• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.8°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  45%

Μέχρι τις 10-11 Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο ο Ν. Παππάς επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά ζητήματα στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Τροπολογία - «χαλί» για τις αδειοδοτήσεις

 • A-
 • A+

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τροπολογία με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι η εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνεται παράλληλα σε υψηλή (HD) και κανονική (SD) ευκρίνεια.

Στην ίδια τροπολογία θα προβλέπεται και η απαραίτητη κατάργηση του άρθρου 2Α του Ν. 4339/2015, που μετέφερε κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αρμοδιότητες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς θα αποστείλει τα τυπικά ερωτήματα με τα οποία θα ζητά από το ΕΣΡ τη γνώμη του για τον αριθμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα και την ελάχιστη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Και με αυτό ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για την περιβόητη αδειοδότηση αφού, όπως φάνηκε χθες και από όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, υπάρχει μια... μεταστροφή του κλίματος.

Μπορεί, όπως είπε, να μην έχουν μιλήσει με τον υπουργό αλλά υπάρχει πλέον επικοινωνία με το επιτελείο του. Εχουν αποστείλει λίστα με σειρά παρατηρήσεων οι οποίες θεωρούν ότι χρήζουν διευκρινίσεων ή και νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά όπως επισήμανε «σε αυτήν τη φάση δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον νόμο» αναφερόμενος ουσιαστικά στον λεγόμενο νόμο Παππά (Ν. 4339/2015).

«Μετά τα ερωτήματα -τόνισε ο κ. Μορώνης- το ΕΣΡ είναι έτοιμο και θα προχωρήσει σε έκτακτη διάσκεψη για να απαντήσει σε διάστημα ολίγων ωρών». Επισήμανε ότι τα μέλη του ΕΣΡ «έχουν σχηματίσει εικόνα, έχουν γνώση των τεχνικών θεμάτων και έχουν διαμορφώσει την άποψή τους, η οποία και θα καταγραφεί στην έκτακτη αυτή διάσκεψη» για να απαντηθούν τα ερωτήματα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Ροδ. Μορώνης σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει και στο θέμα της σχετικής προκήρυξης για την οποία παραμένουν υποχρεωτικά ανοιχτά κάποια διαδικαστικά θέματα που αφορούν τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ξεκαθάρισε ότι αν και σε αυτήν τη φάση αναμένεται να προχωρήσει το θέμα μόνο των καναλιών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα, το ΕΣΡ θα απαντήσει για όλα τα είδη καναλιών, δηλαδή και τα θεματικά εθνικής εμβέλειας και τα περιφερειακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 10-11 Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο ο Ν. Παππάς επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά ζητήματα στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων.

Σ’ αυτό ξεχωρίζουν διατάξεις για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης/πώλησης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου με το οποίο έχουν διαφωνήσει καναλάρχες και διαφημιστές, την ίδρυση Εταιρείας Διαστημικών Εφαρμογών, τις αλλαγές στον τρόπο διανομής της κρατικής διαφήμισης κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επιστολή Ετινγκερ στον παραμορφωτικό φακό
Πώς εξηγείται η επιμονή στη διαστρέβλωση όσων αναφέρονται στην προειδοποιητική επιστολή Ετινγκερ, η οποία μάλιστα ενώ εκδόθηκε στις 16/6 άρχισε να δημοσιοποιείται στις 2 και 3 Ιουλίου, λίγες ώρες δηλαδή πριν...
Η επιστολή Ετινγκερ στον παραμορφωτικό φακό
MEDIA
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
Το σκάνδαλο με τα κανάλια που επί μία τριακονταετία χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο έλαβε τέλος, αλλά δυστυχώς αυτό φαίνεται να συμπαρασύρει στο...
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
MEDIA
Νέο τοπίο για την τηλεόραση
Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία τουλάχιστον για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας αναμένεται να εκκινήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι πέντε καναλάρχες καλούνται μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου να...
Νέο τοπίο για την τηλεόραση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι όροι της προκήρυξης
Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος ώσπου το ΕΣΡ να κηρύξει τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση επτά καναλιών. Σε περίπτωση που οι διεκδικητές θα είναι περισσότεροι από τις θέσεις θα γίνει δημοπρασία παρόμοια με...
Οι όροι της προκήρυξης
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Εικόνα με παράσιτα
Πόσα κανάλια χωρά κάθε πολυπλέκτης, πόσους πολυπλέκτες θα έχει προσεχώς η χώρα, τι θα γίνει με τη νέα τεχνολογία και τελικά πόσες άδειες θα δοθούν και πότε; Οι απόψεις διίστανται και διάλογος δεν υφίσταται...
Εικόνα με παράσιτα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παράθυρο» για περισσότερες άδειες υπό προϋποθέσεις
Αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περισσότερες από τέσσερις άδειες περιεχομένου τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, έστω και… οριακά, αλλά εμμένοντας στη διαδικασία δημοπρασίας με τον τρόπο που έγινε και...
«Παράθυρο» για περισσότερες άδειες υπό προϋποθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας