Θα μπορούσε να αποτελεί νούμερο σε επιθεώρηση, αλλά η πραγματικότητα καθιστά την υπόθεση τραγική.
Τον περασμένο Ιανουάριο η χιουμοριστική ιστοσελίδα «Βατράχι» (tovatraxi.com), που έχει ως «προμετωπίδα» τη φράση «Ποιοτική παραπληροφόρηση από το 1867», δημοσίευσε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει νομοσχέδιο «που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα» και «προβλέπει μεταξύ άλλων ειδικό επίδομα “χειρισμού σφραγίδας και άλλων εργαλείων επικύρωσης εγγράφων” ύψους 50 ευρώ σε μηνιαία βάση». Τις σχετικές ανακοινώσεις φερόταν να έκανε μάλιστα η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη.
Ο χιουμοριστικός χαρακτήρας αυτής της υποτιθέμενης «είδησης» όχι μόνο δεν έγινε αντιληπτός από πλήθος μέσων φιλικών στη Ν.Δ., αλλά αναπαρήχθη ευρέως χθες από τα ίδια μέσα, τα οποία μάλιστα αυτοπροσδιορίζονται ως «έγκυρα».
Η ιστοσελίδα του «Βήματος» και συγκεκριμένα ο «Βηματοδότης», προκειμένου να κάνει πιο πιστευτό το ψέμα, ανέφερε: «Το διάβαζα, το ξαναδιάβαζα και δεν το πίστευα, έως ότου μου είπαν ότι περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο. [...] Ναι, αυτό λέει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου».
Ο ανώνυμος συντάκτης επαναλάμβανε μάλιστα πως υπάρχει σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία όμως ουδέποτε εκδόθηκε!
Υστερα πήραν την πάσα ουκ ολίγες ιστοσελίδες του δεξιού και «κεντροαριστερού» χώρου: «Πρώτο Θέμα», «iefimerida.gr», «Athens Voice», «thecaller.gr» και φυσικά μια «στρατιά» ανυπόληπτων ιστοσελίδων.
Η «είδηση» έφτασε μάλιστα μέχρι τις τηλεοπτικές οθόνες. Στον ΣΚΑΪ, ενόσω οι δημοσιογράφοι ανέφεραν με καχυποψία πως «το υπουργείο λέει ότι η είδηση είναι ψεύτικη», συμπλήρωναν «περίμενε να δούμε μέχρι αύριο την εισηγητική έκθεση» και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις στην υπουργό Ολγα Γεροβασίλη.
Το υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση και να σχολιάσει τα όσα γράφτηκαν. «Προφανώς και τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση και είναι απολύτως αναληθή, καθώς δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο και καμία εισηγητική έκθεση που να προβλέπει τέτοιας φύσης επίδομα» ανέφερε.
Αφηνε αιχμές κατά του «Βηματοδότη», λέγοντας ότι «το σθένος με το οποίο υπερασπίζεται την αναληθή είδηση γνωστή στήλη σε ΜΜΕ [...] μπορεί να εκληφθεί μόνο ως κακοπροαίρετη προπαγάνδα που αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος».
Σημείωνε δε πως «η παραπληροφόρηση και η πολιτική της φθοράς με fake news του είδους “μου είπε, άκουσα και με ενημέρωσαν” δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, οι οποίες έχουν παρέλθει οριστικά από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου».
Κατόπιν αυτών, τα δημοσιεύματα «εξαφανίστηκαν»...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας