Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι πρώτες κυρίες... εξαιρούνται

Το ότι τόλμησε η «σύντροφος» του πρωθυπουργού να μιλήσει πολιτικά και να αναφερθεί στην Αριστερά ξεσήκωσε τον γενικό χαμό του κάθε (κατά τα άλλα) φιλελεύθερου και δημοκρατικού Μέσου

ANDREA BONETTI

Οι πρώτες κυρίες... εξαιρούνται

  • A-
  • A+

Προαπαιτούμενα: η… διακριτική παρουσία, το στιλ και η κομψότητα και η φροντίδα της οικογένειας.

Με τον συνδυασμό των τριών αυτών χαρακτηριστικών, κάθε σύζυγος πρωθυπουργού μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα προβάλλεται κατά κανόνα με θετικά σχόλια από τα σεξιστικά και κακεντρεχή δημοσιογραφικά στόματα. Στην ιστορία των πρώτων κυριών που πάντα «σκανδαλίζουν» τα ΜΜΕ δεν γλίτωσε ούτε η «κομψότατη» Αμαλία Μεγαπάνου κι ας μην «ευτύχησε να γίνει τελικά πρώτη κυρία», μια και η «συμβίωση ήταν δύσκολη» και μάλιστα αυτό το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο «εθνάρχης»!

Στο μιντιακό μικροσκόπιο

Με τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις πρώτες κυρίες τα πράγματα έγιναν κάπως περίπλοκα για τα ΜΜΕ, μια και οι μακαρίτες δεν αφέθηκαν στη ραστώνη της οικογενειακής γαλήνης. Ο πρώτος από την «πλούσια κόρη του Πολωνού αριστοκράτη» πέρασε στην αγκαλιά της «ταλαντούχας μεγάλης ηθοποιού» Κυβέλης Αδριανού, την εποχή που ήταν ακόμα και οι δύο παντρεμένοι με άλλους. Η ηθοποιός τελικά θυσίασε την καριέρα της προκειμένου να «στέκεται» δίπλα στον Παπανδρέου μέχρι που σιωπηλά οι δυο τους βρέθηκαν σε διάσταση. Στη συνέχεια οι πρώτες κυρίες του Ανδρέα μπαίνουν στο μιντιακό μικροσκόπιο.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου κρίνεται για την έντονη πολιτική της δραστηριότητα και τις παρεμβάσεις της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, με πολλές αναφορές και υπαινιγμούς για την «ξενική» καταγωγή της. Της αναγνωρίζεται ωστόσο η αφοσίωσή της στην οικογένεια και στο πλευρό του Ανδρέα. Ειδικά λόγω της πολιτικής εμπλοκής της, η Μαργαρίτα Παπανδρέου υπέστη πολλαπλές επιθέσεις από ΜΜΕ, μέχρι που η ίδια χαρακτηρίστηκε τελικά είτε ως θύμα είτε ως... υπεύθυνη για την τροπή του γάμου της.

Η «γοητευτική αεροσυνοδός» Δήμητρα Λιάνη, αφού δέχτηκε αρχικά άθλιες σεξιστικές επιθέσεις, κατάφερε να γίνει αποδεκτή μια και στάθηκε απολύτως δίπλα στον Ανδρέα την περίοδο του «βρόμικου ’89», ενώ επηρέασε σαφώς και το θρησκευτικό αίσθημα του άρρωστου πλέον Ανδρέα. Πρόθυμα αποδέχτηκε η ίδια τον ρόλο της αφοσιωμένης συζύγου-νοσοκόμας, ενώ μόνο προς το τέλος ξεσήκωσε ξανά θύελλα επικρίσεων εξαιτίας κυρίως της αγοράς της βίλας στην Εκάλη.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, με πλήρη σχεδόν κάλυψη των προαπαιτουμένων, βρισκόταν η Μαρίκα Μητσοτάκη δίπλα στον σύζυγό της, με αρκετές επικρίσεις για τον «κρητικό» τσαμπουκά της, το ταμπεραμέντο και τις καλυμμένες παρεμβάσεις της. Εως τότε όμως οι εμφανίσεις, οι παρεμβάσεις και κάποιες εύλογες πολιτικές επιδιώξεις των συζύγων των πρωθυπουργών μπορεί να έμπαιναν στο στόχαστρο των ΜΜΕ, αλλά δεν έπαυαν να βρίσκονται μέσα στη λογική της ελληνικής κοινωνίας.

Αμερικανικό μοντέλο

Εκτοτε τα πράγματα αλλάζουν και οι σύζυγοι των νεότερων πρωθυπουργών όφειλαν «διά ροπάλου» πλέον να ταιριάζουν στην εικόνα του αμερικανικού μοντέλου περί πρώτης κυρίας που ξαφνικά επηρέασε την Ελλάδα μαζί με την επέλαση των συνηθειών των αμερικανικών γάμων, των realities κ.λπ.

Η Δάφνη Σημίτη απασχόλησε λιγότερο από κάθε άλλη σύζυγο πρωθυπουργού τα ΜΜΕ, μια και η ίδια ήταν πραγματικά άνθρωπος χαμηλών τόνων με μεγάλη αγάπη στις τέχνες, οπότε οι δημοσιογράφοι στην περίπτωσή της σχεδόν… ησύχασαν. Η Νατάσα Καραμανλή μπορεί να επικρίθηκε έντονα από τα ΜΜΕ για τον τρόπο που απέκτησε τα πτυχία της και ξεκίνησε την καριέρα της στην ιατρική, γρήγορα όμως η «διακριτικότητά της στο πλάι του πρωθυπουργού», το «στιλ και η κομψότητα» της «Ελληνίδας Νταϊάνας» και η άφιξη των διδύμων την καθιέρωσαν ως απολύτως θετική παρουσία στον μιντιακό χώρο. Οι επίσης πολύ «διακριτικές παρουσίες» της Αντας Παπανδρέου όπως και της Γεωργίας Σαμαρά (που επηρεάστηκαν σαφώς και από την οικονομική κρίση) με λιγοστές εμφανίσεις, κυρίως σε κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δεν επέτρεψαν επιθετικές προσεγγίσεις από τα ΜΜΕ.

Το... ατόπημα

Σήμερα η Μπέττυ Μπαζιάνα, αποφασίζοντας να δώσει μία πολιτική συνέντευξη, τρία χρόνια αφού ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε τα «έτοιμα από καιρό δημοσιογραφικά βέλη», με άθλιους χαρακτηρισμούς, σκόπιμες παρερμηνείες, διαστρεβλώσεις, ακόμα και με υπαινιγμούς για προκάτ συνέντευξη. Τα προαπαιτούμενα της κομψότητας, της διακριτικότητας και της φροντίδας της οικογένειας που αναγνώριζαν μέχρι σήμερα στο πρόσωπό της -έστω κι αν με σαφώς προσβλητική διάθεση πολλά ΜΜΕ επέμεναν να την προσφωνούν Περιστέρα ή σκόπιμα να αμφισβητούν την πανεπιστημιακή της εξέλιξη- πήγαν περίπατο.

Το ότι τόλμησε η «σύντροφος» του πρωθυπουργού να μιλήσει πολιτικά και να αναφερθεί στην Αριστερά ξεσήκωσε τον γενικό χαμό του κάθε (κατά τα άλλα) φιλελεύθερου και δημοκρατικού Μέσου.

Κάποια ΜΜΕ έφτασαν ακόμα και να αναδημοσιεύουν ανώνυμα σχόλια από το διαδίκτυο των «θυμωμένων πολιτών» επειδή η κ. Μπαζιάνα εξέθεσε την πολιτική της άποψη, όποια κι αν είναι αυτή. Οσο παρέμενε «διακριτική και κομψή» όλοι ήταν σχεδόν ευχαριστημένοι. Μόλις όμως θέλησε να «φορέσει» το «απεχθές, ψευδές και λαϊκίστικο» προσωπείο της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, την πήρε και τη σήκωσε! Το δεκανίκι του Τσίπρα «είδαν» οι έγκυροι σχολιαστές ως κίνητρο για τη συνέντευξη και τους εξαγρίωσε η έκτασή της.

Μπορεί άλλες γυναίκες «αποδεκτές» ως πολιτικά πρόσωπα να δίνουν μεγάλες συνεντεύξεις, όμως η «πρώτη κυρία» οφείλει βασικά να το «βουλώνει». Σε αυτό δυστυχώς δεν μοιάσαμε στους Αμερικανούς, μια και μας έμεινε μόνο ο άκρατος πουριτανισμός τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γυναίκες επικεφαλής του Αρείου Πάγου
Το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε ομόφωνα την Ειρήνη Καλού για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και τη Δήμητρα Κοκοτίνη για την αντίστοιχη της εισαγγελέως.
Γυναίκες επικεφαλής του Αρείου Πάγου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στην «Εφ.Συν.» για όλους και για όλα
Οκτώ μέρες πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στην «Εφ.Συν.» για όλους και για όλα
Αλέξης Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής»
Μήνυμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία δεν είναι μόνο αυτός για την εργασιακή...
«Ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»
Το νέο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του με τίτλο «Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική χάριν τρίτων», το οποίο δημοσιεύεται αποκλειστικά στην «Εφημερίδα των...
Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο πονηρός κ. αντιπρόεδρος
Εν όψει των δικαστικών εξελίξεων στις υποθέσεις που τον αφορούν, ο Αδ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει την «Εφ.Συν.» πηγή συκοφάντησής του. Όμως είναι άλλο να υπερασπίζεται ο καθένας το τεκμήριο αθωότητας και άλλο να...
Ο πονηρός κ. αντιπρόεδρος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το αναπτυξιακό σχέδιο θα μεριμνά για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα»
Το νέο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα μεριμνά για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα και θα εκτεθεί στη δημόσια σφαίρα μέσα στον Απρίλιο, υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών,...
«Το αναπτυξιακό σχέδιο θα μεριμνά για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας