• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.4°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -6.0°C / -1.5°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -6.3°C / -2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.6°C / -7.7°C
  4 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.3°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.4°C / 2.6°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -2.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C -0.1°C / 3.6°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -6.7°C / -1.2°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.6°C / -1.4°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.2°C / -9.2°C
  2 BF
  58%

«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης

 • A-
 • A+

Λίγες μέρες μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι δείχνουν να μην πείθονται από το νέο αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από την επιτροπεία και αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Αυτό αποτυπώνεται αφενός στις αρνητικές εκτιμήσεις για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αφετέρου στην εκτίμηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής. Ετσι, το 67% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τη συμφωνία σχετικά με την αξιολόγηση και το χρέος «μάλλον κακή και κακή», μόνο το 19% τη θεωρεί «μάλλον καλή και καλή», ενώ το 14% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην κοινή γνώμη μάλλον «μέτρησαν» τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή και όχι η επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο η ψαλίδα φαίνεται να ανοίγει εκ νέου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής 36% (από 30% τον Μάιο) και τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στάσιμος στο 20%.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στο 14% (11%), το ΚΚΕ στο 13% (9%), το Ποτάμι στο 9% (7%), η Χρυσή Αυγή στο 9% (9%), η Ενωση Κεντρώων στο 8% (8%), η Λαϊκή Ενότητα στο 4% (2%), η Πλεύση Ελευθερίας στο 4% (4%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 2% (5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 6% (5%). Σημειώνουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση εκλογικής επιρροής (βλ. πλαίσιο στο κάτω μέρος του σχετικού πίνακα).

Ενδεικτικό του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος είναι το γεγονός ότι «κακή και μάλλον κακή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έναντι 30% που τη θεωρεί «καλή και μάλλον καλή». Οσον αφορά τα συναισθήματα που γέννησε η συμφωνία, το 35% δηλώνει «απογοήτευση», το 16% «αδιαφορία», το 15% «άγχος» και το 12% «θυμό», ενώ μόνο το 10% εκφράζει «ανακούφιση» και το 4% «αισιοδοξία».

Αξίζει προσοχής ότι επανέρχεται η ηλικιακή διαίρεση του εκλογικού σώματος, καθώς οι μεγάλοι νιώθουν κατά πλειοψηφία «ανακουφισμένοι», ενώ οι νέοι κατά πλειοψηφία «ανήσυχοι».

Ενδιαφέρον έχει η στάση του εκλογικού σώματος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δείχνει να στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα σαφώς περισσότερο σε σχέση με το σύνολο των ψηφοφόρων (έξοδος από τα μνημόνια, έξοδος στις αγορές, αναπτυξιακή τράπεζα κ.λπ.). Ωστόσο, όταν οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού ερωτώνται ευθέως για την κυβέρνηση, οι απαντήσεις τους ταυτίζονται με εκείνες των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Δηλαδή, ενώ το κεντροαριστερό εκλογικό σώμα «ακούει» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται «απέναντι» από το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα της επιτυχίας της κυβέρνησης στο Eurogroup, το 58% εκτιμά ότι αυτή «πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει», ενώ το αντίθετο λέει το 22%. «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» λέει το 10%. Αρνητική θέση έχει και το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά το εάν «η απόφαση του Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια» το 75% δηλώνει ότι «μάλλον διαφωνεί και διαφωνεί» και το 19% ότι «συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί». Στους τελευταίους το 26% είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και 22% ψηφοφόροι του Ποταμιού.

Το 72% δηλώνει ότι διαφωνεί με το ότι «η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το καλοκαίρι του 2018 χωρίς πρόβλημα». Το 20% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 8% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α.». Και εδώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε ποσοστό 24% και του Ποταμιού 22%. Στο θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας και στη θετική συμβολή της στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το 43% διαφωνεί και το 37% συμφωνεί.

Τέλος, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, το 52% απαντά «όχι», το 39% «ναι» και το 9% «Δ.Ξ/Δ.Α.».

H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 19-20 Ιουνίου 2017 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
Δυσφορία των πολιτών καταγράφει η έρευνα της ProRata. Αν και διαφωνούν για τη σύνθεσή της, οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, παρά προσφυγή στις κάλπες. Θεωρούν ότι η...
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
Υψηλή αποδοχή έχουν από τους πολίτες τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αποτυπώνεται στο δεύτερο μέτρο της πανελλαδικής έρευνας της Marc για την «Εφημερίδα των...
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικοδομούνται νέες συμμαχίες
Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι ρευστοποιεί με έναν τρόπο τις κομματικές ισορροπίες, αφού η...
Οικοδομούνται νέες συμμαχίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς (εκλογικό) αντίκρισμα η αντεπίθεση Μητσοτάκη για τη συμφωνία. Επτά στους δέκα χαρακτηρίζουν «κακή» και «μάλλον κακή» τη συμφωνία, ενώ μόνο το 14% λέει ότι αυτή είναι «μάλλον καλή» και «καλή». Το 39%...
Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήλον της έριδος η «ενδιάμεση στάση»
Οι έξι στους δέκα ερωτώμενους δεν θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με τον «Σφυγμό» της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Σταθερό το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (33% - 19%). Την...
Μήλον της έριδος η «ενδιάμεση στάση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση του δικομματισμού
Ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία η διαπραγμάτευση μοιάζει να καρκινοβατεί, με τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα...
Ενίσχυση του δικομματισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας