Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Έφυγε» η Αριστούλα Ελληνούδη

Αγωνίστρια έως το τέλος

902.gr

«Έφυγε» η Αριστούλα Ελληνούδη

  • A-
  • A+

«Και πήγες εκεί - στη σκοτωμένη γενιά σου 
Τώρα όμως έμαθα το μυστικό
και το χαμόγελό σου»*

Σε ηλικία 72 χρονών άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα η δημοσιογράφος, ηθοποιός και κριτικός θεάτρου, Αριστούλα Ελληνούδη, μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη στη 1.00 μ.μ., στο νεκροταφείο Καισαριανής.

Ήταν ένας άνθρωπος με ήθος και ιδιαίτερη ευαισθησία, αγωνίστρια σε όλη τη ζωή της έως το τέλος. Επί χρόνια εργαζόταν στο «Ριζοσπάστη», όπου άφησε το στίγμα της. Η συνεργασία της με την εφημερίδα ξεκίνησε το 1975 και ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε κανονικά στο δυναμικό της.

Γεννήθηκε το 1945 και ήταν κόρη αγωνιστών του κομμουνιστικού κόμματος. Ο πατέρας της Γιώργης Ελληνούδης, στέλεχος του ΚΚΕ. Από τα 14 της χρόνια άρχισε επαφές με τη Λέσχη των Λαμπράκηδων.

Μετά το Γυμνάσιο εισήχθη στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με υποτροφία και όταν την τελειώνει μπαίνει στο θέατρο. Με τη μεταπολίτευση έρχεται αμέσως σε επαφή με το ΚΚΕ και γίνεται μέλος του, το 1974.

Ανέπτυξε επίσης πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα ως ηθοποιός και ως κριτικός θεάτρου, ενώ αναλάβει έντονη δράση για το στήσιμο των πρώτων Οργανώσεων επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Ήταν παντρεμένη με τον μεγάλο Τίμο Περλέγκα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννο Περλέγκα. Ο τελευταίος ανήρτησε μία φωτογραφία και τα παραπάνω λόγια (*) στην σελίδα του στο facebook.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Η σ. Αριστούλα Ελληνούδη γεννήθηκε το 1945 σε συνθήκες παρανομίας. Μεγάλωσε και γνώρισε τον κόσμο μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ήττας του λαϊκού κινήματος. Ήταν κόρη του Γιώργη Ελληνούδη, στελέχους του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1920, που κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε την ευθύνη του Τυπογραφείου του ΕΑΜ.

Οι γονείς της, αμέσως μετά τη γέννησή της, πήγαν στη Μακεδονία για παράνομη δουλειά στο μηχανισμό του Κόμματος. Ο πατέρας της το 1947 πέρασε στις γραμμές του ΔΣΕ και στη συνέχεια, μετά την ήττα, στην πολιτική προσφυγιά. Η σ. Αριστούλα περνά τα πρώτα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα, μεταφερόμενη από γιάφκα σε γιάφκα, μαθαίνοντας πάντα να είναι σιωπηλή και λιγομίλητη.

Το 1952 η μητέρα της αναγκάζεται να αποκαλυφθεί. Για ένα διάστημα ζουν κάτω από άθλιες οικονομικές συνθήκες. Με χίλια βάσανα χτίζουν ένα δωματιάκι στην Καισαριανή. Εκεί πέρασε η Αριστούλα τα μαθητικά της χρόνια. Στο Δημοτικό πήγαινε με ψεύτικο όνομα. Για να μπορέσει να πάει στο Γυμνάσιο, η μητέρα της, μετά από δίκη, της δίνει το πατρικό της όνομα.

Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αναγκάζεται να δουλέψει. Γράφεται στο νυχτερινό και κάνει συγχρόνως τον πλασιέ βιβλίων. Παθαίνει σκολίωση και συνολική πτώση σπλάχνων γι' αυτό αναγκάζεται να αλλάξει δουλειά, και να πάει σε ένα τυπογραφείο όπου έμεινε όλα τα χρόνια του γυμνασίου.

Από τα 14 της χρόνια αρχίζει επαφές με τη Λέσχη των Λαμπράκηδων. Μετά το Γυμνάσιο μπαίνει στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με υποτροφία και όταν την τελειώνει μπαίνει στο θέατρο. Λίγο πριν τη δικτατορία συναντάει για πρώτη φορά τον πατέρα της στη Μόσχα.

Με την μεταπολίτευση έρχεται αμέσως σε επαφή με το Κόμμα και γίνεται μέλος του, το 1974. Παίρνει δραστήριο μέρος στο στήσιμο των πρώτων Οργανώσεων επιστημόνων - καλλιτεχνών και από το 1975 αρχίζει τη συνεργασία της με το «Ριζοσπάστη», στο δυναμικό του οποίου εντάσσεται κανονικά το 1976.

Η σ. Αριστούλα αναπτύσσει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα ως ηθοποιός και ως κριτικός θεάτρου. Γνωρίζει και παντρεύεται τον κομμουνιστή ηθοποιό Τίμο Περλέγκα με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Γιάννο.

Την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα και της αντεπανάστασης, η σ. Αριστούλα κράτησε στάση υπεράσπισης του ΚΚΕ, των αρχών του, του "Ριζοσπάστη" ως όργανο της ΚΕ του Κόμματος. Ήταν από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στο "Ριζοσπάστη" που έδωσαν μάχη για να ανασυγκροτηθεί η δουλειά στην εφημερίδα.

Αμέσως μετά την κρίση το 1992 εντάχθηκε στη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας όπου παρέμεινε μέλος της μέχρι το 1998. Είχε σημαντική συμβολή στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας παραμένοντας επικεφαλής του ως το 2013 και έχοντας την ευθύνη της στήλης της κριτικής θεάτρου με το ψευδώνυμο "Θυμέλη".

Και στη συνέχεια, συνέχισε να εργάζεται στην εφημερίδα, μέχρι πριν περίπου ένα χρόνο, που λόγοι υγείας την ανάγκασαν να σταματήσει. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνη του περιοδικού της Εθνικής Αντίστασης.

Σημαντική ήταν η συμβολή της συντρόφισσας Αριστούλας και στα Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο το 2009, τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, το 2013 και τον Ναζιμ Χικμέτ το 2015, αλλά και στο αφιέρωμα στη Γαλάτεια Καζαντζάκη και στη Μέλπω Αξιώτη, το 2016. Οι γνώσεις της για το θέατρο και τον Πολιτισμό, το ήθος της, η συνέπειά της, αναγνωρίζονται πλατιά από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Η σ. Αριστούλα γνώρισε από μικρή τι θα πει φασιστική βία και θηριωδία, τι θα πει καπιταλιστική εκμετάλλευση, τι θα πει αγώνας για το ψωμί. Βρέθηκε στο κέντρο των αντικομουνιστικών διώξεων, αλλά δε διάλεξε τη φυγή και τη συνθηκολόγηση.

Παρ' όλες τις δύσκολες εμπειρίες της από τις συνέπειες της ήττας και της υποχώρησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, ακολούθησε το δρόμο των γονιών της, της οργανωμένης πάλης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

 

 

ART - ΝΕΑ
Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Κοτανίδη
Πλήθος κόσμου, φίλοι, καλλιτέχνες, συνοδοιπόροι, πολιτικοί, αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Κοτανίδη στην εκκλησία της Αγ. Σοφίας Ακροπόλεως, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.
Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Κοτανίδη
MEDIA
Το τελευταίο «αντίο» στη Ρίκα Βαγιάνη
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τη δημοσιογράφο Ρίκα Βαγιάνη, που έφυγε από τη ζωή στις 7 Αυγούστου σε ηλικία 56 ετών. Η κηδεία της έγινε από το κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας και παρέστησαν συγγενείς, φίλοι, πλήθος...
Το τελευταίο «αντίο» στη Ρίκα Βαγιάνη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου
Αύρα γυναίκας στην οδό Μπουμπουλίνας. Η Λυδία Κονιόρδου ήταν επιλογή που χαρακτηρίστηκε «έκπληξη» του πρόσφατου ανασχηματισμού, αλλά χαροποίησε τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου και ιδιαίτερα του θεάτρου...
Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στερνό αντίο στη Μαρία Παπουτσάκη
Ακούραστη εργάτρια ήταν η Μαρία σε όλη τη δημοσιογραφική –και όχι μόνο– ζωή της, κι ένας από τους ευγενέστερους και πιο καλλιεργημένους ανθρώπους που υπήρξαν στο αδηφάγο μας επάγγελμα, χωρίς ποτέ να το...
Το στερνό αντίο στη Μαρία Παπουτσάκη
ART - ΝΕΑ
«Η Αντιγόνη ήταν το Ευαγγέλιό της»
Το τελευταίο αντίο στην Άννα Συνοδινού είπε σήμερα ο πλήθος κόσμου στην κηδεία της. Στον επικήδειο λόγο ο ανιψιός της Γιάννης Συνοδινός είπε ότι η Αντιγόνη ήταν το ευαγγελειό της, γιατί όπως έλεγε η ίδια δεν...
«Η Αντιγόνη ήταν το Ευαγγέλιό της»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης
Ενα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Πέτρος Κουναλάκης, πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών. Γεννημένος το 1937 στο Ηράκλειο της Κρήτης σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου
«Εφυγε» από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας