• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.6°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.2°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.2°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.4°C
  0 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  1 BF
  99%

Παραβίασαν ακόμα και το ψήφισμα του 2009

 • A-
 • A+

Η χτεσινή φιέστα της εσθονικής προεδρίας υποτίθεται ότι στηρίζεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 σχετικά με την «ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό» [P6_TA(2009)0213].

Ως γνωστόν, στο ψήφισμα αυτό δεν συμφώνησε ούτε η Ν.Δ., διότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, «οι όποιες αποφάσεις πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου δεν είναι αρμόδιες να ερμηνεύσουν ιστορικά γεγονότα. Η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων είναι αποκλειστικό έργο των ιστορικών και μόνο».

Το θέμα είναι ότι η χτεσινή φιέστα παραβιάζει την ουσία του ψηφίσματος του 2009, το οποίο αποφεύγει να ταυτίσει ναζισμό και κομμουνισμό. Η ακριβής σχετική διατύπωση είναι η εξής: «Η Ευρώπη δεν θα ενωθεί ποτέ αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της ιστορίας της, να αναγνωρίσει τον ναζισμό, τον σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως μέρος της κοινής ιστορίας της και αν δεν διεξαγάγει τίμιο και ουσιαστικό διάλογο για τα εγκλήματα των καθεστώτων αυτών κατά τον περασμένο αιώνα». Είναι σαφές ότι ο παραλληλισμός που επιχειρείται γίνεται μεταξύ ναζισμού και σταλινισμού (όχι κομμουνισμού).

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος διατυπώνεται η θέση ότι τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν συνέπεια των πολέμων και του ναζισμού: «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε εξ αρχής μια απάντηση στα δεινά που επέφεραν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και η ναζιστική τυραννία που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα και στην επιβολή ολοκληρωτικών και αντιδημοκρατικών κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Είναι σαφές ότι το ψήφισμα ξεχωρίζει τον ναζισμό ως κύρια μορφή εγκληματικού ολοκληρωτισμού, εξαιτίας του Ολοκαυτώματος: «Κατά τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα εξορίας, φυλάκισης, βασανισμού και φόνου από ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα. Πρέπει, ωστόσο, να αναγνωριστεί η μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος».

Εξάλλου και η αρχική σχετική «δήλωση» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2008 [P6_TA(2008)0439] αναφέρεται σε «ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού».

Αντίθετα από το ψήφισμα, οι χτεσινές εκδηλώσεις ήταν μονομερώς αφιερωμένες στην καταδίκη του κομμουνισμού (και όχι του σταλινισμού), ενώ ο ναζισμός ήταν άφαντος.

Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για όσους αντιδρούν στην αυτονόητη επιλογή του Σταύρου Κοντονή. Το χειρότερο για τους εγχώριους υποστηρικτές της χτεσινής εκδήλωσης είναι ότι το ψήφισμα του 2009 είχε ρητή αναφορά και στη χώρα μας: «Οι προηγούμενες εντάξεις [στην Ε.Ε.] της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που υπέφεραν για πολλά χρόνια υπό φασιστικά καθεστώτα, βοήθησαν στην εδραίωση της δημοκρατίας στη Νότια Ευρώπη».

Πώς να το χωνέψουν και αυτό εκείνοι που πασχίζουν από τα δημοσιογραφικά τους συγκροτήματα (Μαρινάκη, Αλαφούζου, Φιλιππάκη) να μας πείσουν ότι η δικτατορία ήταν λαοφιλής και... αναπτυξιακή;

Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική Δεξιά και οι μιντιάρχες της πίσω από τον μανδύα του «ευρωπαϊσμού» έχουν κάνει μια σημαντική στροφή προς την Ακροδεξιά, απομακρυνόμενοι από το σημείο όπου βρίσκονταν πριν από οκτώ μόλις χρόνια, ξεπερνώντας μάλιστα και τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους. Αλλη μία παράπλευρη ζημιά της κρίσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο μπάρμπας μου ο αντίφα
Το χθεσινό ακραίο πολιτικό ολίσθημα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου δεν ξάφνιασε βέβαια όσους έχουν παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό την προσπάθεια του βουλευτή της Ν.Δ. να εκπροσωπήσει τους μέχρι πριν από δύο...
Ο μπάρμπας μου ο αντίφα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταφυγή στη θαλπωρή της Ν.Δ. αναζητούν τώρα οι ναζιστές
Με βαριές αλληλοκατηγορίες και απειλητικές κραυγές εναντίον πολιτικών, δικαστών και δημοσιογράφων πέρασαν τις μέρες των γιορτών οι καταδικασμένοι ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Καταφυγή στη θαλπωρή της Ν.Δ. αναζητούν τώρα οι ναζιστές
ΒΟΥΛΗ
5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
Με κεντρικό θέμα τον «Ηγετικό ρόλο των Κοινοβουλίων για έναν πιο αποτελεσματικό πολυμερισμό που θα προσφέρει ειρήνη και βιώσιμη ανάπτυξη για τους λαούς και τον πλανήτη», πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η 5η...
5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναζί, μόνος, ψάχνει
Επειτα από συνεχείς αναβολές και ενώ είχαν περάσει πολλές μέρες από την προθεσμία που είχε θέσει ο ίδιος, ο Ηλίας Κασιδιάρης τελικά ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο με τα στελέχη του κόμματός του.
Ναζί, μόνος, ψάχνει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Σαμαράς με «κέλτικο σταυρό»
Εχει πλέον ξεφύγει ο πρώην πρωθυπουργός. Το Σάββατο το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς ανάρτησε στο facebook και το twitter μια αφίσα για τους νεκρούς των Ιμίων (βλ. εικόνα από το facebook του κ. Σαμαρά). Μόνο που...
Ο Σαμαράς με «κέλτικο σταυρό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τον Γκέμπελς στη φάτνη
Η φράση «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», που επιλέγει η Χ.A. για να ξεσηκώσει τα μέλη της, είναι μια ανατριχιαστική έκκληση στα Τάγματα Εφόδου
Με τον Γκέμπελς στη φάτνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας