Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποφόρτιση με 2 άδειες

Αποφόρτιση με 2 άδειες

  • A-
  • A+

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα επιδοθεί στους εκπροσώπους τής «Ελληνικός Χρυσός» η απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία δρομολογείται και επίσημα η διαιτητική διαδικασία για την επίλυση των διαφορών που έχει εντοπίσει το Δημόσιο κατά την υλοποίηση της σύμβασης για τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής.

Η προσφυγή στη διαιτησία, που είναι η πιο σύντομη και θεσμικά αδιάβλητη τακτική, επιλέχθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και βασίζεται στη συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2003, με την οποία μεταβιβάστηκε η έκταση των 317.000 στρεμμάτων από το Δημόσιο στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με τίμημα μόλις 11 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία της διαιτησίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο και να ξεκαθαρίσει όλες τις εκκρεμότητες της εταιρείας σε σχέση με τη σύμβαση, που εστιάζονται κυρίως στην υποχρέωσή της να καθετοποιήσει την παραγωγή με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας των μεταλλευμάτων.

Ασυμόρφωτη...

Η αρχική μελέτη για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και ώς τώρα δεν έχει συμμορφωθεί, παρά τις συνεχείς υποδείξεις του υπουργείου να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου που θα ακολουθήσει, από την οποία θα φανούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η χθεσινή ημέρα πάντως ξεκίνησε με την επεισοδιακή έφοδο ομάδας εργαζομένων στα μεταλλεία στα γραφεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά η ένταση γρήγορα αποκλιμακώθηκε μετά τη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους συνδικαλιστές.

Ο υπουργός επανέλαβε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως άλλωστε είχε δηλώσει από τον περασμένο μήνα, θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων στην Ολυμπιάδα.

Για τις Σκουριές, όπως τόνισε, θα αναμένει το αποτέλεσμα της διαιτησίας την οποία είχε προαναγγείλει τον περασμένο Μάιο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Η εταιρεία δεν έχει αποστείλει τα τελικά σχέδια για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης περιγράφοντας τον βασικό λόγο που οδήγησε το υπουργείο σε προσφυγή στη διαιτησία.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οι δύο πρώτες αποφάσεις και ως αύριο θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δύο οι οποίες θα αφορούν τη λιθογόμωση και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Από δημοσιογραφικές πληροφορίες, λίγο πριν από την έκδοση των πρώτων αποφάσεων, εκπρόσωποι τής «Ελληνικός Χρυσός» είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους και εμμέσως έδειξαν τάση αποκλιμάκωσης της έντασης που οι ίδιοι είχαν πυροδοτήσει το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ικανοποίηση από την «Ελντοράντο»

«Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος. Ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και την παραπομπή στη διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στη δέσμευση για τη λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει ο Τζορτζ Μπερνς, επικεφαλής της Eldorado Gold, σε γραπτή δήλωσή του που εκδόθηκε χθες το βράδυ.

Η Ν.Δ. το βιολί της

Στις... επάλξεις φαίνεται ότι παραμένει η Ν.Δ. που τάχθηκε στο πλευρό τής «Ελληνικός Χρυσός» και μάλιστα λίγο πριν να κλιμακώσει την πρωτοφανή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Χθες με ερώτηση 14 βουλευτών της καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «αν επιθυμεί ή όχι την ολοκλήρωση της εμβληματικής επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής».

Εχει ενδιαφέρον ότι εμμέσως παραδέχονται τις τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις, αφού ζητούν να προχωρήσει η επένδυση «με όρους αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Ενδιαφέρον ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση αν έχει εξετάσει «όλες τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει σε διαρροές από την πλευρά τής «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία ετοιμάζεται να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία, προφανώς κατά παράβαση της σύμβασης που έχει υπογράψει, διεκδικώντας αποζημιώσεις 10 δισ. ευρώ από το Δημόσιο!

Η βασική απόφαση, που με εντολή υπουργού υπογράφει ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Μιχ. Βερροιόπουλος, αφορά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού θειούχων μεταλλευμάτων στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Θα έχει διάρκεια τριών χρόνων, που μπορεί να παραταθεί έπειτα από αίτημα της εταιρείας και αφορά την επεξεργασία μεταλλεύματος που δεν θα υπερβαίνει τις 400.000 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ προβλέπει αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων.

Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου που διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα.

Η δεύτερη απόφαση αναφέρεται στην τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στην τοποθεσία Κοκκινόλακκας, όπου θα γίνεται η διάθεση των υπολειμμάτων σε επιφάνεια 60 στρεμμάτων μετά την κατεργασία των μεταλλευμάτων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας.

Από τα στοιχεία της απόφασης προκύπτει ότι πριν χορηγηθεί η άδεια είχε γίνει αυτοψία από κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα και η σχετική έκθεση είχε συνταχθεί στις 18 Αυγούστου 2017.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαξιφισμοί Σταθάκη -Σκρέκα για τις Σκουριές
«Δεν περίμενα ότι ο κύριος Σκρέκας έχει αναλάβει δικηγόρος της Eldorado Gold», ήταν η δηκτική αποστροφή του Γιώργου Σταθάκη στον τομεάρχη Περιβάλλοντος της Ν.Δ. και την κριτική του προς την κυβέρνηση για...
Διαξιφισμοί Σταθάκη -Σκρέκα για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
​Για μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή τής σύμβασης του 2003 εγκαλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος την «Ελληνικός Χρυσός» και γι' αυτόν τον λόγο προσέφυγε στη διαιτησία που θεωρεί ότι είναι ο ασφαλέστερος και...
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γ. Σταθάκης: «Στη διαιτησία θα ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα»
Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» προϋποθέτει «δύο απαράβατους κανόνες» που θα διασφαλίζουν «τους περιβαλλοντικούς όρους» και «το όφελος της ελληνικής οικονομίας», κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο...
Γ. Σταθάκης: «Στη διαιτησία θα ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η απάντηση του Παν. Σκουρλέτη στην «Eldorado Gold»
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος στην ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας «Eldorado Gold», για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε...
Η απάντηση του Παν. Σκουρλέτη στην «Eldorado Gold»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμογελάστε, οι εξορύξεις κάνουν καλό!
Μετά το Ελληνικό, η κυβέρνηση «βαφτίζει» εμβληματική την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, η οποία έχει διχάσει τους κατοίκους της περιοχής λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Χαμογελάστε, οι εξορύξεις κάνουν καλό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα δεχθούν εξαγωγή αφορολόγητου χρυσού από τις Σκουριές;»
Ετοιμη να συμμορφωθεί με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ και να εκδώσει τις άδειες που ζητά η «Ελληνικός Χρυσός» δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Θα δεχθούν εξαγωγή αφορολόγητου χρυσού από τις Σκουριές;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας