• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.6°C / 4.7°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.8°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -7.1°C / -7.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.6°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -7.1°C / -2.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 4.9°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C -4.7°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.3°C / 3.9°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  72%

Καβγάς για τον... λογαριασμό

 • A-
 • A+

«Η κυβέρνηση είναι εχθρική στις επενδύσεις και οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη». Το συγκεκριμένο «έργο» παίχτηκε για ακόμα μια εβδομάδα, μονοπωλώντας τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πλοκή γνωστή και αναμενόμενη: Οπως και στην περίπτωση της Eldorado Gold, έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους τις προηγούμενες εβδομάδες μια σειρά από προσεκτικά δημοσιεύματα που στοχοποιούσαν κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, κατηγορώντας τους για καθυστερήσεις.

Τη σκυτάλη πήρε η Ν.Δ., που καταλόγισε στην κυβέρνηση απροθυμία και ζητούσε –ως συνήθως– παραιτήσεις. Την Τρίτη συνεδριάζει εκ νέου το ΚΑΣ για το θέμα και θα στηθεί νέο «σκηνικό αγωνίας». Τι ισχύει όμως πραγματικά στο Ελληνικό;

■ Πρώτα πρώτα, καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Βρισκόμαστε στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους έχει τεθεί από την κυβέρνηση ο στόχος να εγκριθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και εντός του 2018 να ξεκινήσουν έργα. Χρόνος, κοινώς, υπάρχει.

■ Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είναι το αρμόδιο να κρίνει εάν ένας χώρος έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον (σύμφωνα με τον νόμο 3028 του 2002, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου). Ο ρόλος του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικός, ωστόσο για κάθε κυβέρνηση (πόσο μάλλον για τη συγκεκριμένη) το να αγνοήσει την άποψη του Συμβουλίου αποτελεί χονδροειδή κίνηση.

■ Η συζήτηση στο ΚΑΣ δεν αφορά ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού. Ούτε η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου ισοδυναμεί με «φρένο» της επένδυσης και των σχετικών έργων. Οπως έχει συμβεί σε ολόκληρες περιοχές της επικράτειας που έχουν χαρακτηριστεί έτσι, κατά τη διάρκεια έργων απαιτείται αυξημένη φροντίδα για να μην καταστραφούν ή να μην «παραχωθούν» αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίσης δεν επηρεάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, απλά οι ιδιώτες πρέπει να λάβουν μια ακόμα άδεια, αυτή τη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν απαγορεύεται με άλλα λόγια το εκάστοτε έργο, απλά πρέπει να υπάρχει προσοχή στην εκτέλεσή του. Χαρακτηριστική περίπτωση η κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη, όπου τα έργα προχώρησαν γρήγορα και με αυξημένη φροντίδα για τα αρχαία, αλλά και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ.

■ Η Ελλάδα έχει δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: τον φυσικό της πλούτο και την πολιτιστική της κληρονομιά. Οσον αφορά το δεύτερο, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα βασικό ερώτημα: Επιθυμούμε μια επένδυση που να μη λαμβάνει υπόψη την αρχαία κληρονομιά; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Εξάλλου, εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση θυσιάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα προς όφελος των επενδυτών, τότε ανοίγει κερκόπορτα για να ανατραπεί η μέχρι σήμερα πολιτική της ελληνικής πολιτείας.

■ Ποιος είναι ο λόγος που οι επενδυτές φέρονται δυσαρεστημένοι από τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις; Πριν απαντήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι η Lamda Development δεν έχει «βγει μπροστά» όλες αυτές τις μέρες. Το έργο αυτό το έχουν αναλάβει η Ν.Δ. και μέσα ενημέρωσης. Στην ουσία του ζητήματος, φαίνεται πως η επενδύτρια εταιρεία κάτι προσπαθεί να αποφύγει.

■ Στην περίπτωση που βρεθούν στο μέλλον αρχαία στο Ελληνικό, το κόστος για τις ανασκαφές αναλαμβάνει παγίως ο επενδυτής/ιδιώτης. Αυτό προβλέπεται και στο «μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης» (υπογράφηκε στις 24 Αυγούστου 2017) μεταξύ του υπουργείο Πολιτισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.». Εδώ υπάρχει ένα «γκρίζο σημείο»:

Το μνημόνιο δεν έχει υπογραφεί με τη Lamda και αρκετοί αναρωτιούνται μήπως η εταιρεία προσπαθεί να «πετάξει» από πάνω της αυτό το κόστος, είτε μεταφέροντάς το στους αγοραστές των τεμαχίων είτε επιζητώντας να μεταφερθεί κατά πρωτοφανή τρόπο στο Δημόσιο.

■ Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι φήμες που φέρουν τη Lamda να αδυνατεί να υλοποιήσει την επένδυση λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από κεφαλαιούχους του εξωτερικού.

Το σενάριο αυτό φέρει την εταιρεία να επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το Δημόσιο ώστε να αποκομίσει οφέλη. Γι’ αυτό επιζητεί να αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση. Μια σύγκρουση με τους δανειστές –κάποιοι θεωρούν– θα επισπεύσει μια επιθυμητή κυβερνητική αλλαγή...

Οι δύο πληγές της Ελλάδας

Πριν από 25 χρόνια είχα πει, εδώ, από την ίδια θέση ως υπουργός Συντονισμού, ότι η Ελλάς έχει δύο πληγές: Τη Δασική Υπηρεσία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δυστυχώς και μετά από 25 χρόνια πρέπει να ξαναπώ το ίδιο. Πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική γη όσο μπορούμε γρηγορότερα, γιατί αποτελεί τον μοχλό της ανάπτυξης

Αυτά είχε δηλώσει στις 14.1.2005 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή τις εύλογες αντιρρήσεις των δύο υπηρεσιών απέναντι σε κατάφωρες παραβιάσεις παντός τύπου. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να επαναλάβει τα όσα είπε στη ΔΕΘ και ταυτίζονται με τις απόψεις του πατρός του.

Επικεντρώνει μόνο στον λαϊκισμό περί κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας και να αθετηθούν οι συμφωνίες λόγω των «αριστερών εμμονών» και της «κυβερνητικής διγλωσσίας».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τουλάχιστον πάντα την ευθύτητα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο οπτικές για την ίδια απόφαση
Ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΚΑΣ άνοιξε τον δρόμο για να πραγματοποιηθεί η επένδυση με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα, Ν.Δ., ΜΜΕ και Lamda Development έχουν τελείως διαφορετική άποψη, μιλώντας από κοινού για...
Δύο οπτικές για την ίδια απόφαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eπενδυτικές απειλές... πάνω κάτω
Οι περιορισμοί που έθεσε το ΚΑΣ για το ύψος των ουρανοξυστών στο Ελληνικό για τη Lamda Development και η μεγάλη πτώση των μετοχών της Eldorado Gold φαίνεται πως έχουν οδηγήσει τις δύο εταιρείες να ασκούν την...
Eπενδυτικές απειλές... πάνω κάτω
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο επενδυτής πετάει την μπάλα στο ΚΑΣ
Με ανακοίνωσή της η Lamda Development διαμηνύει ότι αναμένει επισήμως τις αποφάσεις του Αρχαιολογικού Συμβουλίου με τα διαγράμματα που τις συνοδεύουν για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο επιχειρηματικό σχέδιο.
Ο επενδυτής πετάει την μπάλα στο ΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τήρηση της νομιμότητας και της κοινής λογικής
Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό εξασφαλίζει την προστασία των αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί ντε φάκτο καταστάσεις για τους επενδυτές οι οποίες απορρέουν από τον Αρχαιολογικό Νόμο. Αναψε...
Τήρηση της νομιμότητας και της κοινής λογικής
ART - ΝΕΑ
«Ελληνικό Ωρα Μηδέν»
Διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση διοργανώνεται στις 7 μ.μ. από την «Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού» για τις επενδύσεις που αναμένονται στην περιοχή.
«Ελληνικό Ωρα Μηδέν»
ΒΟΥΛΗ
Π. Πέρκα για Ελληνικό: Κυβέρνηση «φιλική στους επενδυτές και όχι στις επενδύσεις»
Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την επένδυση στο Ελληνικό και τις χαριστικές ρυθμίσεις προς την εταιρεία ΛΑΜΔΑ άσκησε η Πέτη Πέρκα, αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας...
Π. Πέρκα για Ελληνικό: Κυβέρνηση «φιλική στους επενδυτές και όχι στις επενδύσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας