Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην ίδια παγίδα

Η Χαρά Κεφαλίδου έκανε το ίδιο λάθος με τον Ν. Νικολόπουλο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην ίδια παγίδα

  • A-
  • A+

Στο ίδιο σφάλμα που είχε υποπέσει το 2015 ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος υπέπεσε η βουλευτής της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, αμφισβητώντας με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο την επιστημονική κατάρτιση της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ● Τις συκοφαντίες είχε διαψεύσει τότε λεπτομερώς στη Βουλή ο Νίκος Ξυδάκης

Η Χαρά Κεφαλίδου, η πρώτη γυναίκα που εξέλεξε η ωραία Δράμα το 2009 στο αξίωμα της βουλευτού (επανακλέχθηκε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015), πιάνεται «αδιάβαστη».

Την Πέμπτη (12/10/17) κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σχετικά με την «πανεπιστημιακή διατριβή της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθερία» (1/10/2017) του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το θέμα αναμοχλεύτηκε εκ νέου κατά τις προηγούμενες μέρες, όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επρόκειτο να προχωρήσει στην κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.

Γεγονός που προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη να υποδεικνύεται ως «η υπεύθυνη για την επένδυση που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα». Ωστόσο, σειρά δημοσιευμάτων που είχαν στόχο να πλήξουν το επιστημονικό κύρος και την ηθική ακεραιότητά της είχαν εμφανιστεί και στο παρελθόν, στις εφημερίδες «Επένδυση» και «Παραπολιτικά», αμέσως μετά τον διορισμό της στη θέση της γενικής γραμματέως.

Η υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, οφείλει να γνωρίζει ότι για το ίδιο θέμα είχε απαντήσει από το βήμα της Βουλής, στις 2 Ιουνίου 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Σχετική ερώτηση (αριθμός 2489/180/12-5-2015) είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκος Νικολόπουλος.

Στη λεπτομερή απάντησή του, ο Νίκος Ξυδάκης είχε υποστηρίξει πως «η κ. Βλαζάκη είναι στέλεχος υψηλού επιπέδου, διαθέτοντας διδακτορικό δίπλωμα με βαθμό Αριστα μετά συγχαρητηρίων, που της απένειμε το Πανεπιστήμιο Clermont-Ferrand II της Γαλλίας με επιβλέποντες τέσσερις σπουδαίους καθηγητές στον διεθνή χώρο της αρχαιολογίας και ιστορίας από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι αναγνώρισαν και τίμησαν το συνολικό έργο της στον χώρο της μινωικής αρχαιολογίας» και κατέληγε:

«Η ανωτέρω διατριβή υποστηρίχθηκε το έτος 2000, το δε δίπλωμά της εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2001, έτυχε όλων των ελέγχων και αναγνωρίστηκε από το ΔΙΚΑΤΣΑ με την με αρ. 11-1171/20-09-2002 πράξη του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ανωτέρω κέντρου (Σχετ. 9)».

Γιατί άραγε η βουλευτής απευθύνει την ίδια ερώτηση τη συγκεκριμένη στιγμή; Mήπως γιατί, όπως είχε πει τότε ο Νίκος Ξυδάκης, «τα “κίτρινα” δημοσιεύματα, που διαδίδουν αναληθείς ειδήσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, δεν αποτελούν καταγγελίες.

»Εντάσσονται σε ένα ευρύτερο και οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης και απαξίωσης της κυβέρνησής μας και του τεράστιου αγώνα που δίνει. Τούτο το γνωρίζετε, διότι είστε βουλευτής της συγκυβέρνησης. Τούτο το έχει συνειδητοποιήσει πλέον και το σύνολο του ελληνικού λαού. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσετε κι εσείς».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από την αρχή της εβδομάδας είναι καθαρογραμμένη η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το τοπογραφικό που προσδιορίζει την έκταση περίπου στα 300 στρέμματα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έσπευσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ώστε να μην υπάρξουν χρονοτριβές. Τώρα απομένει να μπουν οι υπογραφές από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία χθες επέστρεψε από τη Φρανκφούρτη και αναμενόταν στην οδό Μπουμπουλίνας.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προστατεύει τις ενότητες των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία, χωρίς μέριμνα για τον περιβάλλοντα χώρο και το υπέρμετρο ύψος των έξι κατασκευών.
Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα
Δεν συζητήθηκαν οι μελέτες για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και κυρίως όσες αφορούν τα υψηλά κτίρια, όμως αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα κρατήσει τον έλεγχο στις όψεις των...
«Καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα κορυφαία Συμβούλια από το μηδέν η ΚΥΑ για το Ελληνικό
Για το Ελληνικό μίλησε χθες και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ετοιμάζεται να φέρει την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προς εξέταση στα κορυφαία Συμβούλια, δηλαδή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό...
Στα κορυφαία Συμβούλια από το μηδέν η ΚΥΑ για το Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Κατεδαφίζονται 450 κτίσματα
Τη θετική του γνωμοδότηση εδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο αίτημα της Ελληνικό Α.Ε. για την κατεδάφιση 450 κτισμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Κατεδαφίζονται 450 κτίσματα
ART - ΝΕΑ
Δικαίωση Συλλόγων του ΥΠΠΟΑ
Σε αναδίπλωση η κυβέρνηση, που έσπευσε να «διορθώσει» με εκπρόθεσμη τροπολογία αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της συναφούς ΚΥΑ έγκρισης πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού, ενόψει...
Δικαίωση Συλλόγων του ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
O Σπύρος Λούης, ο σκύφος-έπαθλο και ο ναζί συλλέκτης
Η απίστευτη περιπέτεια του πολύτιμου αρχαίου αγγείου, που δόθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου του 1896, αλλά στη συνέχεια εξήχθη παράνομα στη Γερμανία, είχε αίσιο τέλος. Εντοπίστηκε στη συλλογή του Πανεπιστημίου...
O Σπύρος Λούης, ο σκύφος-έπαθλο και ο ναζί συλλέκτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας