τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Τάτσιος στην ιστοσελίδα «ροδόπολη.net», στις 24 Νοεμβρίου του 2016: «Η καταχρηστική οικειοποίηση των σλαβόφωνων ιδιωμάτων εκ μέρους «αυτονομιστών» Μακεδόνων και η σαλαμοποίηση των βασικών στοιχείων της μακεδονικής παράδοσης (τραγούδι, χορός, ενδυμασία και μουσική) με την αντίστοιχη παράδοση των βορείων γειτόνων ώθησαν τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων να δημιουργήσουν την ομοσπονδία, δηλαδή το Δευτεροβάθμιο Οργανο, που θα περιφρουρήσει τη γνήσια μακεδονική παράδοση». Μάλλον πολύ κακό για το τίποτα...

Με δική του ατζέντα

Μιχάλης Πατσίκας: στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook φιγουράρει μια φωτογραφία σε πάνελ μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς έχει υπάρξει ενεργό στέλεχος της ΣΠΙΘΑΣ. Ο Μιχάλης Πατσίκας προέρχεται -μαζί με τον Οθωνα Ιακωβίδη- από την κίνηση των «Ακομμάτιστων Πολιτών Θερμαϊκού». Βέβαια, κάποιοι στον «τοίχο» του στο facebook τον κατηγορούν ότι προωθεί την ατζέντα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου. Ειδικότερα, διακινήθηκε επιστολή ενός αγρότη που παραιτήθηκε από το συντονιστικό της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως έγραψε μεταξύ άλλων:

«1) τα μέλη της συν/κής κ. Οθων Ιακωβίδης και κ. Μιχαήλ Πατσίκας, ενεργούν αυτοβούλως, χωρίς να σέβονται τις αποφάσεις της επιτροπής, συμπεριφέρονται αλαζονικά και το κυριότερο, προσπαθούν να δώσουν πολιτική χροιά στο συλλαλητήριο. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσαμε την 14/1 σε σύσκεψή μας να μην υπάρχει κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της 21/1, επειδή κρίναμε ότι δεν υπάρχει πολιτικό η άλλο πρόσωπο που να εκφράζει το σύνολο του λαού στη συγκεκριμένη στιγμή. Ενα από τα ονόματα που προτάθηκε, αλλά το απορρίψαμε με ψήφους 6-2 ήταν του κ. Φραγκούλη για τον οποίο οι δυο προαναφερόμενοι κύριοι έδωσαν σκληρή μάχη να τον επιβάλουν.

2) επίσης την 14/1 συζητήθηκαν και οι οικονομικές ανάγκες της εκδήλωσης. Μ’ έκπληξη, άκουσα από τα δυο προαναφερόμενα μέλη της επιτροπής, φαραωνικά σχέδια, για αερόστατα, 500.000 φέιγ-βολάν, μικροφωνικές εγκαταστάσεις που να καλύπτουν ολόκληρη την έκταση της παραλίας και το κυριότερο... διαβεβαιώσεις ότι όλα έχουν καλυφθεί από χορηγίες αλλά δεν άκουσα κανένα όνομα χορηγού!».

«Ονειρεύομαι να πολεμήσω για τη χώρα μου»

Γεωργία Μπιτάκου: και δημοσιογράφος και τηλεοπτική παραγωγός και διοργανώτρια μαχητικών events. Με καταγωγή από τη Μάνη και το Σούλι, η Γεωργία Μπιτάκου έχει δηλώσει πως δημοσιογραφικό της πρότυπο ήταν η Οριάνα Φαλάτσι. Στην πορεία, ωστόσο, «απογοητεύτηκα λίγο με το πώς εφαρμόζεται η δημοσιογραφία στην Ελλάδα και αποστασιοποιήθηκα», αναφέρει σε συνέντευξή της στο vice.com. Στην ίδια συνέντευξη -και σε ερώτηση για τα όνειρά της- μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ετσι όπως έχουν έρθει πια τα πράγματα, βέβαια, ονειρεύομαι να πολεμήσω για τη χώρα μου με κάποιον τρόπο. Μακριά από μένα εθνικιστικά φρονήματα, ίσα-ίσα με θεωρώ πολίτη του κόσμου. Ωστόσο, βάζω την πατρίδα μου πάνω απ’ όλα και νιώθω αυτή την πικρία και καταδυνάστευση που αισθάνονται οι περισσότεροι Ελληνες και Ελληνίδες. Αυτό εννοώ. Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε».

Το Σάββατο, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» των Κουρτάκη-Μαρινάκη επέλεξε να κάνει πρώτο της θέμα το μήνυμα του πρώην ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου, με τίτλο «Ωρα για αγώνες, όχι για κόμματα». Ο στρατηγός (ο οποίος ήταν εκ των βασικών ομιλητών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και δηλώνει τώρα πως πρόθεσή του δεν είναι να ηγηθεί νέου πολιτικού φορέα αλλά η υπεράσπιση της Μακεδονίας), φαίνεται πως έμεινε απ’ έξω από τους διοργανωτές της εκδήλωσης στην Αθήνα. Μόλις μια μέρα πριν, την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Στέργιος Καλόγηρος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της διοργάνωσης στην Αθήνα, και σε ερώτημα αν στο συλλαλητήριο θα μιλήσει ο στρατηγός, δήλωνε: «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα το αν θα υπάρχουν ομιλίες και ποιοι θα είναι. Γιατί είδατε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι θέλει να κάνει κόμμα. Κάποιοι τον επαινούν. Εμείς δεν θέλουμε εμπλοκή με κάποιον που θέλει να δημιουργήσει πολιτικό φορέα, εμείς είμαστε απλοί πολίτες που αγαπάμε τη Μακεδονία».

Ο ίδιος ο στρατηγός μπορεί να διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά ότι δεν τον ενδιαφέρει να κάνει κόμμα, ωστόσο αφήνει και μια πόρτα ανοιχτή. Την Παρασκευή, 22 του μηνός, δήλωνε στο ΣΚΑΪ: «Αν μου ζητήσουν οι πολίτες να ηγηθώ, θα σφυγμομετρήσω την κατάσταση και αν διαπιστώσω ότι υπάρχει αναγκαιότητα θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις».

Είναι η διαχρονική, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ατάκα, του ανθρώπου που έρχεται να σώσει την παρτίδα και την... πατρίδα την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», που ομολογουμένως έστησε ένα προσεγμένο, «αγιογραφικό» προφίλ του στρατηγού: «έξι χρόνια μετά την πολύκροτη αποστρατεία του χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και αποδοχής από μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών», αλλά και «η ιδιαίτερα προσφιλής και αναγνωρίσιμη φιγούρα του στους πολίτες και τα πατριωτικά του αισθήματα... θα μπορούσαν να του προσφέρουν μια θέση στην “πατριωτική πτέρυγα” πολλών κομμάτων, δηλώνουν άτομα του κύκλου του».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ
Με εκτενείς αναφορές τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας στο κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας. «Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το...
Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάμε Σύνταγμα!
Tο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν σαφές: «Εναλλακτικά, οι νέοι, μπορούν να πάνε για εκκλησιασμό στον Μέγα Βασίλειο (Μαυρομιχάλη 32) και μετά συντεταγμένα να κινηθούν προς το Σύνταγμα. Στον Μέγα...
Πάμε Σύνταγμα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταυτοποιημένος Πειραιώτης ο αποστολέας των χυδαίων SMS
Εκφράσεις, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν παρά μόνο στα «αθυρόστομα» αθλητικά ιστολόγια, χρησιμοποιούνται από τον ισχυρό οικονομικό παράγοντα ωμά και απειλητικά ξεφεύγοντας κατά πολύ από μια απάντηση σε κάποια...
Ταυτοποιημένος Πειραιώτης ο αποστολέας των χυδαίων SMS
Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Fake News το δημοσίευμα για την Τουρκία ως τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ το 2021
Διπλωματικοί κύκλοι διαψεύδουν κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» και χαρακτηρίζουν fake news το δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα protothema.gr και, σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα έχει...
Fake News το δημοσίευμα για την Τουρκία ως τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ το 2021
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από ψέμα σε ψέμα η Νέα Δημοκρατία
Στην ίδια παγίδα έπεσε, για πολλοστή φορά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδοντας να αναπαράξει ψευδείς ειδήσεις που δημοσίευσαν πρώτα τα φιλικά του ΜΜΕ ● Η Ν.Δ. εφηύρε δήλωση του υπουργού...
Από ψέμα σε ψέμα η Νέα Δημοκρατία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που συμφώνησε για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ανοίγοντας το δρόμο για αλλαγή...
Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας