Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις αγορές για την ουσία, όχι για τις εντυπώσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στις αγορές για την ουσία, όχι για τις εντυπώσεις

  • A-
  • A+

Αυτοσυγκράτηση για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές δείχνει το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, επικεντρώνοντας περισσότερο στις θετικές ενδείξεις για την πραγματική οικονομία που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

«Ολη η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια έξοδο στις αγορές για να πούμε ότι την κάναμε», επισήμανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναδεικνύοντας παράλληλα το «θετικό μομέντουμ» που καταγράφεται και το οποίο θέλει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει στο έπακρο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρουσίασε αρχικά στοιχεία, που σύμφωνα με την κυβέρνηση συνιστούν μια «θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πρόγραμμα». Ανέδειξε το ότι μέσα στο 2017 έχει ήδη καταγραφεί ανάπτυξη 0,4% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 0,5%, ενώ η ανεργία έχει φτάσει το 21,7%, πέφτοντας συνολικά σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με τα μέσα του 2014.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001», πως οι «επενδύσεις για το πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%», ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάιο αυξήθηκε κατά 25,3%.

Το ερώτημα, βέβαια, που επανέρχεται τις τελευταίες ημέρες είναι το πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, πότε δηλαδή θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα την πρώτη της δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Η σχετική φημολογία εντείνεται καθώς η κυβέρνηση αναμένει σήμερα καλά νέα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ήτοι την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ η εκτίμηση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα επιτόκια, καθώς οι θέσεις του ήταν γνωστές στις αγορές εδώ και πολλές ημέρες.

«Οριστικά στις αγορές το 2018»

Ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανση του Δημήτρη Τζανακόπουλου πως η απόφαση της κυβέρνησης για το πότε θα επιχειρήσει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές «δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την οριστική πρόσβασή μας στις αγορές».

Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά θα λάβει την απόφασή της μόνον όταν κρίνει πως η «Καμπύλη Απόδοσης Ομολόγου» διαμορφώνεται θετικά. Οταν, δηλαδή, καταστεί βέβαιο πως η Ελλάδα θα βγει δοκιμαστικά στις αγορές αρκετές φορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και με εκκίνηση ένα καλό επιτόκιο κάτω του 4,5%.

Οσον αφορά, πάντως, τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα της Ν.Δ. να διεξαχθεί εξεταστική επιτροπή για τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: «Εμείς αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών της Ν.Δ. δεν πρόκειται να το παίξουμε, ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε να συζητήσουμε στο terrain που η Ν.Δ. επιλέγει».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το Κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας της Ν.Δ.».

Αλήθειες και ψέματα περί Διαστημικής Υπηρεσίας

Η ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας τέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης. Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό είχε, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα σοβαρά τεχνικά προβλήματα, με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν την τήρηση του νόμου του 2005 για την ίδρυση ΔΕΚΟ.

Η διάσταση αυτή επισημάνθηκε και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα κληθεί ως συναρμόδιος να συνυπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο.

Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, αναφέρουν στελέχη της, είναι να τηρείται ο συγκεκριμένος νόμος, ώστε να διασφαλίζεται πως ο κάθε ιδρυόμενος οργανισμός θα ανήκει στο Δημόσιο και θα είναι απρόσβλητος σε παρεμβάσεις και κυβερνητικές αλλαγές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε χτες δημοσιεύματα που έφεραν τους υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής να βρίσκονται σε σύγκρουση και υπογράμμισε πως «τα τεχνικά θέματα, μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το νομοσχέδιο της Διαστημικής Υπηρεσίας έχουν επιλυθεί και πολύ σύντομα το νομοσχέδιο αυτό θα πάρει τον δρόμο του για ψήφιση στην ελληνική Βουλή». Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή στο τέλος Αυγούστου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε θέση μάχης για τα προαπαιτούμενα
Μέχρι τις 17-18 Ιανουαρίου θέλει η κυβέρνηση να έχει λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση των τελευταίων προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γνωρίζει ότι τα θέματα που «καίνε» και θα φέρουν...
Σε θέση μάχης για τα προαπαιτούμενα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονιά εξόδου από τα μνημόνια
Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των παραγόντων που συνέτειναν σε μια σειρά μεγέθη· ιδίως τώρα που ο Αλέξης...
Χρονιά εξόδου από τα μνημόνια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετράδιο προόδου
Τις θετικές ενδείξεις για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία προβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρεί πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης...
Τετράδιο προόδου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
Κοντά στο 4% θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να το καταστήσει -σε σχέση με τον στόχο που ήταν μόλις 0,5%- διαπραγματευτικό «όπλο» και να αποδομήσει...
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικά μηνύματα απέξω, αρνητικά από τη Ν.Δ.
Αισιοδοξία υπάρχει στην κυβέρνηση για την πορεία του σχεδιασμού της στα οικονομικά με ορίζοντα την 5η Δεκεμβρίου κι αυτό το τεκμηρίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη βάση των θετικών σχολίων από το εξωτερικό,...
Θετικά μηνύματα απέξω, αρνητικά από τη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση... χαμένη στη μετάφραση
Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη πως «οτιδήποτε άλλο πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου μάς δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα» προκάλεσε ουκ ολίγες «αρρυθμίες» και διευκρινίσεις από βουλευτές και επιτελείς του Μαξίμου.
Κυβέρνηση... χαμένη στη μετάφραση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας