• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  95%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%

Η Lamda Development και οι επενδυτές της γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις αρχαιότητες, απλώς στην ουσία δεν θέλουν να τις αναγνωρίσουν επίσημα

Eπενδυτικές απειλές... πάνω κάτω

 • A-
 • A+

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 11 Νοεμβρίου, ωστόσο οι ανακοινώσεις της Lamda Development για το Ελληνικό και της Eldorado Gold για τη Χαλκιδική παραπέμπουν στις ημέρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οι δύο εταιρείες είχαν τότε σχεδόν ταυτόχρονα απειλήσει την κυβέρνηση, τις υπηρεσίες και τους θεσμούς της χώρας ότι θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ζητούσαν -λίγο πολύ- εναγωνίως να ασχοληθεί με το θέμα το Γιούρογκρουπ! Χτες και προχτές είχαμε την επανάληψη του ίδιου κακοστημένου «δράματος».

Αφού, δηλαδή, η Eldorado Gold απείλησε την περασμένη Πέμπτη για... πέμπτη φορά ότι θα παγώσει την επένδυσή της στις Σκουριές, ήρθε χτες η σειρά της Lamda Development να κατηγορήσει τις αρχές ότι ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα.

Αφορμή η πρόσφατη πρόταση του ΚΑΣ για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και για επανεξέταση του ορίου των ουρανοξυστών, κάτι απολύτως αναμενόμενο, σύνηθες και νόμιμο. Τι έχει συμβεί όμως και οι δυο εταιρείες «ξύπνησαν» ταυτόχρονα και προχώρησαν σε απειλές του «ύψους» (Lamda Development) και του «βάθους» (Eldorado Gold);

■ Η Eldorado Gold περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της. Σύμφωνα με το nwitimes.com, τα ρεπορτάζ της οποίας αλίευσε και δημοσίευσε την Παρασκευή η «Εφ.Συν.», «οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 40,9% τον Οκτώβριο κι έτσι οι απώλειές της έφτασαν το θεαματικό 61%».

Πιο συγκεκριμένα, στην Τουρκία τον Οκτώβριο «η εταιρεία σόκαρε τους επενδυτές της ανακοινώνοντας χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και χαμηλότερη παραγωγή χρυσού κατά 26%», ενώ «οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 4% στο χρηματιστήριο του Τορόντο, φτάνοντας ακόμα και το 1,20 δολ.». Παράλληλα η εταιρεία ανέβαλε τα σχέδιά της στη Βραζιλία, ενώ η εξαγορά της Integra Gold τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία απέκτησε το έργο στο Βάλ ντ Ορ του Κεμπέκ, αντιμετωπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με οργή από τους μετόχους της εταιρείας.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έκδηλο εκνευρισμό στους ιθύνοντες της εταιρείας στην Ελλάδα, οδηγώντας τους εν πολλοίς στο να ζητούν να παρακαμφθεί η διαιτησία, στην οποία έχει προσφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, και να δοθούν στην εταιρεία χαριστικά οι σχετικές άδειες!

■ Η Lamda Development κατηγορεί την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες για καθυστερήσεις, αλλά στην περίπτωση του κομβικού ζητήματος για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) η εταιρεία καθυστέρησε την κατάθεσή του για περίπου έξι μήνες.

Η εταιρεία φέρεται τώρα να έχει δυσαρεστηθεί επειδή με την απόφαση περί των αρχαιοτήτων στην «επίμαχη» έκταση μόλις 300 στρεμμάτων, ουσιαστικά ανατρέπεται το κομμάτι της σύμβασης που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 και σύμφωνα με το οποίο μπορούσε δυνητικά να διεκδικήσει μεγάλες αποζημιώσεις εάν «απροσδόκητα» ανακαλύπτονταν αρχαιότητες στην έκταση. Τώρα πλέον, μετά την απόφαση του ΚΑΣ, είναι νομικά κατοχυρωμένη η πρότερη ειδοποίηση του επενδυτή.

ΙΝΤΙΜΕ

Επιπρόσθετα η Lamda, λειτουργώντας ως μεσάζουσα εταιρεία real estate, φαίνεται πως έχει «υποσχεθεί» σε άλλους επενδυτές πως στις εκτάσεις θα χτιστούν ουρανοξύστες συγκεκριμένου ύψους. Είναι άγνωστο τι ακριβώς έχει «διαφημίσει» και εάν έχει προχωρήσει σε συμφωνίες, ωστόσο είναι απολύτως παράλογο για μια εταιρεία να προχωρά σε συμβάσεις προτού οριστικοποιηθούν οι όροι δόμησης και τα σχετικά σχέδια. Ολα αυτά βέβαια οδήγησαν την μετοχή της Lamda Development σε «βουτιά» 8,60%.

Στην περίπτωση των δυο επενδύσεων η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα υλοποιηθούν και πως θα τηρηθεί η νομιμότητα. Στην περίπτωση της επένδυσης στις Σκουριές οι ενέργειες είναι δρομολογημένες. Στο δε Ελληνικό φαίνεται πως το χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί απολύτως εντός των χρονικών ορίων.

Αναμένεται, δηλαδή, στις αρχές της εβδομάδας να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε εντός ενός μηνός να σχηματιστεί το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα. Με αυτά τα δεδομένα, η γραφειοκρατική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εντός δηλαδή των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Παράγοντες της κυβέρνησης πληροφορήθηκαν με έκπληξη την αντίδραση της Lamda Development. Η αίσθηση που κυριαρχούσε σε ορισμένους εξ αυτών είναι πως η εταιρεία δίνει την ύστατη μάχη να αποκομίσει οφέλη που κλονίζουν τη νομιμότητα της επένδυσης και θα ήταν εξασφαλισμένα εάν στη θέση της παρούσας κυβέρνησης βρισκόταν άλλος πρωθυπουργός.

Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμιζαν πάντως ότι, ανεξαρτήτως από τις απειλές της Lamda, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επένδυση και πως το κλίμα με Αραβες επενδυτές παραμένει καλό. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, στην πρόσφατη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, είπε πως «σημαντικές επενδύσεις, που έβρισκαν σημαντικά προβλήματα στην υλοποίησή τους στο παρελθόν, προχωρούν.

Και, βεβαίως, μεταξύ των οποίων και projects μεγάλα, στα οποία συμμετέχουν μεγάλες αραβικές εταιρείες, έχουν προχωρήσει». Σημείωσε δε ως παράδειγμα το Ελληνικό, λέγοντας ότι «είμαστε από πάνω και διαρκώς παρακολουθούμε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης αυτού του μεγάλου project».

Γιατί η ανάδοχος εταιρεία επιμένει στη σύμβαση εποχής Σαμαρά-Βενιζέλου

Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου

Οταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πέρασε ομόφωνα την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και ενέκρινε με όρους το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου (3/10/2017), η εταιρεία Lamda Development που έχει αναλάβει την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν πήρε θέση.

Χθες όμως εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή την υπογραφή από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου (η οποία τελικά αποδέχτηκε τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ) τόσο της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου όσο και των όρων σε ΣΟΑ-ΣΜΠΕ.

Η υπουργική απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στον επενδυτή, που ωστόσο παραδέχεται ότι γνωρίζει την ύπαρξη αρχαιοτήτων στην περιοχή από το 2011. «Ολα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης είχαν γνωστοποιηθεί στους εννέα (9) υποψήφιους επενδυτές στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2011».

Τι εννοεί όμως η ανακοίνωση όταν λέει «...παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο»; Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δ. Αττικής, Πειραιά και Νήσων είχε ζητήσει από το 2012 την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου ακριβώς γιατί υπάρχουν αρχαιότητες και η έρευνα πεδίου συστήνει σοβαρούς λόγους ότι ενδέχεται να προκύψουν και άλλες στο μέλλον. Αρα η κήρυξη επιβάλλεται για να τηρηθεί ο αρχαιολογικός νόμος αρ. 12 του Ν. 3028/02, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα η Lamda Development εμμένει στην αρχική Σύμβαση που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τον Νοέμβριο 2014. Ωστόσο δεν πέρασε από τη Βουλή, καθώς προκηρύχθηκαν εκλογές. Σε εκείνη τη Σύμβαση προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, ότι αν βρεθούν αρχαιότητες, θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο τον επενδυτή -για τις καθυστερήσεις προφανώς- και όχι ο επενδυτής την ανασκαφή μαζί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Νόμο.

Οπως γράφει η ανακοίνωση, «...παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής Σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της Τροποποιητικής Σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω Συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η Εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης».

Ξεχνάει η Εταιρεία ότι τον Αύγουστο του 2016, όταν το υπουργείο Πολιτισμού επί Αριστείδη Μπαλτά απέστειλε υπηρεσιακά έγγραφα προς το ΤΑΙΠΕΔ ενημερώνοντας ότι οι υπηρεσίες θα κινήσουν τη διαδικασία της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, ξέσπασε και πάλι μείζον πολιτικό ζήτημα από την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να κινδυνολογεί.

Η Lamda Development και οι επενδυτές της γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις αρχαιότητες, απλώς στην ουσία δεν θέλουν να τις αναγνωρίσουν επίσημα.

Γνωρίζουν ότι κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν σημαίνει μη δομημένη ζώνη, αλλά προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων βάσει των νόμων του ελληνικού κράτους που έχει συνέχεια και δεν κάνει τώρα εκκίνηση.

Είναι και το καζίνο που «καίει» τη Lamda Development...

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Θέμα τήρησης της σύμβασης για το Ελληνικό από την πλευρά του Δημοσίου θέτει η Lamda Development, με αφορμή την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου και την επιβολή 16 όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), που αφορά κυρίως τα ύψη των έξι κτιρίων των 200 μέτρων. Πρόκειται για θηριώδες όριο για τα δεδομένα του Λεκανοπεδίου, όπου το υψηλότερο κτίριο δεν ξεπερνά τα 110 μέτρα σε ένδειξη σεβασμού προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης που αγγίζει τα 150 μέτρα.

«Η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί, όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του ΣΟΑ με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η εταιρεία, στην οποία επισημαίνει ότι «η πρακτική έγερσης νέων εμποδίων διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης».

Καταλήγει, πάντως, ότι η εταιρεία «παραμένει από την πρώτη στιγμή προσηλωμένη στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την Ελληνική Πολιτεία», καλώντας «τα λοιπά συμβαλλόμενα μέλη» να πράξουν το ίδιο, χωρίς να αναφέρει κάτι για πιθανή αποχώρηση από την επένδυση.

Διαπραγμάτευση

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τη Lamda Development, η οποία εκπροσωπεί τις εταιρείες κινεζικών και αραβικών συμφερόντων που λέγεται ότι έχουν την πλειοψηφία στην «Ellhnikon Global», η οποία είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό του 2014.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας, που δεν θέλησε να προσθέσει «προς το παρόν» κάτι παραπάνω από όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Είναι όμως φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες που δεν αφορούν μόνον τα αρχαιολογικά και τα ύψη των κτιρίων, αλλά κυρίως το θέμα του καζίνο, που θα ανατεθεί με χωριστό διαγωνισμό, περιλαμβάνεται όμως στις αναβλητικές αιρέσεις της αρχικής συμφωνίας.

Εχει ενδιαφέρον ότι χθεσινή ανακοίνωση της Lamda Development δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα αρχαία, επισημαίνοντας ότι με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί στους ενδιαφερόμενους το 2011 η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου αφορούσε μόνον την περιοχή του Αγίου Κοσμά.

«Παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο», αναφέρει και επικαλείται τη σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016 και περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την περίπτωση εύρεσης νέων αρχαιοτήτων.

Δεν λέει όμως κάτι για τους έξι ουρανοξύστες, που ξεφύτρωσαν από το πουθενά και ανατρέπουν την πολεοδομική δομή στο λεκανοπέδιο Αττικής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Άρχισαν τα όργανα
Αναστέλλεται προσωρινά ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες της Hard Rock, που ισχυρίζεται πως η...
Άρχισαν τα όργανα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χωρίς καζίνο η επένδυση δεν προχωρά»
Ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα με το έργο είναι η δυστοκία στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το καζίνο και όχι οι καθυστερήσεις στις υπουργικές αποφάσεις ή...
«Χωρίς καζίνο η επένδυση δεν προχωρά»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ποιους συζητά ο Άδωνις για το καζίνο στο Ελληνικό
Επαφές με δύο επενδυτικά σχήματα φαίνεται πως έχει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το «φιλέτο» του καζίνου στο Ελληνικό. Ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει νέα...
Με ποιους συζητά ο Άδωνις για το καζίνο στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκος Παππάς: «Η αγορά του Ελληνικού δεν είχε ούτε τοπογραφικό»
Οι καθυστερήσεις που κατήγγειλε η Lamda Development «αφορούσαν τις πρακτικές της εταιρείας και τον χρόνο κατάθεσης των μελετών» υπογράμμισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Νίκος Παππάς.
Νίκος Παππάς: «Η αγορά του Ελληνικού δεν είχε ούτε τοπογραφικό»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνάντηση Μητσοτάκη-Λάτση για το Ελληνικό
Η προεκλογική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «το Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης», φαίνεται ότι θα στοιχειώνει για αρκετό καιρό τον πρωθυπουργό.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Λάτση για το Ελληνικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Άδεια από τον πρώτο μήνα στις Σκουριές υπόσχεται ο Μητσοτάκης
Το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων σε Ελληνικό και Σκουριές και οι τράπεζες αποτελούν τις προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη εφόσον υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζει...
Άδεια από τον πρώτο μήνα στις Σκουριές υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας