Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Έρευνα «σφυγμός» της prorata για την «Εφ.Συν.»

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Αδυναμία της Ν.Δ. να αξιοποιήσει τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή της συμφωνίας για τις περικοπές των ετών 2019-2020 δείχνει η δημοσκόπηση, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ποσοστό δυνητικής εκλογικής επιρροής βρίσκεται στο 30% (έναντι 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20% (19%).

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου να γίνουν πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι δημιουργεί νέες προκείμενες στο πολιτικό παιχνίδι πρσδοκίες σταθερότητας σε μια περίοδο υψηλής ρευστότητας για τη χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ 9%, Ενωση Κεντρώων 8%, Ποτάμι 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5%. Οι «αδιευκρίνιστες» ψήφοι ανέρχονται στο 24% και «αποχή», «άκυρο», «λευκό» στο 17%.

Οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους έξι μήνες, το 32% λέει «ναι» και το 7% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015, το 5% δηλώνει «υψηλή» πιθανότητα να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 7% «μέση», το 9% «χαμηλή» και το 79% «μηδενική».

Οσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς, επτά στους δέκα (72%) τη χαρακτηρίζουν «κακή» και «μάλλον κακή», ενώ μόνο το 14% λέει ότι αυτή είναι «μάλλον καλή» και «καλή». Το 39% θεωρεί «μάλλον σημαντικά» και «σημαντικά» τα θετικά αντίμετρα, ενώ το 35% «ασήμαντα» και «μάλλον ασήμαντα». Το 61% εκτιμά ότι δεν θα βελτιώσει την οικονομία, το 32% λέει πως «ναι» και το 7% «Δ.Ξ/Δ.Α.».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. σχετικά με τα αντίμετρα, τα οποία χαρακτηρίζουν «μάλλον σημαντικά» και «σημαντικά» σε ποσοστό 28%, ενώ το 24% λέει ότι δεν είναι «ούτε σημαντικά, ούτε ασήμαντα».

Στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν την «κοινωνική ατζέντα» σε εξίσου υψηλή θέση με την «οικονομική»: αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας 78%, σταδιακή μείωση της ανεργίας 76%, αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων 72%, προσέλκυση επενδύσεων 70%, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 61%, μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 45%, αναθεώρηση του Συντάγματος 40%.

Οικονομική κατάσταση

Η μεγάλη πλειοψηφία (63%) θεωρεί ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», το 24% ότι «θα μείνει ίδια», το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, «θα μείνει ίδια» το 34% και θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» το 7%. Το 3% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α.».

Ως προς τις συναισθηματικές αντιδράσεις στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση, αφού το 51% λέει ότι αισθάνεται «υπερβολικό» και «μεγάλο» φόβο, το 77% «υπερβολικό» και «μεγάλο» θυμό, το 72% έχει «καθόλου» και «μικρή» ελπίδα, ενώ το 78% νιώθει «υπερβολική» και «μεγάλη απογοήτευση.

Στις ιδιότητες των δύο μονομάχων πολιτικών, προβάδισμα στις περισσότερες κατηγορίες έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα (εργατικός, ασυμβίβαστος, λιγότερο φθαρμένος, αποτελεσματικός, έντιμος), με την εκτίμηση, όμως, «κανένας από τους δύο» να βρίσκεται στα ύψη 30% έως 55%).

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής
Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.
 

H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 10-12 Μαΐου 2017 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η οικονομία, το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες
Δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του Mega Channel δείχνει ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες είναι η εξέλιξη της οικονομίας. 
Η οικονομία, το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΈΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει θετικό πρόσημο στη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς καθώς οι πολίτες βλέπουν μόνο...
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα ρευστό σκηνικό με τη Ν.Δ. στο προβάδισμα
Τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση καταγράφει το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας της ProRata για την «Εφ.Συν.». Το 67% των ψηφοφόρων αποκλείουν την πιθανότητα να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 47%...
Ενα ρευστό σκηνικό με τη Ν.Δ. στο προβάδισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαισιοδοξία για την οικονομία
Τον σκληρό πυρήνα της κοινωνικής ζωής τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή την οικονομία και τις αντιδράσεις των πολιτών, καταγράφει το δεύτερο μέρος της έρευνας της ProRata για την «Εφ.Συν». Σχεδόν 7 στους 10...
Απαισιοδοξία για την οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
Δυσφορία των πολιτών καταγράφει η έρευνα της ProRata. Αν και διαφωνούν για τη σύνθεσή της, οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, παρά προσφυγή στις κάλπες. Θεωρούν ότι η...
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
Υψηλή αποδοχή έχουν από τους πολίτες τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αποτυπώνεται στο δεύτερο μέτρο της πανελλαδικής έρευνας της Marc για την «Εφημερίδα των...
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας