Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε θέση μάχης για τα προαπαιτούμενα

Μέχρι τις 17-18 Ιανουαρίου θέλει η κυβέρνηση να έχει λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση των τελευταίων προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε θέση μάχης για τα προαπαιτούμενα

  • A-
  • A+

Ενας νέος κύκλος «διμέτωπης» αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος της Αθήνας είναι οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στις 17-18 Ιανουαρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τη νέα χρονιά, στις 22 Ιανουαρίου.

Τα «καυτά» πολιτικά θέματα, με αφορμή τα οποία κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιτεθούν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, είναι οι αλλαγές στο πεδίο των κατασχέσεων και ο νόμος για την απεργία σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Στο πρώτο θέμα, η κυβέρνηση προβλέπεται να δεχτεί στη Βουλή τα πυρά της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, που -από διαφορετικές αφετηρίες- αναμένεται να επενδύσουν στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, έχουν ήδη φτιάξει την «άμυνά» τους.

Στη μεν Ν.Δ. αναμένεται να καταλογίσουν διγλωσσία και τακτικισμούς, καθώς ως γνωστόν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαφωνεί με την ουσία των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Οσον αφορά όμως τα εξ αριστερών βέλη, η κυβέρνηση πρόκειται να επαναλάβει ότι η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αφορά την πρώτη κατοικία, καθώς -όπως λένε- αυτή ήδη προστατεύεται.

Οσον αφορά τις αλλαγές στον «Νόμο Κατσέλη», το κυβερνητικό επιτελείο επαναλαμβάνει ότι αφορούν αποκλειστικά τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και θα προβλέπουν επανεξέταση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αντίστοιχες υποθέσεις που «λιμνάζουν» σε ειρηνοδικεία.

Υπενθυμίζεται ότι ανησυχία για το γενικότερο θέμα έχει υπάρξει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι πρόσφατες διευκρινίσεις των αρμόδιων υπουργών, οι διαβεβαιώσεις των διοικήσεων των τραπεζών μετά τη συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έχουν δράσει προς το παρόν «πυροσβεστικά».

Στο έτερο ζήτημα, αυτό της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, το ΚΚΕ είναι εκείνο θα υψώσει τους τόνους εντός Βουλής, αλλά και θα κινητοποιήσει δυνάμεις του στους δρόμους.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει νηφαλιότητα στο ζήτημα της επαναφοράς της επίμαχης τροπολογίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ορισμένες αλλαγές στο νομοθέτημα, ώστε να διασφαλίζεται σαφέστερα ότι η απαρτία θα αφορά τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του εκάστοτε σωματείου και δεν θα ακουμπά τα κλαδικά πρωτοβάθμια σωματεία και αυτά ευρύτερης και πανελλαδικής εμβέλειας.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι αυτή η υποχώρηση έναντι των δανειστών κρίθηκε αναγκαία μπροστά στις άλλες αλλαγές που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως το «υπερπρονόμιό» τους σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης ή τις δυνατότητες που θα υπάρχουν σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων.

Το αντεπιχείρημα

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα αντιπαραβάλει επίσης τον έτερο «πυλώνα» του πολυνομοσχεδίου, που αφορά τον νέο υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, ο οποίος ευνοεί τη συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών, δηλαδή τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους δίτεκνους, αλλά και τους τρίτεκνους/πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση αναμένεται να μιλήσει για «καταστροφή», επικαλούμενη τις μειώσεις στα επιδόματα των τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο εισόδημα πάνω από 14.000 ευρώ.

Ολα αυτά τα ζητήματα, αλλά κυρίως ο πολιτικός σχεδιασμός για το επόμενο οκτάμηνο, μέχρι την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, θα εξεταστούν από το υπουργικό συμβούλιο, -εκτός απροόπτου- θα συνεδριάσει επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει εκεί τις πολιτικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς θα παρουσιάσει τις συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι νέες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζει σχετικά ότι βασικό της μέλημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια κυβερνητική «γραμμή», αλλά μια «εθνική θέση» για το ζήτημα, εξ ου και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σχετική κοινοβουλευτική συνεδρίαση, με την ελπίδα για συγκλίσεις με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες ή βουλευτές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις αγορές για την ουσία, όχι για τις εντυπώσεις
Περιμένοντας τα ευχάριστα μαντάτα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η έξοδος στις αγορές δεν θα αποτελέσει συμβολική ή επικοινωνιακή κίνηση, αλλά την επισφράγιση των θετικών...
Στις αγορές για την ουσία, όχι για τις εντυπώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετράδιο προόδου
Τις θετικές ενδείξεις για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία προβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρεί πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης...
Τετράδιο προόδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικά μηνύματα απέξω, αρνητικά από τη Ν.Δ.
Αισιοδοξία υπάρχει στην κυβέρνηση για την πορεία του σχεδιασμού της στα οικονομικά με ορίζοντα την 5η Δεκεμβρίου κι αυτό το τεκμηρίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη βάση των θετικών σχολίων από το εξωτερικό,...
Θετικά μηνύματα απέξω, αρνητικά από τη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατασκευάζει εικονική πραγματικότητα
Περισσό θράσος καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τον μίνι απολογισμό των πρώτων 100 ημερών που επιχείρησε σήμερα το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατασκευάζει εικονική πραγματικότητα
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Ξεκινάει το απόγευμα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά του Π. Πολάκη.
Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»
Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας για υπερπλεονάσματα του...
«Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας