Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μύθοι και πραγματικότητα για την ταυτότητα φύλου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μύθοι και πραγματικότητα για την ταυτότητα φύλου

  • A-
  • A+

Μέσα στον κουρνιαχτό της κινδυνολογίας που ξεσήκωσαν οι πολέμιοι του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο καλοπροαίρετος πολίτης τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από το χουντικό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που άφηνε σε καθεστώς παρανομίας όποιον δεν το υιοθετούσε, η κάθε πρωτοβουλία αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περνούσε πάντα από σαράντα κύματα μέχρι να κυλήσουν όλα και πάλι ομαλά. Η ελληνική κοινωνία ωρίμαζε και αφομοίωνε στην πορεία τους νόμους για τον πολιτικό γάμο, την ισότητα ανδρών και γυναικών, την αποποινικοποίηση της μοιχείας, το νέο οικογενειακό δίκαιο, τα δικαιώματα του παιδιού, τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, την καύση των νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης.

Ετσι και τώρα θα διαψευστούν όσοι ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο «τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας», «καταστρέφει τον άνθρωπο», «δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία», όπως σημειώνει η Ιερά Σύνοδος, ή ανοίγει τον δρόμο σε όσους θέλουν να καταστρατηγήσουν το άβατον του Αγίου Ορους, σε φυγόστρατους, σε αθλητές που επιδιώκουν κίβδηλες επιδόσεις ή σε απατεώνες και εγκληματίες που θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, όπως ισχυρίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Δ. Κυριαζίδης της Ν.Δ., ο εισηγητής της Ενωσης Κεντρώων Δ. Καβαδέλλας και βέβαια η ναζιστική οργάνωση.

«Εγκληματίες και οι φυγόστρατοι»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Λυκοβαρδή, στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Μάλτα, όπου η αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας των τρανς γίνεται με απλή διοικητική δήλωση, μόνο το 0,01% του πληθυσμού έκανε τη σχετική αίτηση. Αλλωστε, το επώνυμο, το ποινικό μητρώο, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του ατόμου το συνοδεύουν και μετά την αλλαγή της ταυτότητας.

Οπως δεν σημειώθηκε σημαντική διαρροή από τον στρατό, όταν μπορούσε να αποφύγει κάποιος τη στράτευση δηλώνοντας ομοφυλόφιλος, έτσι και τώρα είναι μηδαμινή η πιθανότητα να αλλάξει κάποιος τα έγγραφα ταυτότητας για τον ίδιο λόγο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί κάποιος ότι θα συρρεύσουν άτομα για να κάνουν αλλαγή φύλου για οποιονδήποτε λόγο, προκειμένου καταχρηστικά να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διαδικασίας», ξεκαθάρισε η κ. Λυκοβαρδή.

Παρότι αφορά μια μικρή ομάδα πολιτών, το νομοσχέδιο επιχειρεί μια σημαντική και ιστορική τομή στην κατεύθυνση της ισότητας αυτών των πολιτών, οι οποίοι υφίστανται διακρίσεις που κάνουν την καθημερινότητά τους μαρτύριο. «Φαντάσου να καταθέτεις ένα βιογραφικό για να πιάσεις μια δουλειά και να σε αναφέρει με αντρικά στοιχεία. Ποιος εργοδότης θα σου δώσει θέση εργασίας;», σημειώνει στην ιστοσελίδα popaganda η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού.

Και μιλά «για το δικαίωμα να νοικιάσεις ένα σπίτι χωρίς να σε κοιτάζει στραβά ο ιδιοκτήτης [...] ή να μη σ’ το νοικιάζει καθόλου γιατί έχει στο κεφάλι του το στερεότυπο ότι η μόνη δουλειά που μπορεί να ταιριάζει σε μια τρανς γυναίκα είναι η εργασία που σχετίζεται με το σεξ, για το δικαίωμα να μπορείς να έχεις μια δουλειά στο φως της ημέρας, να πηγαίνεις σε μια δημόσια υπηρεσία και να μη σε περιγελούν για τα στοιχεία ταυτότητάς σου».

«Ταυτότητα μόνο για ακρωτηριασμένους»

Η νομολογία των ειρηνοδικείων στη χώρα μας προϋπέθετε για την αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας των τρανς την ύπαρξη διάγνωσης ψυχιάτρου για «αναμφίβολο τρανσεξουαλισμό» και χειρουργικής επέμβασης ακρωτηριασμού. Πρόκειται για πρακτική που έχει καταδικαστεί από τον ΠΟΥ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ, που μιλά για «βασανιστήριο». Αλλωστε, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, στην ιστορική αμετάκλητη απόφαση 418/2016 έκρινε ότι η προϋπόθεση της χειρουργικής διόρθωσης φύλου παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμπλέοντας με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην πρόσφατη απόφαση Γκαρσόν και Νικό κατά Γαλλίας. 19 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν θεσπίσει την αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας των τρανς χωρίς χειρουργική επέμβαση.

«Το ‘‘κολοβό’’ δικαίωμα»

Αυτή την καινοτομία εισάγει το νομοσχέδιο στο ελληνικό δίκαιο: ότι οι τρανς άνθρωποι δεν είναι ασθενείς, αλλά έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό τους και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, όπως προτάσσει το Σύνταγμα. «Διεμφυλικά είναι τα άτομα στα οποία ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο τα ίδια βιώνουν το φύλο τους δεν αντιστοιχεί στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή τους με βάση τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά», ορίζει το νομοσχέδιο.

Αυτό το δικαίωμα αρνείται το ΚΚΕ που, συμπορευόμενο με αντιδραστικές ιδεολογίες, επιμένει, κόντρα στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, να θεωρεί τους διεμφυλικούς πολίτες σαν ασθενείς προς θεραπεία και να χαρακτηρίζει τη συζήτηση αποτέλεσμα «της σήψης του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού», καθώς «το ατομικό δικαίωμα, από αυτή την οπτική είναι ένα ‘‘κολοβό’’ τελικά δικαίωμα, όποια νομοθεσία και αν το στηρίζει, αφού αποκόπτεται από οποιονδήποτε ταξικό προσδιορισμό», όπως ισχυρίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ι. Δελής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας των τρανς, ακολουθείται η δικαστική διαδικασία που ακολουθείται για όποιον πολίτη θελήσει να αλλάξει το όνομά του στην ταυτότητα: χωρίς ακροατήριο, με τον δικαστή να αποφασίζει με βάση τη βούληση του ατόμου, παίρνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της εμφάνισής του, πρόβλεψη που θεωρείται προβληματική από το τρανς κίνημα. Πράγματι, η διαδικασία απέχει πολύ από το αίτημα να γίνεται η αλλαγή των εγγράφων με απλή αίτηση σε διοικητικό όργανο, όπως το ληξιαρχείο, ενώ εισάγονται και άλλοι περιορισμοί, με σημαντικότερο την εξαίρεση των έγγαμων και τον αποκλεισμό μεταναστών από τη διαδικασία.

Πολύς λόγος έγινε για την επέκταση του δικαιώματος αλλαγής των εγγράφων ταυτότητας στους ανήλικους 15 και 16 ετών. «Διεμφυλικοί έφηβοι θα ορίζουν αυτοβούλως την ταυτότητα του φύλου τους», ακούστηκε στα δελτία ειδήσεων, για κόκκινη γραμμή έκαναν λόγο βουλευτές, ενώ σε κρεσέντο τρανσφοβίας προχώρησε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Β. Τσιάρτας, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος», έγραψε στο διαδίκτυο. Φυσικά, οι γονείς των τρανς παιδιών δεν έχουν κανένα λόγο να μην είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους, και το μόνο που ζητούν είναι να μην καταδικάζονται σε διακρίσεις και βία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Αυτή τη σπαρακτική έκκληση απηύθυναν στην κοινοβουλευτική επιτροπή γονείς τρανς παιδιών και ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής πείστηκε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο τη διορθωτική βελτίωση, ακολουθώντας και τη σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη. «Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα παιδί να υποστεί όλο τον κοινωνικό αποκλεισμό, με όλες τις γνωστές συνέπειες, μέχρι τα 17 του χρόνια. Μην ξεχνάμε και τις αυτοκτονίες που σημειώνονται στους εφήβους, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι κάτι που γενικά ως γονείς έχουμε βιώσει μαζί με τα παιδιά μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί, δηλαδή το να περάσουν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια μέχρι να περάσει το σχολείο και να περάσουν όλα αυτά. Ηταν πάρα πολύ δύσκολες οι χρονιές της εφηβείας, επειδή δεν μπορούσαμε να πείσουμε τον διευθυντή, τους καθηγητές να φέρονται στο παιδί όπως θα έπρεπε», σημείωσε ο Α. Παγώνης, εκπρόσωπος της ομάδας Υπερήφανοι Γονείς.

Δεν ισχύει άλλωστε ότι το παιδί θα αλλάζει «αυτοβούλως» τα έγγραφα ταυτότητας: η διαδικασία γίνεται μέσω του δικαστηρίου, την αίτηση θα την καταθέτει όποιος έχει τη γονική επιμέλεια και απαιτείται γνωμοδότηση επιτροπής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο Τύπος «αποφασίζει και διατάσσει»!

Μερίδα του κυριακάτικου Τύπου βυσσοδόμησε και χθες ανάμεσα σε κατασκευές και ψέματα προκειμένου να εκθρέψει τις φοβικές αντιδράσεις των πολιτών και να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στο ανελέητο παιχνίδι του λαϊκισμού.

«Πρώτο Θέμα»: «Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία εναντίον της αλλαγής φύλου στα 15, οι πλέον ειδικοί διαφωνούν κάθετα με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο», γράφει στον τίτλο η εφημερίδα, δημιουργώντας στους αναγνώστες την αίσθηση ότι οι παιδοψυχίατροι που μέχρι σήμερα δίνουν οι ίδιοι τα απαραίτητα πιστοποιητικά αντιδρούν συνολικά στη νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, είναι απορίας άξιον το γιατί η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία εκφράζει την εκ προοιμίου δυσφορία της για το γεγονός ότι από τώρα και στο εξής ειδικοί από ένα δημόσιο νοσοκομείο θα κάνουν ακριβώς αυτό που έκαναν μέχρι τώρα ιδιώτες παιδοψυχίατροι σε παρόμοιες περιπτώσεις «δυσφορίας φύλου»;

«Παραπολιτικά»: «Σκληρό μήνυμα Ιερώνυμου μέσω των “Παραπολιτικών”», γράφει η εφημερίδα που απλώς αναπαράγει την κοινής λήψης δήλωση του Ιερώνυμου και τις αντιδράσεις σειράς μητροπολιτών με δηλώσεις του τύπου «Η αλλαγή φύλου είναι εξωφρενική, εκτός πάσης λογικής». Ο ορισμός του εξωφρενικού και της λογικής εμπίπτει τελικά στην άποψη ενός μητροπολίτη ή και ενός δημοσιογράφου.

«Ελευθερία»: «Εκρήξεις για την αλλαγή φύλου! Δεκαπεντάχρονα αγόρια θα γίνονται κορίτσια;» αναρωτιέται η εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη. Το ότι μπορεί να γίνονται και κάποια κορίτσια αγόρια δεν τους περνάει καν από το μυαλό, ούτε μοιάζει να τους πολυενοχλεί! «Νομοσχέδιο Φράνκενσταϊν» αποκαλεί η εφημερίδα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου δίπλα στις απειλές των Αγιορειτών ότι θα σηκωθούν οι πρόγονοι από τους τάφους. Γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο όλοι αυτοί που ασχολούνται και με τα αθλητικά να ρωτήσουν πόσα τέτοια πιστοποιητικά αλλαγής φύλου έχουν δοθεί έπειτα από ιατρικές γνωματεύσεις και με τη συγκατάθεση των γονέων σε παιδιά που πρωταγωνίστησαν στον στίβο;

ΒΟΥΛΗ
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νέο προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη...
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
ΒΟΥΛΗ
Απάντηση Βούτση για τις τροπολογίες
Τους λόγους για την κατάθεση του όγκου τροπολογιών σε κατεπείγον νομοσχέδιο του υπ. Μετ. Πολιτικής εξήγησε ο Νίκος Βούτσης τονίζοντας τα στενά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του έτους. Απαντώντας στα σχόλια...
Απάντηση Βούτση για τις τροπολογίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χορήγηση ιθαγένειας με πιο ταχείς ρυθμούς
Νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο, στοχεύει στον εξορθολογισμό, την απλοποίηση και την ομοιογενοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μειώνεται το σχετικό...
Χορήγηση ιθαγένειας με πιο ταχείς ρυθμούς
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής στις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο
Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Το...
Ψηφίστηκε επί της αρχής στις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε το νομοσχέδιο για το άσυλο
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη συγκυβέρνηση και το Ποτάμι το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το άσυλο. Στη μαραθώνια συνεδρίαση κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν για τη...
Πέρασε το νομοσχέδιο για το άσυλο
ΒΟΥΛΗ
Επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου για υιοθεσία και αναδοχή
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του το σχέδιο νόμου για την «προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας». Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για μια ακόμη φορά το άρθρο 8, που δίνει υπό προϋποθέσεις...
Επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου για υιοθεσία και αναδοχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας