• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%

Η ΕΔΕ που έγινε για την περίπτωση του χρυσαυγίτη ανθυπαστυνόμου Αθανασόπουλου με το παρατσούκλι «Χάρος» έκρινε ότι «δεν αποδεικνύεται μετά βεβαιότητος» ότι προέβη στη βάρβαρη πράξη

Στρίβειν διά της ΕΔΕ!

 • A-
 • A+

Οταν την περασμένη εβδομάδα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Vice σχετικά με την περίπτωση του χρυσαυγίτη ανθυπαστυνόμου με το παρατσούκλι «Χάρος» («Εφ.Συν.», 13.5.2017), καθώς και για τις σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με ρατσιστές ακροδεξιούς στον Ασπρόπυργο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υπήρξε κατηγορηματικός:

«Ξέρετε ποια ήταν η κατάσταση παλιά και ξέρετε ποια είναι η κατάσταση τώρα. Επομένως, ο κάθε Ελληνας πολίτης μπορεί να κάνει σύγκριση. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την παραμικρή περίπτωση βιαιοπραγίας από ακραία στοιχεία σε οποιονδήποτε μετανάστη.

Σε αυτή τη χώρα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα είναι σκληρός ο νόμος και η αντιμετώπιση αυτών οι οποίοι τυχόν προβαίνουν σε βιαιοπραγίες. Το ίδιο ισχύει και για το οποιοδήποτε ακροδεξιό στοιχείο εμφανίζεται με νομιμοφανή εμφάνιση ή όχι».

Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή καμιά εξέλιξη στην περίπτωση του χρυσαυγίτη ανθυπαστυνόμου Βασίλειου Αθανασόπουλου με το βεβαρημένο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και κυρίως η εσωτερική διοικητική παράδοση της ΕΛ.ΑΣ. δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Συνήθως διατάσσεται ΠΔΕ (Πειθαρχική Διοικητική Εξέταση) ή ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση), οι οποίες όμως συνήθως καταλήγουν στο αρχείο ή στην απαλλαγή των ελεγχόμενων αστυνομικών οργάνων.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που επιβεβαιώνεται κάποια παραβατική συμπεριφορά, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις είναι κατά κανόνα εξαιρετικά ήπιες: επιπλήξεις και μικρά πρόστιμα. Αυτό είχε συμβεί και με την περίπτωση του Αθανασόπουλου, για τον οποίο η ΕΔΕ έκρινε ότι «δεν αποδεικνύεται μετά βεβαιότητος» ότι προέβη στη βάρβαρη πράξη, ενώ τα ποινικά και αστικά δικαστήρια κατέληξαν με κατηγορηματική βεβαιότητα στην ενοχή του.

Ο σχετικός απολογισμός

Αυτές οι μεθοδεύσεις στις υπηρεσιακές ΕΔΕ δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο σχετικός απολογισμός που περιλαμβάνεται σε επίσημο έγγραφο του κ. Τόσκα είναι απογοητευτικός.

Πρόκειται για την έγγραφη απάντηση που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή στις 28/4 σε ερώτηση που είχαν υποβάλει από τις 3/4 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, Σία Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτα Βράντζα, Γιώργος Δημαράς, Μαρία Θελερίτη, Γιάννης Θεωνάς, Αικατερίνη Ιγγλέζη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Εύη Καρακώστα, Αστέριος Καστόρης, Τάσος Κουράκης, Μάκης Μπαλαούρας, Γεώργιος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Ανδρέας Ριζούλης, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στην ερώτηση επισημαινόταν το φαινόμενο περιπτώσεων «για τις οποίες φαίνεται να υπάρχουν εκ μέρους ορισμένων αστυνομικών, σοβαρές υπόνοιες αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς, αντίθετης με το υφιστάμενο διοικητικό και πειθαρχικό νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας».

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούσαν πληροφορίες για την τύχη των ΕΔΕ τη διετία 2015-2016 και ειδικά αναφέρονταν σε δύο περιπτώσεις, για τις οποίες είχαν υποβληθεί ήδη άλλες ερωτήσεις: «Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων συμβάντων αποτελούν οι καταγγελίες για εξευτελιστική συμπεριφορά εναντίον ανήλικων μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας στις 27/9/2016 (σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αριθμό 8179) ή οι καταγγελίες περί υπερβάλλουσας και αναίτιας χρήσης δακρυγόνων ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο Σύνταγμα στις 8/5/2016 (σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αριθμό 5268)».

Στην απάντησή του, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «όπως προκύπτει από το αρχείο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τα έτη 2015-2016, διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής εξέτασης σε 125 υποθέσεις. Εξ αυτών και σε όσες προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν περαιτέρω διερεύνηση, 44 βρίσκονται σε εξέλιξη, 2 παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (εκκρεμεί η εκδίκαση), σε 7 επιβλήθηκαν κατώτερες πειθαρχικές ποινές σε βάρος 14 αστυνομικών και σε 1 ανεστάλη η λήψη απόφασης, εν αναμονή της συναφούς ποινικής της εξέλιξης».

Ο απολογισμός είναι δηλωτικός για την τύχη του πειθαρχικού ελέγχου στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Από τις 125 υποθέσεις, μόνο σε 7 υπήρξε κατάληξη, αλλά και σ’ αυτές επιβλήθηκαν μόνο «κατώτερες πειθαρχικές ποινές». Και φυσικά στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται υποθέσεις για τις οποίες δεν διατάχθηκε καν ΕΔΕ.

Οσο για τις δύο συγκεκριμένες υποθέσεις, τις οποίες ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, ο υπουργός απαντά ότι «η πρώτη, για την οποία είχε διαταχθεί η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, τέθηκε στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 49 του Π.Δ. 120/2008, καθόσον δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν πειθαρχικά παραπτώματα σε βάρος, καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλεκομένων στην εν λόγω υπόθεση, αστυνομικών, ούτε διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Για την έτερη είχε διαταχθεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του προστίμου σε βάρος 6 αστυνομικών, ενώ έπειτα από την άσκηση σχετικών προσφυγών αποφασίστηκε τελεσίδικα η επιβολή των πειθαρχικών ποινών του προστίμου και της επίπληξης, κατά περίπτωση, σε 5 εξ αυτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση βουλευτών για τη δράση χρυσαυγιτών με την κάλυψη των ΜΑΤ
Ερώτηση για «την προκλητική δράση χρυσαυγιτων κατά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα» υπέβαλλαν στον υπουργό Εσωτερικών 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτηση βουλευτών για τη δράση χρυσαυγιτών με την κάλυψη των ΜΑΤ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σπίρτζης: Νεοναζί τραμπουκίζουν ενώ η αστυνομία παρακολουθεί
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «ένοχη αδράνεια» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που εδώ και καιρό «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά. 
Σπίρτζης: Νεοναζί τραμπουκίζουν ενώ η αστυνομία παρακολουθεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε γνωρίζω απ’ την κουκούλα
Με απόπειρα φίμωσης ισοδυναμεί η άρση ασυλίας της βουλεύτριας του ΜέΡΑ25 Αγγ. Αδαμοπούλου ● Οι «κουκουλοφόροι» της ΕΛ.ΑΣ. κι ο ξεχασιάρης Χρυσοχοΐδης
Σε γνωρίζω απ’ την κουκούλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας αριστερός στην Αριστερά
Δυο χαρακτηριστικά κείμενα του Πέτρου Κουναλάκη ● Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν από τους λίγους βουλευτές (μαζί με τον Στρατή Κόρακα του ΚΚΕ) που διέγνωσαν τον κίνδυνο για τη δημοκρατία από τη δράση...
Ενας αριστερός στην Αριστερά
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών
Στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου για αυτόματη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στην περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης ενδέχεται να προχωρήσει εν καιρώ η κυβέρνηση, μετά την απονομή των οριστικών ποινών...
Σύγκρουση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νίκος Βούτσης: Κανένα ψεγάδι στους χειρισμούς μου κατά της Χρυσής Αυγής
Για επίθεση στα όρια δολοφονίας χαρακτήρα από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον Στέλιο Πέτσα μιλάει με δήλωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος...
Νίκος Βούτσης: Κανένα ψεγάδι στους χειρισμούς μου κατά της Χρυσής Αυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας