«Η τάση των 53+ είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορείς να συζητήσεις πολιτικά». Η φράση αυτή ανήκει σε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που δεν είναι ενταγμένο στην τάση, αλλά βρέθηκε στη διήμερη πανελλαδική διάσκεψη που διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που στις ανοιχτές εργασίες των «53+» συμμετείχαν αρκετά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που κάνει τους ιθύνοντες της τάσης να ελπίζουν πως αυτή θα γίνει η «ατμομηχανή του κόμματος».
Στις εργασίες της συνδιάσκεψης συμμετείχαν μέλη της, όπως οι Θεανώ Φωτίου, Εφη Αχτσιόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας. Βρέθηκαν όμως και στελέχη εκτός τάσης, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης. Συνομιλητές του πρώτου υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στους «53+». Φαίνεται όμως ότι διατηρεί παραπλήσιες -αλλά όχι ταυτόσημες- θέσεις με την ηγεσία της τάσης σε μια σειρά ζητήματα.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη «συνάντηση αγωνίας για το μέλλον της αριστερής διακυβέρνησης και το μέλλον της χώρας, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, που είναι συνθήκες μία ανάσα πριν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση στις αγορές».
Οι ιθύνοντες των «53+» συνέγραψαν και διένειμαν ένα πολυσέλιδο κείμενο προβληματισμού, που αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντάκτες του κειμένου θέλησαν να αναλύσουν την αναγκαία τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο.
Επισήμαναν ότι πέρα από τα επιμέρους μέτρα, τεράστια σημασία έχει η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής, το στίγμα της γενικής κατεύθυνσης και η συνολική εικόνα του κόμματος, της κυβέρνησης και των βουλευτών, ενώ ξεκαθάριζαν ότι η κριτική στάση σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για το κόμμα και την κυβέρνηση.
Το Σάββατο βρέθηκε στο διήμερο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, απευθύνοντας χαιρετισμό, αλλά και τοποθετούμενος επί των ζητημάτων που εξετάστηκαν. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέπτυξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προβληματισμό τους για ευρεία γκάμα ζητημάτων, που «απλώνονταν» από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα.
Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα, η πολυπλοκότητά του φαίνεται ότι προβληματίζει τους ιθύνοντες των «53+», επιλέγοντας να παρατείνουν τις επεξεργασίες τους προκειμένου σε επόμενη φάση να προτείνουν μια δέσμη μέτρων για την καλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας.
Παρατηρητήριο πλειστηριασμών
Μια πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» πλειστηριασμών, που θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει στους αρμοδίους για να αποφεύγονται πλειστηριασμοί λαϊκής πρώτης κατοικίας.
Εχει επίσης πέσει στο τραπέζι η επανενεργοποίηση των κομματικών μηχανισμών για παροχή συμπληρωματικών συμβουλών σε δανειολήπτες. Ο Νίκος Φίλης, ωστόσο, προτείνει από τώρα να ψηφιστεί «μία νομοθετική ρύθμιση η οποία πρέπει να μελετηθεί και η οποία τουλάχιστον να καθιστά και τυπικά επιβεβλημένη τη σιωπηρή συμφωνία, ότι αυτό όλο το διάστημα δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ».
Προβληματισμός αναπτύχθηκε και γύρω από το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως ο στόχος για 3,5% σε ορίζοντα πενταετίας είναι δύσκολος και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά να διαφωνούν για το πότε πρέπει να τεθεί αυτό το ζήτημα στο τραπέζι.
Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, σε συνέντευξή του αναρωτήθηκε: «Μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση τώρα; Για τώρα δεν ξέρω, αλλά από τώρα πρέπει να τεθεί το θέμα για την αλλαγή. Δεν χρειάζεται να έχουμε πενταετία».
Το... δυσπρόσιτο 3,5%
Ο προβληματισμός για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο της εσωκομματικής συζήτησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (ΕΡΤ) ότι «έχω πει πολλές φορές ότι το 3,5% είναι ένας υψηλός στόχος, ο οποίος θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι πράγματι δεν επιτρέπει την ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη δυναμικότερη ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι το δεδομένο».
Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου λέγοντας: «Καμία συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα». Εντούτοις έδειξε πως προς το παρόν υπάρχει προσήλωση στη συμφωνία σημειώνοντας πως «3,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 μέχρι το 2022 σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσεις την ίδια κατάσταση και, εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει και περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος».
Οι «53+» αναμένεται, πάντως, να καταθέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κείμενο στο οποίο θα αναλύουν τις θέσεις τους και θα υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, πρέπει να είναι σε ανοιχτή και συνεχή επαφή και διάλογο με το κόμμα και πρωτίστως με την ίδια την κοινωνία.