• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  0 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 13.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 12.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 12.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 12.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  73%
EUROKINISSI

Παρέμειναν... 53 παρά την παρουσία του Φίλη

 • A-
 • A+

«Η τάση των 53+ είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορείς να συζητήσεις πολιτικά». Η φράση αυτή ανήκει σε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που δεν είναι ενταγμένο στην τάση, αλλά βρέθηκε στη διήμερη πανελλαδική διάσκεψη που διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που στις ανοιχτές εργασίες των «53+» συμμετείχαν αρκετά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που κάνει τους ιθύνοντες της τάσης να ελπίζουν πως αυτή θα γίνει η «ατμομηχανή του κόμματος».

Στις εργασίες της συνδιάσκεψης συμμετείχαν μέλη της, όπως οι Θεανώ Φωτίου, Εφη Αχτσιόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας. Βρέθηκαν όμως και στελέχη εκτός τάσης, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης. Συνομιλητές του πρώτου υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στους «53+». Φαίνεται όμως ότι διατηρεί παραπλήσιες -αλλά όχι ταυτόσημες- θέσεις με την ηγεσία της τάσης σε μια σειρά ζητήματα.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη «συνάντηση αγωνίας για το μέλλον της αριστερής διακυβέρνησης και το μέλλον της χώρας, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, που είναι συνθήκες μία ανάσα πριν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση στις αγορές».

Οι ιθύνοντες των «53+» συνέγραψαν και διένειμαν ένα πολυσέλιδο κείμενο προβληματισμού, που αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντάκτες του κειμένου θέλησαν να αναλύσουν την αναγκαία τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο.

Επισήμαναν ότι πέρα από τα επιμέρους μέτρα, τεράστια σημασία έχει η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής, το στίγμα της γενικής κατεύθυνσης και η συνολική εικόνα του κόμματος, της κυβέρνησης και των βουλευτών, ενώ ξεκαθάριζαν ότι η κριτική στάση σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για το κόμμα και την κυβέρνηση.

Το Σάββατο βρέθηκε στο διήμερο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, απευθύνοντας χαιρετισμό, αλλά και τοποθετούμενος επί των ζητημάτων που εξετάστηκαν. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέπτυξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προβληματισμό τους για ευρεία γκάμα ζητημάτων, που «απλώνονταν» από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα.

Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα, η πολυπλοκότητά του φαίνεται ότι προβληματίζει τους ιθύνοντες των «53+», επιλέγοντας να παρατείνουν τις επεξεργασίες τους προκειμένου σε επόμενη φάση να προτείνουν μια δέσμη μέτρων για την καλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παρατηρητήριο πλειστηριασμών

Μια πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» πλειστηριασμών, που θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει στους αρμοδίους για να αποφεύγονται πλειστηριασμοί λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Εχει επίσης πέσει στο τραπέζι η επανενεργοποίηση των κομματικών μηχανισμών για παροχή συμπληρωματικών συμβουλών σε δανειολήπτες. Ο Νίκος Φίλης, ωστόσο, προτείνει από τώρα να ψηφιστεί «μία νομοθετική ρύθμιση η οποία πρέπει να μελετηθεί και η οποία τουλάχιστον να καθιστά και τυπικά επιβεβλημένη τη σιωπηρή συμφωνία, ότι αυτό όλο το διάστημα δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ».

Προβληματισμός αναπτύχθηκε και γύρω από το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως ο στόχος για 3,5% σε ορίζοντα πενταετίας είναι δύσκολος και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά να διαφωνούν για το πότε πρέπει να τεθεί αυτό το ζήτημα στο τραπέζι.

Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, σε συνέντευξή του αναρωτήθηκε: «Μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση τώρα; Για τώρα δεν ξέρω, αλλά από τώρα πρέπει να τεθεί το θέμα για την αλλαγή. Δεν χρειάζεται να έχουμε πενταετία».

Το... δυσπρόσιτο 3,5%

Ο προβληματισμός για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο της εσωκομματικής συζήτησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (ΕΡΤ) ότι «έχω πει πολλές φορές ότι το 3,5% είναι ένας υψηλός στόχος, ο οποίος θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι πράγματι δεν επιτρέπει την ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη δυναμικότερη ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι το δεδομένο».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου λέγοντας: «Καμία συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα». Εντούτοις έδειξε πως προς το παρόν υπάρχει προσήλωση στη συμφωνία σημειώνοντας πως «3,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 μέχρι το 2022 σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσεις την ίδια κατάσταση και, εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει και περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος».

Οι «53+» αναμένεται, πάντως, να καταθέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κείμενο στο οποίο θα αναλύουν τις θέσεις τους και θα υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, πρέπει να είναι σε ανοιχτή και συνεχή επαφή και διάλογο με το κόμμα και πρωτίστως με την ίδια την κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να πάμε για μια εθνική συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης χρέους και πλεονασμάτων»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει τη χάρη» σε όσους ζητούν να υπογράψει «πέραν του οικονομικού και ένα ιδεολογικό μνημόνιο», ξεκαθαρίζει ότι η σύμπραξη με...
«Να πάμε για μια εθνική συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης χρέους και πλεονασμάτων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια για το μέλλον
Για να βγει η χώρα από τα μνημόνια χρειαζόταν «μια κυβέρνηση που θα διεκδικήσει, θα παλέψει, θα πάρει δύσκολες αποφάσεις, όμως, ταυτόχρονα, θα έχει σχέδιο, ιεραρχήσεις και πάνω απ’ όλα αρχές» τόνισε στην...
Σχέδια για το μέλλον
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το άνοιγμα Φίλη, ένα «ντροπαλό» φλερτ και το «όχι» των «53»
H συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ είχε ανοίξει από τον Νίκο Φίλη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε μιλήσει για την ανάγκη...
Το άνοιγμα Φίλη, ένα «ντροπαλό» φλερτ και το «όχι» των «53»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ομάδα στην Κεντρική Επιτροπή
Η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε μεν με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία της Μάλτας, ωστόσο από τις εργασίες της προέκυψε μια νέα πολυσυλλεκτική «υπο-ομάδα». Αυτή αποτελείται από τρεις πρώην...
Νέα ομάδα στην Κεντρική Επιτροπή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Ευρωπαίοι «κάνουν το κορόιδο»
Ο προβληματισμός ήταν έκδηλος χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση εντοπίζονται στα εργασιακά...
Οι Ευρωπαίοι «κάνουν το κορόιδο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεδρίαση σε... Φιληκό κλίμα
Το πρώτο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ανασχηματισμό και με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα συζήτησε στον απόηχο των όσων είπε κατά την παράδοση του υπουργείου ο Ν. Φίλης επιχειρώντας να τα εκτιμήσει, να...
Συνεδρίαση σε... Φιληκό κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας