• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%

Ποσοτική Ερευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Απαισιόδοξοι και δυσαρεστημένοι

 • A-
 • A+

Απογοητευμένοι για τη γενική κατάσταση της χώρας, απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στα τελευταία τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας -πλημμύρες και πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία- εμφανίζονται οι πολίτες, σύμφωνα με τον σφυγμό της Prorata για τον μήνα Νοέμβριο.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες είναι ιδιαίτερα επικριτικοί στο ζήτημα της συμφωνίας για την πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, καθώς το 59% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ δυσαρέσκεια εκφράζουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 41%. Στον αντίποδα, μόλις το 16% των ερωτηθέντων του συνολικού δείγματος δείχνει να είναι ικανοποιημένο. Σαράντα επτά αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει πάντως και η ρητορική της αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα (33% αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά).

Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά της αποδοκιμασίας προς το κυβερνών κόμμα (αθροιστικά 72%) για το ζήτημα της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική, ποσοστό που φτάνει το 75% στις απαντήσεις των κατοίκων της Αττικής. Καλή γνώμη για τις ενέργειες της κυβέρνησης εκφράζει το 23%. Το ίδιο σκηνικό διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά τη στάση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντιθέτως περισσότερες είναι οι θετικές καταγραφές για την αντιμετώπισης της πλημμύρας από τους δήμους.

Στην ίδια έρευνα, οι πολίτες δηλώνουν εξαιρετικά δύσπιστοι για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και σε ποσοστό 77% αναφέρουν ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει να πιάσει αυτόν τον στόχο. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει σε 10 χρόνια (40%), ενώ το 24% δηλώνει «ποτέ». Απογοήτευση είναι το βασικό συναίσθημα που προκαλεί στο 43% των πολιτών η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ακολουθεί ο θυμός με 26%, ενώ μόλις 7% δηλώνει ως συναίσθημα την ελπίδα.

Η Κεντροαριστερά

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το κατά πόσο θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι πολίτες διατηρούν χαμηλές προσδοκίες και απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 63%. Στο ενδεχόμενο η Κεντροαριστερά να μπορέσει να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς δύναμης, πιστεύει ή προσβλέπει το 33% των ερωτηθέντων (19% απαντά ναι και 14% ίσως).

Πάντως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία (αθροιστικά 82%) ότι το εγχείρημα θα προκαλέσει ανακατατάξεις υπέρ της ενίσχυσης του χώρου του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «με ποιο κόμμα κατά τη γνώμη σας συγγενεύει περισσότερο ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς», το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά με τη Ν.Δ. και το 23% με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με κανένα από τα δύο απαντά το 27%.

● Το δεύτερο μέρος της έρευνας θα παρουσιαστεί στο αυριανό φύλλο [5/12 /2017 Εφημερίδα των Συντακτών]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ : ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Ποσοτική Ερευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών και στάθμιση αποτελεσμάτων βάσει ηλικίας και φύλου. Για την έρευνα απασχολήθηκαν 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: μέγιστο +/- 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ΧΡΟΝΟΣ: από 28 Νοεμβρίου - 1η Δεκεμβρίου 2017

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πολύτιμο για την κυβέρνηση οξυγόνο και η πεισματάρα πραγματικότητα
Σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής πολιτικής έρευνας της Prorata, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», ναι, είναι. Η Ν.Δ., μετά μια περίοδο συστηματικής φθοράς, αυξάνει την εκλογική επιρροή της...
Το πολύτιμο για την κυβέρνηση οξυγόνο και η πεισματάρα πραγματικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
Τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ του μεταμνημονιακού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να βάζουν ατύπως από χθες υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ● Σκληρή απάντηση στα περί διχαστικού Τσίπρα:...
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Η νέα συγκυβέρνηση δεν συνιστά αλλαγή υπέρ του λαού
Σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σημαδιακή, εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν ανοιχτή στις κάμερες και τους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέστησε σαφές...
ΚΚΕ: Η νέα συγκυβέρνηση δεν συνιστά αλλαγή υπέρ του λαού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Διασπάθιση 2,3 εκατ. με απευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Μαξίμου
Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις ιδιοκτησίας της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Opinion Poll», έχουν αναλάβει με απευθείας...
ΣΥΡΙΖΑ: Διασπάθιση 2,3 εκατ. με απευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασυνεπής πρωθυπουργός, ασόβαρη κυβέρνηση
Συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη επικεντρώνονται στην ανεύθυνη, όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά του πρωθυπουργού, που υποτίθεται ότι προτάσσει ως ισχυρό ατού το χαρτί της σταθερότητας, αλλά με τους ελιγμούς και...
Ασυνεπής πρωθυπουργός, ασόβαρη κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρομάζει η ακρίβεια, διευρύνεται η απογοήτευση
Έρευνα «Σφυγμός» Μαρτίου της Prorata για την «Εφ.Συν.»: Διαστάσεις μάστιγας που προκαλεί τρόμο στους πολίτες λαμβάνει η ακρίβεια. Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα οι τσουχτερές τιμές και οι ανατιμήσεις.
Τρομάζει η ακρίβεια, διευρύνεται η απογοήτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας