• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.8°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 19.9°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 17.6°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 20.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.8°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.5°C / 21.2°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.5°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.7°C / 18.3°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  85%

Το πολιτιστικό αντίδοτο στη χρεοκοπία

 • A-
 • A+

Τα περισσότερα βιβλία που γράφονται την εποχή της κρίσης και των μνημονίων πραγματεύονται σχεδόν αποκλειστικά τα πολιτικά αίτια του προβλήματος, αδιαφορώντας ή αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες εξίσου σημαντικές «πηγές του κακού» που επεκτείνονται στην πολιτιστική και ηθική παρακμή της πατρίδας μας.

Ο Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας, δάσκαλος και νεοελληνιστής φιλόλογος επιλέγει συνειδητά να σπάσει αυτό τον κώδικα και να κάνει την εξαίρεση. Το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ταξιδευτής ασχολείται με την πολιτιστική κατάπτωση, αναζητώντας, όπως αποκαλύπτει ο τίτλος, «Το πολιτιστικό αντίδοτο στην χρεοκοπία».

Ο ίδιος εξηγεί: «Σε τούτο το οριακό για τον Τόπο μας σταυροδρόμι των δίσεκτων καιρών μας, η βαθύτερη λογική του πολιτιστικού αντίδοτου στη Χρεοκοπία σηματοδοτεί τη ζητούμενη πολιτική πολιτισμού, που θα μας βγάλει στην ανοιχτή δημοσιά της ιστορίας μας.

Με το πολιτιστικό αντίδοτο να νοείται ως απόσταγμα της αξιακής παρακαταθήκης της μεγάλης ακολουθίας των αιώνων πολιτισμού του Ελληνισμού.

Φωτίζοντας τη δύσκολη ανηφοριά του μετα-μνημονιακού μας μέλλοντος και διεμβολίζοντας το παγιδευτικό δίπολο: του νοσηρού ελληνοκεντρισμού, όπου επωάζεται η εθνικιστική αφροσύνη, και του νοσηρού αντι-ελληνοκεντρισμού, όπου επωάζεται η νεοταξική α-τοπία (αποεθνοποίηση)».

Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει «μέγα πρόβλημα» τη γενικευμένη παρακμή, παρατηρώντας ότι μοιάζει μοιρολατρική, «καθώς επηρεάζει όλο και περισσότερο τον οργανισμό της εθνικής μας συλλογικότητας, μειώνοντας διαρκώς την αυτεπίγνωσή μας και τις αντοχές μας».

Και όπως διαπιστώνει αμέσως μετά, «ακόμη κι αυτή η συμφορά της χρεοκοπίας (2009), όπως δείχνει και η αδιέξοδη επταετής διαχείρισή της, να μη βιώνεται ως συμφορά και να μην έχει ξυπνήσει τα αυτοπροστατευτικά μας αντανακλαστικά, προκαλώντας εθνικό συναγερμό».

Σύμφωνα με τον Λαοκράτη Βάσση, οφείλουμε να αναζητήσουμε το λεγόμενο «αντίδοτο» σε μια λογική με πυξίδα προσανατολισμού τη μεγάλη ακολουθία των αιώνων πολιτισμού του ελληνισμού, με πνευματικούς οδηγούς τον Ρήγα, τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Μακρυγιάννη, τον Παπαδιαμάντη, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τον Σικελιανό, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο.

Εν κατακλείδι, ο συγγραφέας σημειώνει ότι το κέντρο βάρους της ζητούμενης λύσης του πολιτιστικού μας προβλήματος, «το πώς δηλαδή θα ξαναβάλουμε μπροστά την πολιτιστική φτερωτή της Ιστορίας μας», μετατοπίζεται στην κινηματική επαναλειτουργία όλων των πηγών επανατροφοδότησης του αφυπνιστικού αξιακού κλίματος στην εθνική μας ατμόσφαιρα.

Στο κλίμα αυτό, προσθέτει, θα «υφανθεί» η κινούσα ιδέα της ανάκτησης της εθνικής μας αυτεξουσιότητας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας, που εντέλει σημαίνει, όπως σηματοδοτείται κι από την όλη λογική περί «πολιτιστικού αντίδοτου», πως και σε τούτα τα πολύ δύσκολα για τον τόπο μας, «πρέπει να κρατηθούμε από την ψυχή μας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτιστική διεθνής του Κώστα Λασκαράτου
Μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία, αλλά και η σχέση πολιτισμού και εξωτερικής πολιτικής καταγράφονται μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου «Πολιτισμός και εξωστρέφεια» του δημοσιογράφου...
Η πολιτιστική διεθνής του Κώστα Λασκαράτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας»
Στα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο (εκδόσεις «Τόπος») του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξετάζει την απορρύθμιση του ευρωπαϊκού σχεδίου και την επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στην Ανατολική...
«Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ψύχραιμη ανάλυση ενός κρίσιμου διλήμματος
Σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, η συγγραφή ενός βιβλίου που προσπαθεί να αναλύσει ψύχραιμα και διεισδυτικά την κατάσταση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αποτελεί...
Μια ψύχραιμη ανάλυση ενός κρίσιμου διλήμματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Game Over»
Στο νέο του βιβλίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες ως υπουργού Οικονομικών μια σειρά από γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, με αρχή το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου...
«Game Over»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα όραμα που έμεινε ανεκπλήρωτο
Τις κοπιώδεις, πλην άκαρπες, προσπάθειες του Λεωνίδα Κύρκου για συμπόρευση Αριστεράς-ΠΑΣΟΚ και συμμετοχή των ανανεωτικών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009 φωτίζει το βιβλίο «Η τελευταία μάχη» (εκδ....
Ενα όραμα που έμεινε ανεκπλήρωτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το υποκείμενο της αλλαγής είναι πληθυντικό
«Τι να κάνουμε;», είναι ένα ερώτημα παλιό όσο και η ιστορία της Αριστεράς. Αυτή τη φορά το απαντούν μια πλειάδα νέων επιστημόνων, που μέστωσαν επιστημονικά μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το βιβλίο των...
Το υποκείμενο της αλλαγής είναι πληθυντικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας