• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 9.7°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.6°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.3°C
  3 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 0.8°C / 7.1°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  74%

Μιράντα Ξαφά

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εξώδικη δήλωση της Μιράντας Ξαφά στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Με αφορμή το ρεπορτάζ μας με τίτλο «Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο», που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, λάβαμε την επομένη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της κ. Μιράντας Ξαφά εξώδικη δήλωση, η οποία και ακολουθεί.

Στο υπ’ αριθμόν 1.473 φύλλο της εφημερίδας σας, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2017, έχετε περιλάβει τρία κείμενα, στα οποία εμπεριέχονται ψευδείς αναμεταδόσεις δηλώσεων που φέρομαι να πραγματοποίησα σε «κλειστή λέσχη επενδυτών», όπως μνημονεύετε, ή γίνεται αναφορά σ’ αυτές τις δήθεν δηλώσεις.

Ειδικότερα, στην πρώτη σελίδα του παραπάνω φύλλου δημοσιεύετε τη φωτογραφία μου και κείμενο, υπό τον τίτλο «Σαμποτάζ στο Λονδίνο» και υπέρτιτλο «Η ΜΙΡΑΝΤΑ ΞΑΦΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΖΟΦΕΡΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ», που έχει επί λέξει ως εξής:

«Ακρως υπονομευτική στάση κράτησε η Μιράντα Ξαφά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Η φερόμενη ως συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε σε “κλειστή λέσχη” επενδυτών στο Λονδίνο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, πως δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και πως ο κ. Μητσοτάκης, αφού γίνει πρωθυπουργός το 2018, θα υπογράψει νέο μνημόνιο».

Στη συνέχεια, στη σελίδα 3 του ίδιου φύλλου, στο άρθρο του τελευταίου εξ υμών, Νίκου Σβέρκου, με τίτλο «Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο» γίνεται αναφορά στα όσα υποτίθεται ότι είπα με τα εξής λόγια:

«Το σενάριο ότι δεν κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, ότι οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση οδηγώντας την κυβέρνηση σε παραίτηση και τη Ν.Δ. στο τιμόνι της χώρας, αλλά υπογράφοντας το 4ο μνημόνιο, παρουσίασε σαν ενημέρωση η εμφανιζόμενη ως πρόσωπο κοντά στον Κυριάκο…

Εμφανιζόμενη ως άτομο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε στους επενδυτές ότι: η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση στις αρχές του 2018, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, μην αντέχοντας την πιεστική αυτή κατάσταση, θα παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τις εκλογές θα κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οικονομία, θα αναγκαστεί να ψηφίσει νέο, τέταρτο μνημόνιο…

»Οταν ρωτήθηκε ποιες ήταν οι πηγές της πληροφόρησής της, εκείνη αρχικά προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει και ύστερα από την επιμονή των επενδυτών αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχει εσωτερική πληροφόρηση από τραπεζίτες στην Ελλάδα».

Τέλος, στην τελευταία σελίδα στη στήλη με τίτλο «Η άποψη» και υπό τον τίτλο «Περιμένουμε εξηγήσεις, κ. Μητσοτάκη» και πάλι γίνεται αναφορά στις δηλώσεις αυτές, ως εξής:

«Η κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία φέρεται ως μυστικοσύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, σε συνάντησή της, την Παρασκευή, με επενδυτές στο Λονδίνο, ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισε την Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Μίλησε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στις αρχές του 2018, προέβλεψε πολιτική κρίση, υπό το βάρος της οικονομικής, που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Προέβλεψε εκλογική νίκη της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο εμφάνισε να εξαναγκάζεται σε αποδοχή και ψήφιση τέταρτου μνημονίου....

Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτή η δραστηριότητα της κ. Ξαφά αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει προβλήματα στην επικείμενη έξοδο στις αγορές και προφανώς στις επόμενες που θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση. Παρουσιάζοντας όμως τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης, η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί είναι πολύ μεγαλύτερη και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί...

Εμφάνισε, επίσης (ο Κυρ. Μητσοτάκης) την οικονομία σε κακά χάλια και την προοπτική της χώρας σε αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι η “πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση” για να “αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη”. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με πολιτικούς όρους αυτό που η κ. Ξαφά εξειδίκευσε στους συνομιλητές της».

Δυστυχώς προχωρήσατε στις παραπάνω δημοσιεύσεις χωρίς να ρωτήσετε εμένα την ίδια, εάν πράγματι προέβην στις δηλώσεις που μου αποδίδονται. Ηδη με την παρούσα διαψεύδω ρητώς και απολύτως τα παραπάνω δημοσιεύματα, στον βαθμό που αναφέρονται σε δηλώσεις που φέρομαι να έκανα κατά την πρόσφατη παραμονή μου στο Λονδίνο.

Σας ΔΗΛΩΝΩ ότι ουδέποτε προέβην στις αναφερόμενες ή παρόμοιες δηλώσεις. Επίσης, δεν έχω τυπική ή άτυπη σχέση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (πέρα από τη συμμετοχή μου στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη του αρχηγού της) ή με τον Πρόεδρο του κόμματος αυτού, μολονότι είχα διατελέσει οικονομική σύμβουλος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Επομένως, είναι εσφαλμένη και η σύνδεση των δημόσιων τοποθετήσεών μου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δημοσιεύματά σας στο παραπάνω φύλλο, τα οποία παρουσιάζουν να δηλώνω πράγματα που ουδέποτε έχω δηλώσει, συνδέοντας μάλιστα τις δηλώσεις αυτές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι προφανές ότι με συκοφαντούν, με πλήττουν ως άνθρωπο και ως επιστήμονα και παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό μιαν εικόνα για εμένα εντελώς μειωτική και απαξιωτική, η οποία δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.

Για τους λόγους αυτούς ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για τα αναληθή δημοσιεύματά σας και σας ΚΑΛΩ να τα ανασκευάσετε: να δημοσιεύσετε στους ίδιους χώρους της εφημερίδας και με παρόμοια τυπογραφικά στοιχεία, την πραγματικότητα, ότι δηλαδή δεν έκανα τις παραπάνω δηλώσεις που μου αποδίδετε. Επίσης, να αποσυνδέσετε τις δημόσιες τοποθετήσεις μου και την επαγγελματική μου συμπεριφορά από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να καταφύγω στη Δικαιοσύνη και να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου.

Η απάντηση του συντάκτη

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η κ. Ξαφά στην εξώδικη δήλωσή της επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας ως προς το σκέλος που την εμφάνιζε να έχει βρεθεί πρόσφατα στο Λονδίνο και να έχει συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων. Οι διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύσαμε αναφέρουν πως στη συνάντηση συμμετείχαν κυρίως εκπρόσωποι εταιρειών που ειδικεύονται στη διαχείριση αντισταθμιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds).

Διαψεύδει ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση προχώρησε σε δυσοίωνες αναφορές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής του. Η επιλογή της είναι λογική και αναμενόμενη, καθώς οι συγκεκριμένες συναντήσεις πραγματοποιούνται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που ανταλλάσσονται σε τέτοιες συχνές συναντήσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τους επενδυτές, καθώς επιζητούν την άντληση «εσωτερικών πληροφοριών», ώστε οι επενδυτικές κινήσεις τους προκύπτουν μετά τον συνυπολογισμό όλων των γνωστών και άγνωστων πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η αστάθεια αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό παράγοντα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου και η οικονομία της αποδείχτηκε ευάλωτη σε επιθετικές κινήσεις παραγόντων των αγορών, η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση πρόσθετου κέρδους για επενδυτές ή να παρέχει προστασία από μεγάλες ζημιές. Είναι, λοιπόν, προφανές και γνωστό πως οι επενδυτές επιθυμούν να λαμβάνουν ενημέρωση από άτομα που έχουν άμεση γνώση των συνθηκών στην Ελλάδα, που εκφράζουν μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη και βρίσκονται κοντά στους κομματικούς φορείς που κατέχουν ή αναμένεται να καταλάβουν την εξουσία.

Με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα μια δημόσια τοποθέτηση της κ. Ξαφά. Με ποια ιδιότητα παρέστη σε συναντήσεις στο Λονδίνο; Θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές; Και από πού αντλεί τέτοια πληροφόρηση;

Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η κ. Ξαφά θεωρεί πως συκοφαντείται επειδή την εμφανίσαμε να έχει κάποια πολιτική σχέση με τη Ν.Δ. Είναι καταρχήν άγνωστο γιατί η κ. Ξαφά χαρακτηρίζει ουσιαστικά «συκοφαντία» το δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη, δηλαδή την πολιτική και κομματική του ένταξη σε ένα πολιτικό κόμμα. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνουμε τα εξής:

▪ Η κ. Ξαφά είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος «Δράση». Τον Ιανουάριο του 2017 η Δράση προσχώρησε στη Ν.Δ. Ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωνε τότε ότι η Δράση «θα στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει τη Ν.Δ.», και πως «διαθέτει στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη όλες τις δυνάμεις της. Τα στελέχη, τις ιδέες και την πολιτική της προσπάθεια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «καλωσορίζει την απόφαση αυτή της “Δράσης” και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια». Δεν έχει υπάρξει από τότε καμία ανακοίνωση περί αποχώρησης της Δράσης από τη Ν.Δ., ούτε περί αποστασιοποίησης της κ. Ξαφά από το συγκεκριμένο κόμμα.

▪ Ούτε η ίδια ούτε η Ν.Δ. ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν διαψεύσει ποτέ δημοσιεύματα που την έφεραν να είναι «σύμβουλος», «άτυπη σύμβουλος», «μυστικοσύμβουλος» ή «τακτική συνομιλήτρια» του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα οικονομίας.

▪ Αντίστοιχα δεν διαψεύστηκαν ποτέ δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την ηγεσία της Ν.Δ. να εξετάζει το ενδεχόμενο η κ. Ξαφά να κατέλθει υποψήφια με το κόμμα στις επόμενες εκλογές, ούτε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν το όνομά της να περιλαμβάνεται σε ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης αναφορικά με το ποια άτομα θα προσέλκυαν περισσότερους ψηφοφόρους στη Ν.Δ.

Εχει πάντως ιδιαίτερη σημασία να τοποθετηθεί η κ. Ξαφά για μια σειρά πολιτικά ζητήματα που φέρεται να έθεσε στους συνομιλητές της αναφορικά με το ΔΝΤ και τη διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστούν το 2019 οι ήδη ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου, κάτι που σύμφωνα με την ίδια θα ανάγκαζε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί. Ποια είναι η άποψή της για αυτό το σενάριο; Εάν πράγματι υιοθετεί αυτές τς εκτιμήσεις, από πού αντλεί πληροφόρηση τόσο για τη στάση του ΔΝΤ όσο και για τη στάση του πρωθυπουργού;

Η «Εφ.Συν.» τηρώντας απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την τακτική της διασταύρωσης των πληροφοριών δημοσιεύει σήμερα το εξώδικο της κ. Ξαφά. Δημοσιεύει όμως και πληροφορίες που αφορούν ευθέως την πολιτική σκηνή, την ελληνική οικονομία και τη χειμαζόμενη κοινωνία. Αλλωστε, «η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτοδιαψεύδεται η Ν.Δ.
Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» αναφορικά με τα όσα είπε σε επενδυτές η Μιράντα Ξαφά, σε κλειστή συνάντηση την περασμένη Παρασκευή. Το δημοσίευμά μας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της κυβέρνησης,...
Αυτοδιαψεύδεται η Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο
Το σενάριο ότι δεν κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, ότι οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση οδηγώντας την κυβέρνηση σε παραίτηση και τη Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας, αλλά υπογράφοντας 4ο μνημόνιο,...
Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ναι» στην ιδιωτική πρωτοβουλία «όχι» στις συλλογικές συμβάσεις!
Το ερωτηματολόγιο που έφτιαξε και δημοσίευσε η Ν.Δ. για τα εργασιακά έμοιαζε εξαρχής με «σημαδεμένη τράπουλα» υπέρ των εργοδοτών. Τα αποτελέσματα της «έρευνας» επιβεβαίωσαν απολύτως την αρχική μας εκτίμηση.
«Ναι» στην ιδιωτική πρωτοβουλία «όχι» στις συλλογικές συμβάσεις!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
Ενα τελεσίγραφο την πρώτη φορά προκαλεί εντύπωση και ανησυχία. Την τρίτη, θυμηδία και ερωτήματα. Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας της Eldorado Gold περί της αναστολής των εργασιών της δεν είναι πρωτόγνωρες, ενώ...
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oμολογιακά διλήμματα
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στα σήματα που εκπέμπουν οι αγορές και πιο συγκεκριμένα στην πτωτική τάση που καταγράφουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να...
Oμολογιακά διλήμματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το νήμα του «μαύρου» χρήματος
Αποκάλυψη των Financial Times: ερευνώντας τις δαιδαλώδεις διαδρομές παράνομης μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό οι οικονομικές αρχές κατέληξαν στην οικία του «γαλάζιου» πρώην τραπεζίτη, απ’ όπου κατάσχεσαν...
Το νήμα του «μαύρου» χρήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας