Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αλήθεια σε πλειστηριασμό

Η αλήθεια σε πλειστηριασμό

  • A-
  • A+

Τα παιχνίδια μέσων ενημέρωσης με την αγωνία χιλιάδων οφειλετών, σχετικά με τους πλειστηριασμούς και την τύχη των πρώτων κατοικιών τους, αποτέλεσαν την αφορμή για μια πρωτοφανή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, εφοπλιστή και κάτοχο μέσων ενημέρωσης.

Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», συμφερόντων Μαρινάκη, που ισχυρίστηκε χτες ότι βγαίνουν «στο σφυρί μικρά και φθηνά ακίνητα», δημοσιεύοντας μάλιστα και κάποια έγγραφα για «ακίνητα» και με πρώτη προσφορά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έγγραφα που δημοσιεύονταν δεν αφορούσαν πλειστηριασμούς για οφειλές σε τράπεζες ή το Δημόσιο, αλλά οφειλές ιδιωτών σε ιδιώτες. Ο ΑΦΜ του επισπεύδοντος (του προσώπου δηλαδή που ζητά τον πλειστηριασμό) ήταν άλλωστε σβησμένος από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν. Σημειώνεται πως οι δικαστικές διαμάχες για ιδιωτικές συμβάσεις και συμφωνητικά δεν εντάσσονταν ποτέ σε διατάξεις κάποιου προστατευτικού νόμου.

Σκληρή απάντηση

Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή του Μαξίμου. Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε μια πρωτοφανώς σκληρή ανακοίνωση εναντίον του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς υπενθυμίζονταν ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο εφοπλιστής.

«Σε ό,τι αφορά το για ακόμη μία φορά στημένο δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, ιδιοκτησίας του γνωστού υπόδικου επιχειρηματία και επιστήθιου φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, διαβεβαιώνουμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση, και οι συντάκτες του προσέθεταν ότι «η προσπάθειά τους να παρουσιάσουν υπόθεση που αφορούσε χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες ως υπόθεση χρεών σε τράπεζες και το Δημόσιο και έτσι να δημιουργήσουν την εντύπωση πως δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, επιβεβαιώνει ότι η αξιοπιστία τους είναι πιο στημένη και από τους στημένους αγώνες που έδιναν μαύρο χρήμα στα στοιχήματα».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί ή να προστατεύσει όσους πήραν δανεικά και αγύριστα για να φτιάξουν βίλες με πισίνες και όσους πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους βγάζοντας τα κέρδη τους αφορολόγητα στο εξωτερικό» διαβεβαίωσε το Μαξίμου, καλώντας παράλληλα «όσους φέρουν την ταυτότητα της Αριστεράς και ομνύουν στην ταξική πάλη, υπερασπιζόμενοι τους αδύναμους, να σταματήσουν να προστατεύουν τους δυνατούς και τα λαμόγια της οικονομικής ελίτ».

Ο διευθυντής των «Νέων» μίλησε για «θράσος» της κυβέρνησης και για «απροκάλυπτη καταφυγή στο ψεύδος». Δημοσίευσε δε κάποια έγγραφα, στα οποία αναγράφονταν ως επισπεύδουσες διάφορες τράπεζες.

Τα έγγραφα αυτά ανέγραφαν, όμως, διαφορετικά ποσά πρώτης προσφοράς σε σχέση με το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας. Επίσης δεν εμφανίζονταν τα ονόματα των οφειλετών, εάν αφορούσαν φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ούτε οι ΑΦΜ τους, ούτε το είδος του ακινήτου, ούτε η συνολική οφειλή. Οι ισχυρισμοί δηλαδή της εφημερίδας παρέμειναν έωλοι, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Η σύγκρουση κυβέρνησης και Βαγγέλη Μαρινάκη κλιμακώνεται, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρη. Ο εφοπλιστής τις τελευταίες ημέρες έχει άλλωστε «βγει μπροστά» με πολλές αμιγώς πολιτικές του εμφανίσεις και δηλώσεις, ενώ τα μέσα ενημέρωσής του παίζουν τον ρόλο του «λαγού» για την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. (πλημμύρες, βλήματα στη Σαουδική Αραβία κ.ά.).

«Λάσπη» και επιστολή

Οταν παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση με τα «στημένα», είπε πως έχει πέσει θύμα «καθοδηγούμενης εκστρατείας λάσπης», πως «ο λαός του Πειραιά έχει ήδη απομακρυνθεί από τους πολιτικούς απατεώνες και τους λαοπλάνους» και πως «ποτέ στη ζωή μου δεν επένδυσα στη λάσπη». Αυτά επανέλαβε όταν απέστειλε επιστολή στην «Εφ.Συν.» απαντώντας σε ρεπορτάζ για παλαιότερες θετικές προς την κυβέρνηση δηλώσεις του («Θεαματική έξοδος με... στροφή 180°», 24/11/2017).

Μία ημέρα μετά επισκέφθηκε την πλημμυροπαθή Μάνδρα, συνοδευόμενος από στελέχη του Ολυμπιακού. Στη συνάντησή του με την εκεί δήμαρχο υποσχέθηκε πως οι άνθρωποί του θα «προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο γίνεται και όχι μόνο αυτοί που είναι εδώ, αλλά και τα συνεργεία τα οποία θα φέρουμε εδώ να κάνουν δουλειά».

Δεν πέρασαν δυο ημέρες και ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιτέθηκε στον Θανάση Καρτερό, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, για μια ανάρτησή του στο facebook. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως οι σημερινοί κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν «ότι βρίσκονται στη θέση αυτή με λαϊκή εντολή και όχι με τη λογική του “καταληψία” που πιστεύει ότι όλοι τον καταδιώκουν» και ζητούσε «πειστικές απαντήσεις για όσα αποκαλύπτονται σε σχέση με το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία».

Η χθεσινή σφοδρή ανακοίνωση του Μαξίμου ήταν ενδεικτική της σκληρής αντιπαράθεσης που θα εκτυλιχθεί το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πώληση βλημάτων είπε πως «υπάρχει ένα συντονισμένο κρεσέντο μέσων μαζικής ενημέρωσης του –κατά δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη– κουμπάρου σας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα περνάει πιο συχνά το κατώφλι του εισαγγελέα απ’ ό,τι την πόρτα του σπιτιού του και έχει αγοράσει επτά εφημερίδες – και οι επτά εφημερίδες του που λυσσομανούν κατά της κυβέρνησης».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιους διχάζει ο κ. Τσίπρας;
Αμπάριζα από την ανακοίνωση της Ν.Δ. πήραν οι εφημερίδες των δύο μεγάλων εφοπλιστικών ομίλων που διεκδικούν ιδιαίτερο ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας και κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό ότι προκαλεί «μίσος» και...
Ποιους διχάζει ο κ. Τσίπρας;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φέρτε μου το κεφάλι του Τσίπρα»
Σε συντονισμένη αντεπίθεση, στον επικοινωνιακό πόλεμο που της γίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα, πέρασε η κυβέρνηση από το Σάββατο με στόχο όχι τη Ν.Δ. αλλά τα έντυπα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, τον...
«Φέρτε μου το κεφάλι του Τσίπρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πύρινη» γλώσσα από Ν.Δ. για το πρωτοσέλιδο που της άναψε φωτιές
Επιτέθηκε στο «Εθνος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής»....
«Πύρινη» γλώσσα από Ν.Δ. για το πρωτοσέλιδο που της άναψε φωτιές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης
Αυτές είναι εν συντομία μερικές από τις ιδιότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη, που χθες ενίσχυσε τις μιντιακές του δραστηριότητες αποκτώντας τον ΔΟΛ. Ο ισχυρός επιχειρηματίας έχει όμως και μια πολύ πιο κομβική...
Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ελληνικό χρέος και το παιχνίδι της «κολοκυθιάς»
Το δημόσιο χρέος αποτελεί από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά σημεία πολιτικής τριβής στην καθημερινή δημόσια συζήτηση. Είναι ή δεν είναι βιώσιμο; Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις απαντήσεις που...
Το ελληνικό χρέος και το παιχνίδι της «κολοκυθιάς»
ΒΟΥΛΗ
Καταγγελίες Βούτση για αδιαφάνεια στην «ενίσχυση» του Τύπου
Τη «σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των ενισχύσεων προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση» επισήμανε ο τέως πρόεδρος της Βουλής.
Καταγγελίες Βούτση για αδιαφάνεια στην «ενίσχυση» του Τύπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας