Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κοινοτοπία του στρατού

Ο κ. Φράγκος ήταν ο μόνος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου που χαιρέτησε τον «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής (17.5.2012)

Η κοινοτοπία του στρατού

  • A-
  • A+

Μπορεί το κοινό που τον παρακολουθούσε στην παραλία της Θεσσαλονίκης να τον αποθέωνε με το σύνθημα «Είναι τρελός ο στρατηγός», αλλά ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος, κεντρικός ομιλητής στο προχτεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία τα έχει τετρακόσια.

Και μπορεί να ακούγονται απλοϊκές έως χυδαίες οι κραυγές του κατά των κυβερνώντων ή των πολιτικών εν γένει («Αισθάνεσθε Ελληνες;» ή «Τι άλλο να προδώσετε;») και για γέλια τα «εθνικά» του επιχειρήματα («στο ορεινό χωριό Κέλλη, παρότι είναι δίγλωσσοι, όλοι είναι πολυμελείς οικογένειες»), αλλά ο κ. Φράγκος ήξερε πολύ καλά τι έκανε.

Ξεκίνησε άλλωστε την ομιλία του με επίθεση στην «Αθήνα», επειδή δεν έχει ανδριάντα του Μεγαλέξανδρου απέναντι από τη Μητρόπολη. Κάτι ανάμεσα σε Ανθιμο και Ψωμιάδη, δηλαδή.

Αλλά πώς βρέθηκε ο κ. Φράγκος σ’ αυτή τη θέση; Και πώς άρχισε να πολιτεύεται ως «εθνοσωτήρας»;

Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1951, φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων την εποχή της δικτατορίας. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων πήρε το καίριο πόστο του διευθυντή στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (ΔΔΣΠ), ενώ στο τέλος της καριέρας του (2009-2011) έφτασε στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ. Μετά την αποστράτευσή του ορίστηκε υπουργός Αμυνας της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου (17.5.2012-21.6.2012).

Μιλώντας χτες σε μέσα ενημέρωσης ο κ. Φράγκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί κάποιου κόμματος, αλλά όχι άμεσα, και πάντως «μόνο αν είναι απόλυτα των δημοκρατικών αντιλήψεων αυτοί που θα του το ζητήσουν». Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία έξι χρόνια ο κ. Φράγκος διαψεύδει συνεχώς ότι θα κάνει κόμμα. «Δεν πρόκειται να κάνω κόμμα και το έχω δηλώσει απερίφραστα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και δεν επιτρέπω σε κανέναν να με τοποθετεί είτε στην Ακροδεξιά είτε στην Ακροαριστερά. Είμαι στρατηγός για όλους τους Ελληνες» έλεγε στις 14.2.2016.

Βέβαια κανείς δεν τον τοποθετεί στην Ακροαριστερά. Οσο για την Ακροδεξιά, το δικαίωμα να τον τοποθετεί κανείς σ’ αυτόν τον χώρο το παρέχει μάλλον ο ίδιος. Η εν λόγω δήλωση, για παράδειγμα, έγινε σε εκδήλωση με θέμα «Μένουμε Ελληνες και Ορθόδοξοι» και η ομιλία του κ. Φράγκου είχε τίτλο «Προϊούσα ισλαμοποίηση Ελλάδος και Ευρώπης».

«Στάζει μέλι» η Χ.Α.

Εξάλλου ο κ. Φράγκος ήταν ο μόνος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 στην πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής χαιρέτησε διά χειραψίας τον «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής. Η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής εξαιρεί τον Φράγκο από όλα τα δημόσια πρόσωπα και τους πολιτικούς, δημοσιεύει συχνά θετικά σχόλια για τη θητεία του στην ηγεσία του ΓΕΣ και επιδοκιμάζει την υπουργοποίησή του.

Δημοσιεύει τη φωτογραφία του και τον υμνεί: «Με τους ανίκανους που είχαμε τόσα χρόνια, ένας άνθρωπος που κάνει όπως μπορεί τη δουλειά του φαίνεται πόσο μεγάλη διαφορά έχει. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρόκειται να παραμείνει» (23.5.2012 και 6.6.2012). Οσο για τον αντικαταστάτη του, «δύσκολα θα σταθεί στο ύψος του προκατόχου του» (27.6.2012).

Αλλά η συνάντηση της Χρυσής Αυγής με τον απόστρατο στρατηγό είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, όταν η ναζιστική οργάνωση διαδήλωνε έξω από το ναυτοδικείο του Πειραιά κραυγάζοντας υπέρ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που δικάζονταν με την κατηγορία ότι φώναζαν ακραία ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο Φράγκος, ο οποίος είχε προσέλθει αυτόκλητος για να υπερασπιστεί εκείνους που φώναζαν «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ» ή το «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και το ανατριχιαστικό «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς».

Η δράση του κ. Φράγκου ως στρατηγού έγινε γνωστή για πρώτη φορά σε ευρύτερο κοινό από ένα κάπως μυστηριώδες ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» («Τα μυστικά του πανίσχυρου στρατηγού», 30.9.2012), στο οποίο αφηνόταν η υπόνοια απόπειρας πραξικοπήματος του στρατού και υποστηριζόταν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά την περίοδο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου είχε θορυβηθεί με «την τρομακτική δύναμη που συγκέντρωνε ο Φράγκος στο στρατό», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ο Φράγκος προωθούσε στρατιωτικούς της επιρροής του στη Διεύθυνση Πληροφοριών, σε μεγάλους σχηματισμούς και σε κρίσιμες μονάδες γύρω από την Αθήνα».

Η άσκηση «Καλλίμαχος»

Αυτός ήταν που είχε οργανώσει και την περιβόητη άσκηση «Καλλίμαχος» στις 4.2.2011 στο Κιλκίς, με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή πλήθους πολιτών, που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φράγκος δεν είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο.

Πάντως το «Βήμα» τον παρουσιάζει ως «τον πιο ικανό στρατιωτικό» και μεταφέρει τη θέση του ότι είναι «αστείες και προσβλητικές οι συζητήσεις και οι φήμες ότι σχεδίαζε πραξικόπημα ή ότι είναι ακροδεξιός».

Τις βαθύτερες απόψεις του ο κ. Φράγκος έχει διατυπώσει στη διδακτορική διατριβή του που κυκλοφόρησε και σε βιβλίο («Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;», εκδ. Λιβάνης, Αθήνα 2012). Εκεί ο κ. Φράγκος χαρακτηρίζει τη Μικρά Ασία «ζωτικό χώρο της πατρίδας μας», που «αν και υπό τουρκική κυριαρχία δεν έπαψε να αποτελεί το πνευματικό επίκεντρο του λαού μας» (σ. 554), και προβλέπει ότι «το νέο Τανζιμάτ, δηλαδή ο επιχειρούμενος εκσυγχρονισμός της Τουρκίας με την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα επιτρέψει με την ελευθερία των εθνικών-θρησκευτικών μειονοτήτων να αναδειχτούν τα εκατομμύρια των κρυπτοχριστιανών και, γιατί όχι, των Ελλήνων που επιμελώς κρύπτονται για να επιβιώσουν» (σ. 564).

Οι θέσεις αυτές δεν είναι άγνωστες σε όσους παρακολουθούν την ιστορική παραφιλολογία του εθνικιστικού χώρου. Αλλά βέβαια αποκτούν άλλη βαρύτητα όταν εκπορεύονται από κάποιον με δυνατότητα να απευθυνθεί σε εθνικό ακροατήριο.

Η πλατφόρμα Φράγκου, όσο κι αν ο ίδιος δεν θέλει να το παραδεχτεί, έχει σαφές πολιτικό χρώμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
​Αλλο «αγανακτισμένοι», άλλο ναζιστές
Υπάρχει ένα απολύτως τεκμηριωμένο γεγονός της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της χώρας, ότι δηλαδή η ναζιστική Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν συμμετείχε στο μαζικό λαϊκό κίνημα των πλατειών (2010-2011), αλλά το...
​Αλλο «αγανακτισμένοι», άλλο ναζιστές
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Εκδήλωση στην Παλλήνη για το έθνος και τον εθνικισμό
Στο Στέκι Αλληλεγγύης της Παλλήνης διοργανώνεται στις 17 Φεβρουαρίου βραδιά συζήτησης για το έθνος και τον εθνικισμό στην εποχή της μετα-παγκοσμιοποίησης. Ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου, κρατώντας το...
Εκδήλωση στην Παλλήνη για το έθνος και τον εθνικισμό
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Κάλυψη ακόμη και στους φασίστες;
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι χώρα λωτοφάγων. Είναι ένας τρόπος για να εξηγηθεί το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ανακάλυψε τη χρήση χημικών από την αστυνομία μόλις προχθές, όταν...
Κάλυψη ακόμη και στους φασίστες;
ΒΟΥΛΗ
«Οργανωμένη επιχείρηση από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή»
Οργανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες, διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών, για την ταυτόχρονη εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία, δείχνουν τα στοιχεία που έχει η φρουρά της Βουλής ● Ν. Βούτσης: Ήταν μια...
«Οργανωμένη επιχείρηση από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα συλλαλητήριο κομμένο και ραμμένο στη Χρυσή Αυγή
Οι χρυσαυγίτες έκαναν τη δουλειά τους από νωρίς, γεμίζοντας με τρικάκια τους δρόμους από το «Χίλτον» μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, φτιάχνοντας κλίμα στα δικά τους μέτρα ● Με λιγότερο κόσμο και παλμό σε...
Ενα συλλαλητήριο κομμένο και ραμμένο στη Χρυσή Αυγή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακροδεξιές ομάδες κρούσης προκάλεσαν τα επεισόδια
Με πέτρες, φωτοβολίδες ευθείας βολής, μολότοφ νέου τύπου με φελιζόλ, καπνογόνα, κροτίδες, στειλιάρια και σιδερένιους λοστούς, οργανωμένοι πυρήνες επιτέθηκαν στις σκάλες πάνω από τον Αγνωστο Στρατιώτη στα ΜΑΤ,...
Ακροδεξιές ομάδες κρούσης προκάλεσαν τα επεισόδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας