• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 29.0°C
  0 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.0°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Ως κεντρικός πόλος του παρόντος και του μέλλοντος της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του δεύτερου μέρους της έρευνας της εταιρείας Prorata που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Διχασμός διαπιστώνεται στο ζήτημα πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών τού υπό συγκρότηση κόμματος, ενώ αναφορικά με το προφίλ του επόμενου ηγέτη οι πολίτες τάσσονται υπέρ μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, με νεαρή ηλικία, που να έχει αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 1/3 (34%) απαντά αρνητικά, μια άποψη που συμμερίζονται σε ποσοστό 39% και όσοι δηλώνουν αυξημένη πιθανότητα να μετάσχουν στην εκλογή του νέου ηγέτη. Αντίθετη γνώμη εκφράζει ωστόσο το 50% των ερωτηθέντων της ίδιας κατηγορίας.

Kάντε κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εύρημα σχετικά με το ποιο κόμμα εκπροσωπεί καλύτερα σήμερα την Κεντροαριστερά.

Στις απαντήσεις τους οι ερωτηθέντες, που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστεροί», υποστήριξαν ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς εκπροσωπείται καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 31%, έναντι 15% από το ΠΑΣΟΚ και 4% από το Ποτάμι.

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 16%, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στο 15% και ακολουθούν το Ποτάμι με 7%, η Ενωση Κεντρώων με 2%, το ΚΙΔΗΣΟ και η Ωρα Αποφάσεων με 1%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 49% των πολιτών θεωρεί ότι κανένα από τα παραπάνω κόμματα δεν εκπροσωπούν επάξια την Κεντροαριστερά.

Διάσταση των επιθυμιών της κοινωνικής βάσης του φορέα με τις διαφαινόμενες επιλογές των περισσότερων υποψήφιων αρχηγών παρατηρείται στο θέμα των συμμαχιών έπειτα από κάλπες.

Απόλυτα διχασμένοι εμφανίζονται όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς είναι ακριβώς ίδιο (25%) το ποσοστό όσων στρέφονται για συνεργασίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Ν.Δ.

Αρκετά πιο αυξημένο (39%) είναι το ποσοστό μεταξύ των «κεντροαριστερών» ψηφοφόρων, οι οποίοι τονίζουν ότι θα επέλεγαν ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 17% που επιλέγει τη Ν.Δ.

Στον γενικό πληθυσμό το 33% εισηγείται το νέο κόμμα να μη λάβει μέρος -σε καμία περίπτωση- σε κυβέρνηση συνεργασίας, το 21% να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το 27% με τη Ν.Δ.

Αναφορικά, τέλος, με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος αρχηγός, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οφείλει να είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα (79%), να προέρχεται από την κοινωνία (86%) και να είναι νέος στην ηλικία (60%).

Στον αντίποδα 1 στους 2 πιστεύει ότι ο νέος ηγέτης δεν χρειάζεται να προέρχεται και να έχει παραμείνει μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 47% δεν αξιολογεί ως απαραίτητο προσόν την πρότερη κυβερνητική ή την κομματική εμπειρία (48%).

Η ταυτότητα της έρευνας

Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

 • ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56)
 • Γενικός πληθυσμός: άνω των 18 ετών
 • Γεωγραφική κάλυψη: Σύνολο επικράτειας Μέγιστο +/3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%
 • 4-7 Σεπτεμβρίου 2017
 • 1.000 ερωτηματολόγια. Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών
 • 14 ερευνητές
 • 2 επόπτες
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και στο βάθος... Κεντροαριστερά
Στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που αφορά έναν αυτόνομο πόλο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ δεν τίθεται θέμα ηγεσίας - η Φώφη...
Και στο βάθος... Κεντροαριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αλλαγή κυβέρνησης και εθνική συνεννόηση»
Την πρόταση για αλλαγή κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή -χωρίς διενέργεια εκλογών- υπενθυμίζει το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας εξίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ως αλληλοσυμπληρούμενες δυνάμεις που αδυνατούν από μόνες τους...
«Αλλαγή κυβέρνησης και εθνική συνεννόηση»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις γενικώς προκαλούν εύλογη καχυποψία, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που σκοπίμως απαξιώνονται, επειδή τα ευρήματά τους δεν βολεύουν το αφήγημα των κομμάτων.
Δημοσκοπήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προνόμια» διχασμού και ανικανότητας
Δεν ικανοποιούν τους πολίτες οι διευκολύνσεις της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους ● Σύμφωνα με τον Σφυγμό του Ιουλίου της Prorata, το 48% δηλώνει ότι είναι μια κακή και διχαστική λύση και το 59% εκτιμά ότι...
«Προνόμια» διχασμού και ανικανότητας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση προσχώρησής του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Συμεών Κεδίκογλου εξηγεί μέσω της «Εφ.Συν.» τους λόγους της απόφασής του και απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε για τη θητεία του ως...
«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η διεύρυνση προχωρά, οι ενστάσεις παραμένουν
Κριτική από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προειδοποιεί ότι το εγχείρημα συνιστά «μια συνάντηση στο όνομα και το έδαφος της Αριστεράς» και δεν πρόκειται για μια προσπάθεια διαμόρφωσης «μιας νέας απροσδιόριστης...
Η διεύρυνση προχωρά, οι ενστάσεις παραμένουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας