• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 33.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  48%

Δεν επιβεβαιώνεται ακόμη η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Παιχνίδια με τον πόνο των χρεωμένων

 • A-
 • A+

Παιχνίδια με την ανησυχία των δανειοληπτών και τα νεύρα των υπόλοιπων πολιτών φαίνεται ότι παίζουν ορισμένοι παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου. Χτες πλείστα μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν την πληροφορία πως η κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όλα τα ακίνητα που έχουν αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Η πληροφορία αυτή δημιούργησε αίσθηση για δύο λόγους: αφ' ενός έδωσε ελπίδες σε κατόχους τέτοιων ακινήτων, τα οποία ενδέχεται να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αφ' ετέρου ενεργοποίησε τα αρνητικά αντανακλαστικά άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται ως «πρόκληση» την προστασία ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας.

Πρώτα και κύρια, είναι γνωστό πως οποιαδήποτε «συμφωνία» ανάμεσα στην κυβέρνηση -εν προκειμένω το υπουργείο Δικαιοσύνης- και τις τράπεζες δεν σημαίνει πως θα τεθεί αυτόματα και συνολικά σε ισχύ. Ο λόγος είναι πως οι δανειστές πρέπει βάσει του προγράμματος να δώσουν το «πράσινο φως» για μια τέτοια εξαίρεση. Οι εκπρόσωποι των θεσμών καταφτάνουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και μέχρι τότε δεν αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο συζητήσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν διεξαχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν σταθμίσει τη γενική εικόνα των δανείων, θεωρώντας πως είναι προτιμητέα η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη διαδικασία. Αυτές τις απόψεις φέρονται να τις έχουν καταθέσει και σε συναντήσεις τους με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, προκρίνοντας εν τέλει την εξαίρεση των πρώτων κατοικιών αξίας μέχρι 300.000 ευρώ από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αυτές οι συζητήσεις και οι κοινές απόψεις να μην κοινοποιηθούν προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστές. Αντ' αυτού η πληροφορία αυτή «εμπλουτίστηκε» με τα ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας και «κυκλοφόρησε» το βράδυ της Τετάρτης ανάμεσα στους συντάκτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των αρμόδιων και συναφών υπουργείων ξεκαθαρίζουν πως αυτή η πληροφόρηση δεν προήλθε από τις τάξεις τους και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις «διαρροές» αυτές. Ο λόγος, προφανής: Οπως έλεγε στέλεχος υπουργείου με γνώση του θέματος, η πληροφορία αυτή «ξεπερνά κάθε θετική προσδοκία».

Σε αυτό το σημείο τίθεται ένα κομβικό ερώτημα: Σε τι αποσκοπεί η διάδοση μιας τέτοιας πληροφορίας, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και η οποία σε πολλά μέσα ενημέρωσης συνοδεύεται από τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών; Εχουμε δει μερικές φορές στο παρελθόν τους δανειστές να κόβουν τα φτερά κυβερνητικών παραγόντων, να αποφασίζονται ύστερα από κάθε διαπραγμάτευση λιγότερο ευνοϊκές λύσεις και τελικά να παράγονται αρνητικές εντυπώσεις περί «ήττας» της κυβέρνησης.

Αυτές οι εντυπώσεις μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερες σε ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων νοικοκυριών, εξ ου και έχουν πληθύνει εσχάτως τα «ρεπορτάζ» με «προσωπικές ιστορίες», που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από όλα αυτά, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλέψει ένα ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οσον αφορά την επέκταση του Νόμου Κατσέλη, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επέκτασή του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους με νέα ρύθμιση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβολαιογράφοι εναντίον κινημάτων
O Σύλλογος Αθηνών-Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους πλειστηριασμούς που ματαιώθηκαν βρίσκονταν ορισμένοι αξίας εκατομμυρίων ευρώ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Συμβολαιογράφοι εναντίον κινημάτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και τα ακριβά ακίνητα
«Κάντε υπομονή και θα δείτε ποιοι είναι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις καταστάσεις. Θα δείτε πώς θα μπει τάξη όταν κάποιοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν», λένε με νόημα εκπρόσωποι των τραπεζών και...
Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και τα ακριβά ακίνητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των...
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ημέρωμα της... Κριστίν
Εδιναν και έπαιρναν τα χαμόγελα και τα καλά λόγια για την «αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών» στη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ. Ελληνική πλευρά και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν...
Το ημέρωμα της... Κριστίν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν γνωρίζει, δεν απαντά
Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε την απάντηση στην οποία οι συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούν να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» είτε με το να κρύβονται πίσω από τον άτυπο θεσμό του Γιούρογκρουπ, είτε αρνούμενοι...
Δεν γνωρίζει, δεν απαντά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφα χρεών ενός εκατ. στα... σκουπίδια της Ν.Δ.
Στα έγγραφα περιλαμβάνεται μια λίστα που φέρεται να έχει συνταχθεί στα τέλη του 2015 από τη Νομική Υπηρεσία της Ν.Δ. και περιέχει 54 νομικές υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου, που είτε εκκρεμούν είτε...
Εγγραφα χρεών ενός εκατ. στα... σκουπίδια της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας