• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.9°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.0°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.9°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  85%

Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Φώτης Μπόμπολας, Ιβάν Σαββίδης

Μιντιακός «πόλεμος» σε κινούμενη άμμο

 • A-
 • A+

Με πρόσχημα τις οπαδικές αντιπαλότητες και ουσιαστικό επίδικο τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης από τους επιχειρηματίες-προέδρους μεγάλων ΠΑΕ, το νεφελώδες μιντιακό τοπίο μοιάζει διαρκώς με κινούμενη άμμο, με συμμαχίες που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξιφουλκούν σε πρώτο επίπεδο για την «εξυγίανση» του ποδοσφαίρου αλλά αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει είναι η περίφημη διαπλοκή, παλιά και ανερχόμενη.

Παραδοσιακοί μιντιάρχες, όπως ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Φώτης Μπόμπολας, και επίδοξοι νέοι παίκτες, όπως ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κλιμακώνουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, άλλοτε πραγματικές, άλλοτε υποκριτικές, με την κυβέρνηση να πρέπει να λύσει το δυσεπίλυτο πρόβλημα της αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων στον χώρο των μέσων ενημέρωσης με διαφάνεια και έλεγχο.

Δεδομένο είναι πως το κλειδί για την οριστική λύση ως προς τον διακανονισμό των οφειλών των χρεοκοπημένων μέσων το έχουν δανειστές, αλλά η λύση αναγκαστικά περνά μέσα από τις τράπεζες. Το έντονο φλερτ του Ιβάν Σαββίδη με τον «Πήγασο», το οποίο παρακολουθεί η κυβέρνηση διακριτικά, φέρεται να βρίσκει αντιστάσεις, εκτός από τη Ν.Δ., στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν είναι -αυτή τη στιγμή- διατεθειμένο να συναινέσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» ύψους 60-70% των δανείων του «Πήγασου», με ταυτόχρονη παρουσία στο μετοχικό σχήμα του Φώτη Μπόμπολα, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Ιβάν Σαββίδη να κρατήσει το 49% και πιθανώς να αναλάβει το μάνατζμεντ.

Ανεξάρτητα από τις επιχειρηματικές σκοπιμότητες, μόνο απαρατήρητη δεν περνά η αλλαγή στάσης του τραπεζικού συστήματος, με την επίκληση της νομιμότητας, υπό τον φόβο της επιτροπείας του ΤΧΣ και πιθανών διώξεων. Ηταν βέβαια οι ίδιες τράπεζες που διαδραμάτισαν στο πρόσφατο παρελθόν καθοριστικό ρόλο στη δανειοδότηση αφερέγγυων μιντιακών ομίλων.

Νέο καθεστώς για τις διώξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται σύντομα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία θα στηρίζεται στο άρθρο 41 του Ποινικού Κώδικα και θα καθορίζει με σαφήνεια το ζήτημα των διώξεων των τραπεζικών στελεχών. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζουν πως με τη συγκεκριμένη διάταξη, το δικαίωμα της δίωξης σε στέλεχος τράπεζας δεν το έχει κανένας «αυτοδύναμος» εισαγγελέας σε περίπτωση καταγγελίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο εισαγγελέας θα διαβιβάζει τα στοιχεία στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αν πρόκειται για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ όταν πρόκειται για οφειλές ιδιωτικού χρέους (όπως στις τράπεζες) οι αναφορές θα κατευθύνονται στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος οφείλει μέσα σε 2-3 μήνες να αποφασίσει αν θα ζητήσει την άσκηση δίωξης.

Για να λάβει αυτήν την απόφαση ο υπουργός μπορεί να ζητήσει την άποψη της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θα έχει όμως μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αναιρεί το γεγονός πως αυτός που αποφασίζει για τον διακανονισμό ενός «κόκκινου» δανείου (όπως π.χ. του ΔΟΛ) θα είναι και πάλι η τράπεζα, ωστόσο αποτελεί ξεκάθαρα μια πολιτική απόφαση-παρέμβαση, με στόχο τον έλεγχο της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου χθες, ο Γ. Μουργέλας, νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σημείωσε ότι «η ασυλία δεν σημαίνει ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη. Δεν νοείται απαλλαγή από ποινικές ευθύνες τη στιγμή που διαπράττεται απιστία, όταν υπάρχει δόλος».

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για να δοθεί λύση στην εταιρεία «Πήγασος» (συμφερόντων Μπόμπολα), στον χώρο των μέσων ενημέρωσης η «πολύφερνη» νύφη δεν είναι άλλη από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη, δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον και του Βαγγέλη Μαρινάκη για την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., παρότι επισήμως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και συνδεόμενος με τον όμιλο των «Παραπολιτικών» δεν το επιβεβαιώνει.

Χθες τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου σε συνεδρίασή τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον «Πήγασο», αποφάσισαν την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που σήμερα δεν καταβληθούν εκ μέρους της εργοδοσίας οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές τουλάχιστον ενός μήνα σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.

Η Συντονιστική Επιτροπή έλαβε την παραπάνω απόφαση σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, καθώς οι τελευταίοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές τουλάχιστον πέντε μηνών».

Ευαίσθητες ισορροπίες

Ως προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη σημερινή συγκυρία η κατάσταση αποτυπώνεται περίπου ως εξής: Μετά τον τελικό Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ο ισχυρός άνδρας του ΟΠΑΠ και της ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδης παρουσιάζεται «ψυχρός» (;) με τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο τελευταίος -ανεξαρτήτως του πολέμου ανακοινώσεων- τηρούσε το τελευταίο διάστημα μια στάση συνεννόησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για τα κοινά τους επιχειρηματικά συμφέροντα κόντρα στον ΟΠΑΠ, ως προς τα θέματα του τζόγου.

Παράλληλα, οι κατά τα άλλα «άσπονδοι» εχθροί Μαρινάκης-Αλαφούζος περνούν μια περίοδο ανοχής στη θυελλώδη σχέση τους, καθώς πολλές από τις εφημερίδες που συνδέονται με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού τυπώνονται πλέον στα πιεστήρια του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ.

Η απόπειρα επίδειξης δύναμης της πλευράς Σαββίδη, μετά τα θλιβερά γεγονότα του τελικού Κυπέλλου και τις δηλώσεις που επακολούθησαν, φέρνει σήμερα τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε μια θέση φαινομενικής «ηθικής» υπεροχής απέναντι στους αποκαλούμενους εξυγιαντές του ποδοσφαίρου και ειδικά απέναντι στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, που επέμενε να γίνει ο τελικός.

Ωστόσο η ισχυροποίηση Σαββίδη, οι φιλοδοξίες του για τον ΔΟΛ, τον «Πήγασο» και το Mega, μετά και την πώληση του ΟΛΘ, δεν αφήνουν αδιάφορη την πλευρά Μαρινάκη. Η τελευταία πολιτικά ναι μεν στέκεται σταθερά αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση αλλά κρατά ενίοτε κάποιες μικρές αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν κάνει το ίδιο με την Ντόρα και τον Κώστα Μπακογιάννη.

Οσοι, δε, παρακολουθούν στενά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αναγνωρίζουν πως η διαφανείσα συμμαχία του προηγούμενου φθινοπώρου Αλαφούζου-Μελισσανίδη-Σαββίδη δεν κράτησε πολύ, με κομβικό σημείο τις παρασκηνιακές εξελίξεις γύρω από τις εκλογές της ΕΠΟ.

Ομως, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η παρατεταμένη σιωπή μηνών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που έχει στην κατοχή της τόσο το Star όσο και το 25% του πολυπόθητου Mega.

Οπως και στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, η πλευρά Βαρδινογιάννη κρατά στάση αναμονής και ενώ είναι γνωστές οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για το Mega τόσο με τον Ιβάν Σαββίδη όσο και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Mε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών να καθυστερεί, όλοι -επιχειρηματίες και πολιτικό σύστημα- προετοιμάζονται για τα playoffs, όχι βέβαια του ποδοσφαίρου, αλλά της διανομής της πίτας των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγινε πάλι κόκκινο πανί
Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάφερε με την κατάθεσή του για τα στημένα να αυτοδιαψευστεί σε σχέση με το όχι μακρινό παρελθόν του και να εκθέσει παράλληλα με τον πιο άγαρμπο τρόπο το είδος της ενημέρωσης που υπηρετούν...
Εγινε πάλι κόκκινο πανί
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ευγενής επιχειρηματική άμιλλα
Τα μεγάλα επιχειρηματικά, οπαδικά και μιντιακά ονόματα που κυριαρχούν στην ταλαίπωρη αυτή χώρα δεν παύουν ούτε στιγμή να διεκδικούν μία κυρίαρχη θέση, με τη σχετική πάντα και αναγκαία πολιτική στήριξη.
Ευγενής επιχειρηματική άμιλλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ντέρμπι της διαπλοκής στα ΜΜΕ
Παλαιοί και νέοι... κυπελλούχοι παίρνουν θέση για να παίξουν μπάλα στο νέο τοπίο που διαγράφεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αλαφούζος, Μαρινάκης και ο νέος μπελάς, για τους δύο προηγούμενους, Ιβάν Σαββίδης,...
Τα ντέρμπι της διαπλοκής στα ΜΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ακραίοι εναντίον συναινετικών
Ανάμεσα σε δύο γραμμές παραπαίει, για άλλη μία φορά, η πολιτική τακτική και στρατηγική της Ν.Δ. Στελέχη όπως ο Κ. Χατζηδάκης επιλέγουν τη συναίνεση, όμως μέχρι τώρα το αντιπολιτευτικό στίγμα το δίνουν οι...
Ακραίοι εναντίον συναινετικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιους διχάζει ο κ. Τσίπρας;
Αμπάριζα από την ανακοίνωση της Ν.Δ. πήραν οι εφημερίδες των δύο μεγάλων εφοπλιστικών ομίλων που διεκδικούν ιδιαίτερο ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας και κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό ότι προκαλεί «μίσος» και...
Ποιους διχάζει ο κ. Τσίπρας;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Γαλαντομίες
Χρέη: ΔΟΛ 243.000.000 ευρώ, Mega 200.000.000 ευρώ. Διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών: Οφελος για το Δημόσιο: 246.000.000. Εξαγορά ΔΟΛ: 22.892.600 ευρώ. Εξαγορά ακινήτων ΔΟΛ: 3.780.000. Ποιοι πλήρωσαν και...
Γαλαντομίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας