Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια ζωή στο μετερίζι

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Απόφοιτος της Νομικής Σχολή του ΕΚΠΑ, άσκησε για ένα μικρό διάστημα τη δικηγορία, τελικά όμως αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν ήδη επαγγελματικά από 17 ετών

Μια ζωή στο μετερίζι

  • A-
  • A+

Θλίψη για έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας και μαχητή δημοσιογράφο

Τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Καψή, που έφυγε απ' τη ζωή χθες το πρωί σε ηλικία 88 ετών, εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τη σύζυγο του εκλιπόντος και της εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλειά του.

O πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης έκανε λόγο για έναν «διακεκριμένο δημοσιογράφο και πολιτικό με μακρά και γόνιμη διαδρομή στα δημόσια πράγματα της χώρας». «Το πάθος του για την αλήθεια και τη δημοκρατία, οι πολιτικοί και κοινωνικοί του αγώνες αποτυπώθηκαν στη σημαντική διαδρομή του μέσα από το προδικτατορικό "Εθνος" και μεταπολιτευτικά των "Νέων". Η πολυετής θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ανέδειξε ένα πλούσιο διπλωματικό έργο για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, με συνθήκες και συμφωνίες που παραμένουν σε ισχύ ώς τις μέρες μας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Τα κόμματα

Αγωνιστή για τα δημοκρατικά ιδεώδη και ακέραιο άνθρωπο που πορεύτηκε με συνέπεια, ήθος και τόλμη χαρακτήριζαν τον εκλιπόντα και τα πολιτικά κόμματα, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του. «Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γ. Καψής αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία και διώχτηκε από το καθεστώς της χούντας. Η σταδιοδρομία του στον χώρο της δημοσιογραφίας περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές επιτυχίες που τον καθιέρωσαν ως μία από τις πιο εξέχουσες μορφές της γενιάς του στον χώρο των ΜΜΕ», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρ. πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μέσω twitter δήλωσε πως «Ενας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας μαχητής δημοσιογράφος και πολιτικός "έφυγε" από κοντά μας. Η λύπη μας είναι μεγάλη. Καλό ταξίδι, Γιάννη», με την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, να προσθέτει πως «Ο Γιάννης Καψής υπήρξε μια εμβληματική μορφή που άφησε το αποτύπωμά της στη δημοσιογραφία, την αντίσταση κατά της δικτατορίας και την πολιτική ζωή. Ο αγαπημένος μας Γιάννης υπήρξε ένας ενεργός δημοκράτης πολίτης που βρισκόταν πάντα στις επάλξεις των αγώνων της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ένας άξιος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου με ξεχωριστή συμβολή και ήθος».

Με τη σειρά της η Ν.Δ. ανακοίνωσε: «Ο Γιάννης Καψής σε όλη τη διαδρομή του πορεύθηκε με συνέπεια, ήθος και τόλμη και άφησε το στίγμα του στον δημοσιογραφικό στίβο και την πολιτική ζωή του τόπου». Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και το ΚΚΕ, καθώς και η Ενωση Κεντρώων που τον χαρακτήρισε «έναν σημαντικό και έντιμο άνθρωπο, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου». Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι, αναφέροντας πως «O Γιάννης Καψής ήταν από τις σημαντικές μορφές της δημοσιογραφίας. Ανθρωπος οξύνους, δημιουργικός και δημοκρατικός άφησε το αποτύπωμά του και στον χώρο του Τύπου αλλά και στον χώρο της πολιτικής, όπου χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις για τη χώρα».

Η ΕΣΗΕΑ

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανέφερε αναλυτικά το βιογραφικό του εκλιπόντος, τονίζοντας πως «υπήρξε ένας εξαιρετικός συνάδελφος με λαμπρή πορεία στον χώρο του Τύπου δίνοντας προτεραιότητα στο ρεπορτάζ, την ερευνητική δημοσιογραφία με ταυτόχρονη μαχητική και υπεύθυνη αρθρογραφία» και πως «ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς χειρίστηκε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών».

*Η κηδεία του Γιάννη Καψή θα γίνει αύριο στις 11 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

Ολοι οι εργαζόμενοι στην «Εφημερίδα των Συντακτών» συλλυπούμαστε θερμώς τη συνάδελφό μας Βένα Γεωργακοπούλου για την απώλεια του αγαπημένου της Γιάννη Καψή, καθώς και τον γιο της Γιάννη, για την απώλεια του αγαπημένου του παππού.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Απόφοιτος της Νομικής Σχολή του ΕΚΠΑ, άσκησε για ένα μικρό διάστημα τη δικηγορία, τελικά όμως αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν ήδη επαγγελματικά από 17 ετών. Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ωστόσο, περνώντας από πολλά είδη, τελικά ειδικεύθηκε στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εθνος» από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό στρατοδικείο της χούντας των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, για να αποφύγει τη σχεδόν βέβαιη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο, όπου και έμεινε έως την πτώση της δικτατορίας. Εκεί, εκτός των άλλων, συνεργάστηκε και με διεθνή μέσα, όπως το αμερικανικό περιοδικό «Time».

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» μέχρι το 1982. Αμέσως μετά (Απρίλιος 1982) ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1987 (ήδη από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εξωτερικών). Εως τον Ιούλιο του 1989 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της θητείας του διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαχειρίστηκε, στο διπλωματικό πεδίο, τη μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις θέσεις του ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων.

Εχει τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά τη συνταξιοδότησή του, αφοσιώθηκε στη συγγραφή βιβλίων. Εχει εκδώσει συνολικά 15 βιβλία, κυρίως για τη Σμύρνη (σ.σ. ο πατέρας του, Παντελής Καψής, ήταν από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα), όλα από τις εκδόσεις Λιβάνη («Χαμένες Πατρίδες», «1922 - Η Μαύρη Βίβλος», «Τα σμυρνέικα τραγούδια», «Κουβεντιάζοντας με τον Ανδρέα» κ.ά.). Ηταν πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του δημοσιογράφου Μανώλη Καψή.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο αγωνιστής Τάσος Τρίκκας
. Ο Τάσος Τρίκκας «έφυγε» από τη ζωή, χθες, σε ηλικία 89 ετών. Αυτά τα 89 έτη τα αφιέρωσε σε αγώνες, στις σπουδές (Νομική), στη συγγραφή, στην αρθρογραφία, σε αγώνες και σε αγώνες.
«Εφυγε» ο αγωνιστής Τάσος Τρίκκας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Μπράμος
Εφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης 14 Αυγούστου ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Μπράμος, σε ηλικία 67 ετών - μία είδηση που ήρθε ξαφνικά για τους φίλους του και σκόρπισε θλίψη.
Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Μπράμος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Mε εξέπληξε ο Τσίπρας, τον περίμενα πιο αποφασιστικό»
Μπορεί στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις να μην ήταν υποψήφιος, ωστόσο ο πρ. βουλευτής Ν. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ και πρ. αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, κρατάει ακόμη την ίδια ισχυρή...
«Mε εξέπληξε ο Τσίπρας, τον περίμενα πιο αποφασιστικό»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 03.04.2015
Κυρίαρχο θέμα στη γενική συνέλευση του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ ήταν η χορηγία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στο βόλεϊ του συλλόγου, που την περασμένη σεζόν είχε φέρει 200.000 ευρώ. Μια ομάδα μελών ζήτησε από τον...
Πολιτικά Παρασκήνια 03.04.2015
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο φασισμός με επισκέφθηκε κυριολεκτικά από το μέλλον»
«Υπάρχουν πολλοί συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδοποιοί ή συγκροτήματα, που γράφουν αξιόλογο πολιτικό τραγούδι αλλά δεν είναι συντονισμένοι. Γι’ αυτό δεν φταίει μόνο η εποχή, το πνεύμα δηλαδή του να υπάρχεις και...
«Ο φασισμός με επισκέφθηκε κυριολεκτικά από το μέλλον»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aγέρωχος, ανεξάρτητος, ευγενής, τρυφερός, οξύνους
H ζωή του -έλεγε ο ίδιος- ήταν γεμάτη, παρότι την πέρασε σε απερίγραπτη φτώχεια. Ενας πνευματικός άνθρωπος ο Περικλής Κοροβέσης, που πάλευε έως το τέλος για το μεροκάματο. Λίγους τέτοιους ανθρώπους συναντάμε...
Aγέρωχος, ανεξάρτητος, ευγενής, τρυφερός, οξύνους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας