Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα ντέρμπι της διαπλοκής στα ΜΜΕ

Παλαιοί και νέοι... κυπελλούχοι παίρνουν θέση για να παίξουν μπάλα στο νέο τοπίο που διαγράφεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αλαφούζος, Μαρινάκης και ο νέος μπελάς, για τους δύο προηγούμενους, Ιβάν Σαββίδης

INTIME SPORTS

Τα ντέρμπι της διαπλοκής στα ΜΜΕ

  • A-
  • A+

Καθώς η κρίση άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο της παραδοσιακής διαπλοκής, της διασύνδεσης δηλαδή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, μια νέα κατάσταση βρίσκεται υπό διαμόρφωση με αποτέλεσμα οι συμμαχίες, οι κόντρες και ο άγριος πόλεμος-υπόγειος και φανερός- ανάμεσα σε επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα να βρίσκεται στην πλήρη ανάπτυξή του το τελευταίο διάστημα.

Παραδοσιακοί παίκτες στον χώρο των ΜΜΕ και με ισχυρή επίδραση στο πολιτικό γίγνεσθαί (όπως οι κ. Ψυχάρης και Μπόμπολας) έχουν ολικώς ή εν μέρει τεθεί στο περιθώριο, ενώ νέοι παίκτες (όπως οι κ. Μαρινάκης και Σαββίδης) κάνουν δυναμική εμφάνιση με στόχο να κατακτήσουν τη θέση του ηγέτη στο διαπλεκόμενο σύμπλεγμα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της νέας πραγματικότητας -εφόσον παγιωθεί- είναι ότι οι άνθρωποι του πιο λαοφιλούς αθλήματος, δηλαδή του ποδοσφαίρου, διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της ενημέρωσης και κατά συνέπεια διεκδικούν τον έλεγχο της κοινής γνώμης είτε ως λαοφιλείς παράγοντες ομάδων είτε ως διαμορφωτές της κοινωνικής συμπεριφοράς μέσω του ελέγχου της ενημέρωσης. Κατ’ επέκταση ελέγχοντας την κοινή γνώμη αποσκοπούν στον έλεγχο της πολιτικής.

Μπροστά σε αυτή την, υπό διαμόρφωση, κατάσταση οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προσπαθούν να διαγνώσουν τα πραγματικά δεδομένα και λαμβάνουν θέση είτε αδιαφορώντας προς το παρόν είτε παρεμβαίνοντας με τρόπο που να τους εξασφαλίζει ότι θα είναι μέσα στο παιχνίδι, όταν αυτό περάσει στην επόμενη φάση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οποία οι πληροφορίες λένε ότι ευνοεί το εκδοτικό εγχείρημα του κ. Μαρινάκη, έχει καλές σχέσεις με τον κ. Αλαφούζο ενώ κρατά φανερά εχθρική στάση απέναντι στον κ. Σαββίδη.

Η κυβέρνηση, που κατηγορείται ότι ευνοεί τον εκ Ρωσίας Πόντιο επιχειρηματία για να διαμορφώσει ευνοϊκό για τον εαυτό της περιβάλλον στον χώρο της ενημέρωσης, έχει την κύρια ευθύνη για τη νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί. Και φυσικά θα κριθεί από το αν η διαπλοκή θα επανέλθει, με διαφορετικά μεν πρόσωπα αλλά ολόιδια στις μεθόδους, ή αν θα υπάρξουν κανόνες όπου η πολιτεία και οι νόμοι της θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Είμαστε ακριβώς στη φάση που στήνεται το νέο τοπίο στα ΜΜΕ και βγήκαν ήδη τα μεγάλα μαχαίρια. Ο Μάιος είναι καθοριστικός και μέχρι την 31η του μηνός, στις 12 το μεσημέρι, που θα ανοίξουν οι προσφορές των ενδιαφερομένων για τον ΔΟΛ, όλα παίζονται. Ηδη οι μονομάχοι παίρνουν θέση, παλιοί και καινούργιοι.

Ο Μπόμπολας με τον «Πήγασο» και το ποσοστό του στο Mega, o ΔΟΛ που ανήκει στις τράπεζες και έχει βγει σε πλειστηριασμό (μαζί με το δικό του ποσοστό 20% στο Mega), o Μαρινάκης που διαθέτει ήδη πολλά ΜΜΕ και θεωρείται ως ο πιο σοβαρός διεκδικητής του ΔΟΛ, o Αλαφούζος με τον ΣΚΑΪ, τον Σπορ FM και το «Survivor» και, τέλος, ο νέος μεγάλος μπελάς για όλους σχεδόν τους προηγούμενους που ακούει στο όνομα Ιβάν Σαββίδης.

Οι δηλώσεις του Ιβάν

Οπως δήλωσε από την αρχή της εβδομάδας στο «Πρώτο Θέμα» ο κυπελλούχος πλέον Σαββίδης, θα αποκτήσει ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια, «πολύ σύντομα, όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο». Κι εξήγησε το γιατί: «Αν δεν έχεις σχέση με media, δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε». Το κανάλι είναι φυσικά το Mega και δύο είναι οι τρόποι για να γίνει μέτοχος εκεί: είτε αποκτώντας τον ΔΟΛ είτε τον «Πήγασο».

«Δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο» είπε στην ίδια συνέντευξη. Αυτά στάθηκαν αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως θέλει μέσω Σαββίδη να οργανώσει τη δική της διαπλοκή. «Οι επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να οικοδομήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, θα πέσουν και αυτήν τη φορά στο κενό» αναφέρει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της.

Σε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά ο Ιβάν Σαββίδης πάντως φαίνεται να είναι ο «Πήγασος» του Φώτη Μπόμπολα. Πληροφορίες θέλουν να έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές και να έχουν καταθέσει πρόταση στις τράπεζες, ώστε να καταβάλουν κάποια μετρητά αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των δανείων και ζητώντας ταυτόχρονα γενναίο «κούρεμα» στα χρέη.

Το αποκάλυψε και ο Φώτης Μπόμπολας στους εργαζόμενους του «Εθνους» την Παρασκευή ότι η τελική συμφωνία με τον καινούργιο επενδυτή είναι κοντά.

Ειρήσθω εν παρόδω, οι άνθρωποι στον «Πήγασο» παραμένουν με καθυστέρηση μισθοδοσίας μεγαλύτερη των πέντε μηνών και αν μέχρι αύριο δεν πάρουν κάποια χρήματα, θα κατέβουν σε απεργία ακόμα κι αν ο επενδυτής φανεί να στρίβει στη γωνία. Αλλωστε, ο Φώτης Μπόμπολας τους είπε πως η έλευση του νέου ιδιοκτήτη στην εταιρεία σημαίνει απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Εβγαλε και δελτίο Τύπου η εταιρεία «Πήγασος Α.Ε.». Αφορμή, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας «ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει την παραμονή των παλαιών μετόχων στο νέο διοικητικό σχήμα και συνοδεύεται με διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων της επιχείρησης με αδιαφανή τρόπο δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή».

Απαντά λοιπόν η εταιρεία πως «προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού μας ομίλου», επιβεβαιώνοντας έτσι το ενδιαφέρον επιχειρηματία τον οποίο δεν κατονομάζει, αλλά όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως πρόκειται για τον Σαββίδη:

«Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην Πήγασος Α.Ε. γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου, που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».

Λογικό είναι να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία με τη... νέα διαπλοκή που πάει να χτιστεί ακυρώνοντας την παλιά, προφανώς. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» απάντησε σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα είχαμε επιθέσεις κατά ριπάς σε ακόμα δύο μέτωπα. Τα ΜΜΕ του Γιάννη Αλαφούζου εναντίον του Σαββίδη και τα «Παραπολιτικά» του Γιάννη Κουρτάκη (που... συμπαθούν πολύ τον Βαγγέλη Μαρινάκη) εναντίον του ΔΟΛ και των εργαζομένων του. Ο ΣΚΑΪ πολεμά τον Ιβάν για τα πολιτικά και ο Σπορ FM (90% Γιάννης Αλαφούζος) για τα αθλητικά και το... τσίγκινο Κύπελλο που πήρε ο ΠΑΟΚ.

Για όλα φταίει ο... Αλέξης

Παρένθεση: ΜΜΕ αλλά και δημοσιογράφοι ανακάλυψαν κατευθείαν το βράδυ του Σαββάτου τον ένοχο για το οφσάιντ-γκολ του ΠΑΟΚ και δεν είναι ο επόπτης, όπως όλοι θα πιστεύετε, αλλά ο... Αλέξης Τσίπρας και η τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή (για το... οφσάιντ). Από την άλλη, τα «Παραπολιτικά», αφού γράφουν πως οι τράπεζες «είπαν όχι στο deal Μπόμπολα - Σαββίδη», επιχειρούν ολομέτωπη εναντίον «Νέων» και «Βήματος», σημειώνοντας πως «στο κενό πέφτει η εκκαθάριση του ΔΟΛ» επειδή προέκυψαν σημαντικά στοιχεία.

Και κερασάκι σε όλα αυτά, η χθεσινή επίθεση... αγάπης από το «Βήμα» προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Σε πρωτοφανή εκβιασμό των εργαζομένων του ΔΟΛ εξελίσσεται η συνεχιζόμενη τακτική των τραπεζών, οι οποίες ενώ ελέγχουν πλήρως τον Οργανισμό και έχουν προκηρύξει δύο διαγωνισμούς για την πώλησή του, ακολουθούν παρελκυστική στάση σε σχέση με τις πληρωμές του προσωπικού» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Και συνεχίζει: «Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι τα διάφορα πολιτικο-επιχειρηματικά κέντρα δεν κάνουν πίσω στην επιδίωξή τους να οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία τον ΔΟΛ, θέλοντας τώρα, στο τέλος, να προκαλέσουν στάση πληρωμών για τη μισθοδοσία των εργαζομένων».

Το σίριαλ της διαπλοκής στα ΜΜΕ διαθέτει ακόμα πολλά επεισόδια όπως καταλαβαίνετε, περισσότερα και από εκείνα του τελικού Κυπέλλου στον Βόλο.

Φουντώνει η κόντρα με Μαρινάκη - Αλαφούζο, όχι όμως με Μελισσανίδη

Η δημοφιλία του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει χτυπήσει... κόκκινο το τελευταίο διάστημα και από το βράδυ του Σαββάτου έχει φτάσει και σε ιστορικό limit-up. Ο ομογενής επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που ενσαρκώνει τα όνειρα των οπαδών του ΠΑΟΚ για μια εποχή κυριαρχίας του «δικέφαλου» και η κατάκτηση του Κυπέλλου ερμηνεύεται ως αλλαγή σελίδας στην ιστορία του.

Με όχημα τον ΠΑΟΚ και στήριξη από τον κόσμο του ο Σαββίδης αποκτά μεγαλύτερη ισχύ στην επιχειρηματική μάχη που μαίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι κόντρες μεταξύ των «μεγάλων» στο Κύπελλο μοιάζουν πολύ «ξένες» σε αυτό που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Μελισσανίδης διαμαρτύρονται για τη διαιτητική αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αντίστοιχα στα ματς με τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, την ώρα που ο Ολυμπιακός εστιάζει στη διάλυση της συμμαχίας των «τριών» η οποία επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου τα παράπονα του Σαββίδη από τους δύο άλλους εταίρους τα προηγούμενα χρόνια. Το 2014 από τον Αλαφούζο, όταν ο Παναθηναϊκός υποστήριξε στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο τις θέσεις της -«ερυθρόλευκης» τότε- ΕΠΟ για να μην πέσει η ποινή της αφαίρεσης 3 βαθμών από τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, και πέρσι από τον Μελισσανίδη, όταν η ΑΕΚ δεν στήριξε τον ΠΑΟΚ στην κίνηση αποχώρησής του από το Κύπελλο.

Το σκηνικό που περιγράψαμε όμως δεν σημαίνει ότι ο Ιβάν Σαββίδης βάζει στην ίδια ευθεία τις σχέσεις του και με τους τρεις άλλους ισχυρούς «παίκτες». Παρά τα παράπονα του Μελισσανίδη για τη διαιτησία στον τελικό, οι σχέσεις τους, που είχαν περάσει από διάφορα κύματα, είναι καλές αυτό το διάστημα, σε αντίθεση με τους Μαρινάκη και Αλαφούζο με τους οποίους έχει κόψει τις επαφές.

Υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο μάλιστα, αφού στο περιβάλλον του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ υπάρχει η πεποίθηση ότι και οι δύο επιχειρηματίες στηρίζουν την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος του.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε μέσω facebook o υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, σε ποστ που αφορούσε τα παράπονα της ΑΕΚ για τη διαιτησία στον τελικό. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τονίζει:

Κι αν ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Παναθηναϊκού σε συγκεκριμένα πεδία είναι συνεργαζόμενος πια επίσημα με το εκδοτικό συγκρότημα των συμφερόντων του κ. Μαρινάκη, είναι κατανοητή η... συνέργεια και στα επιχειρήματα. Μπορεί να έχει και λίγη πολιτική υποβοήθηση όλο αυτό και να εξυπηρετεί πολλαπλά συμφέροντα. Δεν απευθύνονται σε ανόητους…

Η σχέση Σαββίδη - Μελισσανίδη ενδεχομένως να παραμένει σε καλά επίπεδα γιατί αμφότεροι διαπιστώνουν ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο (με τις Ενώσεις που ο καθένας έχει στην επιρροή του), για να έχουν ισχυρό λόγο στην επόμενη μέρα των εκλογών της ΕΠΟ. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ευγενής επιχειρηματική άμιλλα
Τα μεγάλα επιχειρηματικά, οπαδικά και μιντιακά ονόματα που κυριαρχούν στην ταλαίπωρη αυτή χώρα δεν παύουν ούτε στιγμή να διεκδικούν μία κυρίαρχη θέση, με τη σχετική πάντα και αναγκαία πολιτική στήριξη.
Ευγενής επιχειρηματική άμιλλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μιντιακός «πόλεμος» σε κινούμενη άμμο
Παρέμβαση της κυβέρνησης στον πολιτικό και επιχειρηματικό πόλεμο με επίκεντρο το μέλλον του MEGA, του ΔΟΛ και του «Πήγασου». Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται διάταξη, η οποία θα δίνει διέξοδο στον...
Μιντιακός «πόλεμος» σε κινούμενη άμμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγινε πάλι κόκκινο πανί
Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάφερε με την κατάθεσή του για τα στημένα να αυτοδιαψευστεί σε σχέση με το όχι μακρινό παρελθόν του και να εκθέσει παράλληλα με τον πιο άγαρμπο τρόπο το είδος της ενημέρωσης που υπηρετούν...
Εγινε πάλι κόκκινο πανί
MEDIA
Διαδρομές και διαπλοκές στην ενημέρωση
Ποιες είναι οι συμμετοχές των καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ● Ποιες είναι οι κρυφές και ποιες οι φανερές συνεργασίες που έχουν
Διαδρομές και διαπλοκές στην ενημέρωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας