• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.8°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  49%

Τι έλεγε για το ίδιο θέμα ο Αρχιεπίσκοπος το 2008

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η μετάλλαξη του κ. Ιερώνυμου

 • A-
 • A+

Επιστολή στον πρωθυπουργό με τις θέσεις της Εκκλησίας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους».

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΔΙΣ προσθέτει ότι αναμένει «από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού Ελληνισμού», ενώ αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πιο απολογητικούς τόνους δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «όπως όλοι, έτσι και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό, Εκκλησίας».

Ωστόσο δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Ιερώνυμου, λίγες βδομάδες μετά την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου, ήταν να στείλει συγχαρητήρια επιστολή τον Απρίλιο του 2008 στον τότε πρωθυπουργό για τους «εύστοχους χειρισμούς» του στην υπόθεση και να δηλώσει τη συμπαράσταση της Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος έστειλε παρόμοιες συγχαρητήριες επιστολές στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη («εύχομαι όμοια αγαθά αποτελέσματα σε κάθε προσπάθειά σας»), αλλά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο εξέφρασε την εκτίμησή του «για τις θέσεις του στην αντιμετώπιση του εθνικού θέματος», επισημαίνοντας ότι με τη στάση του ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως «αυτό που προέχει είναι η προώθηση θεμάτων μείζονος σημασίας» για τη χώρα.

Σχολιάζοντας ο Μικροπολιτικός των «Νέων» εξηγεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος συγχαίρει τον Παπανδρέου «γιατί, ως αντιπολιτευόμενος, απέφυγε τη μικροπολιτική» (10.4.2008). Είχε όμως ήδη εξαγγελθεί από τον Κ. Καραμανλή ότι η επίσημη ελληνική θέση είναι «ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις».

Μάλιστα ο Τύπος της εποχής κατέγραφε ως δικαιωμένη την ψύχραιμη θέση του κ. Ιερώνυμου σε αντίθεση με τη στάση μητροπολιτών, όπως ο κ. Ανθιμος, ο οποίος είχε σπεύσει να οργανώσει -χωρίς επιτυχία- συλλαλητήρια. Τι άλλαξε από τότε, εκτός από το πολιτικό χρώμα της κυβέρνησης;

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η αναφορά της ΔΙΣ σε «σχισματική» Εκκλησία, κάτι που δεν έχει άμεση σχέση με το όνομα, αλλά αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ ορθόδοξων Εκκλησιών και τις σχέσεις τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά κυρίως με το Σερβικό Πατριαρχείο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Αλλά εδώ αμφισβητείται -μέσω της Εκκλησίας- το δικαίωμα του γειτονικού κράτους να υπάρχει με οποιοδήποτε όνομα, παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ!

Ενοχλημένη η κυβέρνηση

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν τη θέση της Εκκλησίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ ως εξής:

«1. Αραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;

2. Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των “αρμοδιοτήτων” της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;

3. Η ηγεσία της Εκκλησίας, προτού εκφράσει άποψη, δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση, για να ενημερωθεί ποιες είναι οι θέσεις της και πώς έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

4. Η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις “ιερές υποθέσεις” της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

5. Η ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι στόχοι της ακροδεξιάς στροφής του Ιερώνυμου
Πίσω από τη ρήξη του Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση και την ταύτιση με τους πιο σκοταδιστικούς θύλακες της Eκκλησίας -ή ακόμη και της Χρυσής Αυγής- κρύβεται μια αυστηρή νουθεσία προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που...
Οι στόχοι της ακροδεξιάς στροφής του Ιερώνυμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ο άγιος του real estate
Η διαφύλαξη αλλά και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι οικονομικές σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας απασχολούν τον κ. Ιερώνυμο από το 1981 που εκλέχτηκε μητροπολίτης. Η ενασχόλησή του αυτή τού...
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ο άγιος του real estate
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. Καραμανλής: «Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία»
Σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ τον Ιανουάριο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά στη βάση...
Κ. Καραμανλής: «Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εθνική ομοψυχία με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους»
Ξεκάθαρη απάντηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον τρόπο λήψης απόφασης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε, με...
«Εθνική ομοψυχία με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιος (συν)κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Το επίδικο που τέθηκε με την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας είναι σε ποιο βαθμό μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να «συγκυβερνά» με θεσμούς όπως η Εκκλησία, ο Στρατός ή η Δικαιοσύνη, οι οποίοι δεν αντλούν τη...
Ποιος (συν)κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η προσχώρηση του αρχιεπισκόπου
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πριν αναλάβει επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε καταγραφεί στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας ως συνετός και μετριοπαθής ιεράρχης. Πολύ πίστευαν ότι και μετά...
Η προσχώρηση του αρχιεπισκόπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας