Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιoυάν για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Το κτίριο Silo βρίσκεται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο έχει περάσει στην COSCO, και γι’ αυτό το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε να εξαιρεθεί και να δοθεί σε αυτό η κυριότητα για να δημιουργηθεί το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Γιoυάν για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

  • A-
  • A+

Η δημιουργία του μοναδικού στην επικράτεια Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο Silo στο λιμάνι του Πειραιά είναι έργο που απασχολεί το υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία δεκαετία.

Εχει ήδη εγκριθεί το κτιριολογικό του πρόγραμμα, έχει προχωρήσει η μουσειολογική μελέτη και έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μετατροπή των παλαιών σιταποθηκών σε μουσείο που θα στεγάσει τους εθνικούς θησαυρούς που ανασύρθηκαν από τον βυθό των θαλασσών μας. Εχουν δαπανηθεί δηλαδή χιλιάδες ευρώ και εκατοντάδες εργατοώρες υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακόμα και όταν το λιμάνι του Πειραιά παραχωρήθηκε στην COSCO και δεν εξαιρέθηκε το Silo, οι συζητήσεις των Ελλήνων εκπροσώπων με τους Κινέζους συνεχίστηκαν. Σε επίπεδο πολιτιστικό γίνονται την τελευταία 2ετία, με τους Κινέζους να βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στο πολιτιστικό εγχείρημα από τη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της συνδημιουργίας του μουσείου.

Αλλο Silo άλλο Λιπάσματα

Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε την εξαίρεση των κτιρίων του Silo το 2015 αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, η οποία αποδόθηκε στη δημοτική αρχή.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, επανέρχεται στο θέμα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, και ζητά... «να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου Silo και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο ΥΠΠΟΑ για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Η επιστολή που στάλθηκε υπηρεσιακά στις 13 Απριλίου διέρρευσε και με χθεσινό δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει ότι το υπουργείο Πολιτισμού «χτυπάει τις επενδύσεις και επιχειρεί να ανατρέψει την παραχώρηση του ΟΛΠ». Γεγονός που ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού θεωρούν απόλυτα ανακριβές, δύο ημέρες μάλιστα πριν από το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους προς την «Εφ.Συν.», «παλεύουμε το θέμα της δημιουργίας του Μουσείου Εναλίων και είναι όλα έτοιμα καθώς οι Κινέζοι θέλουν να το χρηματοδοτήσουν. Ωστόσο δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα δημόσιο μουσείο με τους εθνικούς θησαυρούς μας σε κτίριο που ανήκει σε άλλη χώρα. Γι’ αυτό επανερχόμαστε στο θέμα και ζητάμε από τον υπουργό Ναυτιλίας να άρει την παραχώρηση».

Οπως μας ανέφεραν μάλιστα, ενώ οι απαραίτητες διεργασίες για τη δημιουργία του μουσείου προχώρησαν σε ικανοποιητικό επίπεδο από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού -πριν από το 2015- δεν έπραξαν τα δέοντα για την εξαίρεση του Silo.

Το υπουργείο Πολιτισμού επανήλθε όχι για να φρενάρει την επένδυση, όπως γράφτηκε, αλλά ως απαραίτητη προϋπόθεση αφού η συζήτηση έχει αναθερμανθεί σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Κίνας.

Ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες των επενδυτικών θεμάτων στο λιμάνι, μας διαβεβαίωσαν ότι η κινεζική πλευρά αποκλείεται να δεχτεί την εξαίρεση του Silo στην Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά αλλά, ακόμα κι αν γινόταν, η διαδικασία νομικά θα ήταν περίπλοκη και χρονοβόρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ «...με τις πρόσφατες συζητήσεις στα πλαίσια του αφιερωματικού Ετους Ελλάδας - Κίνας, Κίνας - Ελλάδας, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός Μουσείου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομική -τουριστική και εμπορική- δραστηριότητα της περιοχής και θα αναδείξει τους δύο πολιτισμούς.

Είναι απορίας άξιο πώς οι φωνές που εγκαλούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για ολιγωρία στη δημιουργία του Μουσείου, είναι οι ίδιες που προσπαθούν ταυτόχρονα να στρεβλώσουν μια τέτοια πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ ως αποθαρρυντική των επενδυτικών έργων».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σημειώνει: «Η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποιημένο πλέον εταιρία “ΟΛΠ A.E.” σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων, στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην κείμενη νομοθεσία.

Σε πνεύμα συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ και την εταιρία “ΟΛΠ Α.Ε.” εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων του Πειραιά».

Τι λέει η Σύμβαση Παραχώρησης

Οπως αναφέρει για το κτίριο Silo το παράρτημα 3.5 (β) της Σύμβαση Παραχώρησης «σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΛΠ, το εν λόγω κτίσμα προβλέπεται εντός της επόμενης 5ετίας, στο πλαίσιο της μελλοντικής ανάπτυξης και εξέλιξης του Κεντρικού Λιμένα του Πειραιά, είτε να επισκευασθεί, είτε να αξιοποιηθεί ως μουσείο».

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να πετύχει η ελληνική πλευρά και απ’ ό,τι φαίνεται έχει μαζί της τους Κινέζους επενδυτές. Εχει προταθεί μάλιστα να δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα που θα στεγάζει αποκλειστικά κινεζικές ενάλιες αρχαιότητες, μοναδικές πορσελάνες και έργα τέχνης που έχουν ανασυρθεί από ναυάγια στις δικές τους θάλασσες.

Σε ερώτησή μας προς το υπουργείο Πολιτισμού γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε η διαρροή της επιστολής, απάντησαν: «Εγινε από ανθρώπους που δεν θέλουν να προχωρήσει το έργο και θέλουν να τορπιλίσουν το συναινετικό πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι γερανοί ξανάρχονται
Με επιτυχία καταβιβάστηκε ο κεντρικός ορθοστάτης του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, βάρους σχεδόν 7,5 τόνων, παρουσία της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, του ακαδημαϊκού Μανόλη...
Οι γερανοί ξανάρχονται
ART - ΝΕΑ
Αρχαιολογικό Πάρκο στη μαρίνα Ζέας
Το ενοποιημένο αρχαιολογικό πάρκο που δρομολογείται, πεδίο αναψυχής και περιπάτου για τον Πειραιά, θα περιλαμβάνει τα ευρήματα του Κονώνειου Τείχους και την ανάδειξη των υποθαλάσσιων ευρημάτων των αρχαίων...
Αρχαιολογικό Πάρκο στη μαρίνα Ζέας
ART - ΝΕΑ
Δεσμώτες του Φαλήρου
Συγκλονιστικό πολυάνδριο με 80 σκελετούς που φέρουν μεταλλικά δεσμά στους καρπούς ήρθε στο φως. Η έρευνα έδειξε πως είναι άντρες, νεαρής ηλικίας, θαμμένοι με σεβασμό, πιθανότατα αριστοκράτες που συνδέονται με...
Δεσμώτες του Φαλήρου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ ο Δρίτσας
Σαφείς αποστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ και τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ κράτησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για την εξέλιξη...
«Αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ ο Δρίτσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Δεν θα εξεταστεί τελικά την Τρίτη, 5 Μαρτίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτό το αίτημα...
Αναβλήθηκε η συζήτηση για κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι
Eν μέσω αντιδράσεων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου της COSCO για τον ΟΛΠ
Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας