• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 25.2°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.7°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 22.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.7°C
  1 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.4°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.3°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  41%

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν αποχωρήσουν οι φωτογράφοι και ξεκινήσει το χθεσινό Eurogroup, από το οποίο βγήκε τελικά λευκός καπνός

EPA/JULIEN WARNAND

«Η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε»

 • A-
 • A+

Υστερα από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και πρωτοφανών επικοινωνιακών επιθέσεων από το Βερολίνο, το Eurogroup κατέληξε χτες σε συμφωνία. Μια συμφωνία η οποία δημιούργησε ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, καθώς στο τελικό κείμενο αποτυπώθηκαν δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για το χρέος, την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι στο κείμενο καταγράφηκαν «ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου», ενώ μια πιο προσεκτική παρατήρηση δημιουργεί αυξημένες ελπίδες για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εξαιρετικά θετικά είδε η Αθήνα τις διαβεβαιώσεις του Eurogroup περί υποστήριξης της χώρας για την έξοδο από τα μνημόνια και για την έξοδο στις αγορές. Και αυτό επειδή η τελευταία παράγραφος της απόφασης του Eurogroup, που ανέφερε πως οι υπουργοί «συμφωνούν ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων» μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει θετικά για μια ευεργετική απόφαση της ΕΚΤ για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κυβερνητικές πηγές επικέντρωναν, εξάλλου, τις αναλύσεις τους στις ισχυρές δεσμεύσεις και τα κέρδη που αποκόμισε η ελληνική πλευρά σε σχέση με τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι έγινε ουσιαστικά δεκτή η γαλλική πρόταση για τη «ρήτρα ανάπτυξης», κάτι που παγίως διεκδικούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup δεσμεύτηκε χτες πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα προσαρμόζονται ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνονται. Σημείωναν επίσης ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «μετατρέπει τους Ευρωπαίους εταίρους σε συμμάχους στον στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος».

Πέραν από τη δόση 8,5 δισ. ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ιδιαίτερη προσοχή έδιναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στα μέτρα για το χρέος που περιγράφηκαν. Συγκεκριμένα, αναφέρονταν στην περίοδο χάριτος που περιγράφηκε στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, αλλά και την επέκταση της ωρίμανσης των επιτοκίων για περίοδο μέχρι 15 χρόνια.

Σε περίπτωση δε που οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι τόσο υψηλοί, τότε -σύμφωνα με την απόφαση- οι ωριμάνσεις θα επεκτείνονται έτι περαιτέρω.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική πλευρά είναι επίσης ικανοποιημένη, με δεδομένο πως η γερμανική πλευρά πάλευε για δέσμευση που θα έφτανε στο 2,5 με 3% μέχρι το 2060.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν πως η διατύπωση για «περίπου 2%» είναι αφενός χαμηλότερη από το σενάριο που επιθυμούσε το Βερολίνο, λειτουργεί όμως και ως κανόνας για να μπορούν να υπολογίσουν οι αγορές τα αριθμητικά δεδομένα και να εκτιμούν πόση θα είναι η αναγκαία απομείωση του χρέους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν δε πως η πρόβλεψη για 2% δημιουργεί μια «θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε».

Η ανάπτυξη

Στο πεδίο της ανάπτυξης σαφείς ήταν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για ένα πακέτο αναπτυξιακών δράσεων με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για το διάστημα 2018-2022, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποδέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ιδρύσει τη δική της Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη είχε περιγραφεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως «κλειδί» για την προσέγγιση Γερμανίας και ΔΝΤ, που διαφωνούσαν για τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει η Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι σημαντική και η διατύπωση από πλευράς ΔΝΤ ότι «εκφράζει την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος που δόθηκαν σήμερα από τα κράτη-μέλη και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Σημείωναν δε πως ορισμένοι στην προηγούμενη συνεδρίαση ήθελαν το πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο να κρατήσει πέρα από τον Αύγουστο του 2018, κάτι το οποίο δεν ίσχυσε τελικά.

Τσίπρας: Συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού

«Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Εχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Σήμερα στις 11 ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα του Γιούρογκρουπ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μας μετρούν...μέτρα κι αντίμετρα
Ολόκληρο το πακέτο μιας συμφωνίας με όλα αυτά που θα αποδεχτεί, εφόσον πρώτα γίνουν αποδεκτά όσα αντιπροτείνει, κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές, οι οποίοι κρατούν πλέον το... μαχαίρι και το καρπούζι της...
Μας μετρούν...μέτρα κι αντίμετρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συμμαχία των Παρισίων
Με την άφιξη στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της ισχυρότερης συμμάχου της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, της Γαλλίας, η κυβέρνηση δουλεύει σε φουλ ρυθμούς για τον σχηματισμό ενός αναπτυξιακού σχεδίου -στο...
Η συμμαχία των Παρισίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικό πρόσημο στη συμφωνία, αρνητικό στην... πιθανότητα Μητσοτάκη
Η πλειονότητα των πολιτών (52%) επικροτεί την επιλογή για μια κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup. Το 55% αντιμετωπίζει αρνητικά τη στάση της Ν.Δ. Πώς αποτιμούν οι ερωτώμενοι τα αντισταθμιστικά...
Θετικό πρόσημο στη συμφωνία, αρνητικό στην... πιθανότητα Μητσοτάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»
Πεπεισμένος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη χωρίς κανένα πρόβλημα εμφανίζεται ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής. Σημειώνει αναφορικά με το χρέος ότι η λύση «πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να...
«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις τις κυβέρνησης εν όψει του επόμενου Eurogroup, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και των διαβεβαιώσεων για ελάφρυνση του χρέους και πολλοί θεωρούν ότι ένας ανασχηματισμός θα...
Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για τυχόν νέα μέτρα
Επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Γιούρογκρουπ της 22ας Απριλίου, και ύστερα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση για πιθανά πρόσθετα μέτρα μετά το 2018: αυτοί είναι οι δύο στόχοι που θέτει το κυβερνητικό...
Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για τυχόν νέα μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας