Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα μηνύματα των κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα μηνύματα των κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

  • A-
  • A+

Στους αγώνες των εργατών στο Σικάγο ανατρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ σε συμπόρευση με το ΚΚΕ καλεί «όσους δεν συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση». Από την πλευρά τους η η Ν.Δ. και το Ποτάμι εξαπολύουν ευθεία επίθεση στο κυβερνών κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στους αγώνες των εργατών στο Σικάγο ανατρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σημειώνει ότι «οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Τονίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, «με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα», αλλά και τη μάχη της κυβέρνησης «σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα».

Και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή» στα συλλαλητήρια, «έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Το ΚΚΕ

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ καλεί «όσους δεν συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση».

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» αναφέρει.

Αναφερόμενο στη διαπραγμάτευση, τονίζει πως «όποια “αντίμετρα” υπάρξουν, το πολύ - πολύ να οδηγήσουν σε μια αναδιανομή της φτώχειας, δηλαδή ο λιγότερο φτωχός να “πληρώνει” για τον περισσότερο φτωχό. Το βασικό μέρος των “αντιμέτρων” περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας του και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, για να έχει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, με απευθείας χρηματοδότηση».

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Προχώρησε ακόμη παραπέρα. Προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφώνησε με τις ΗΠΑ την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στηρίζει όλα τα επιθετικά ΝΑΤΟικά σχέδια», συμπληρώνει.

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ.

«Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν είναι άλλο από τον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αγώνα για την οριστική ρύθμιση του χρέους, ζήτημα που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση ζωτικών επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά στην ανάπτυξη. Αγώνα για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αγώνα για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας», τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Επισημαίνει ότι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και τονίζει: «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με γνώμονα το πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας. Τώρα που η Ελλάδα δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση, αυτό είναι το χρέος μας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη, η πιο πιεστική πρόκληση που έχουμε όλοι μπροστά μας».

Η Ν.Δ.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι «Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμό».

Σε ανακοίνωσή της για την εργατική Πρωτομαγιά, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση για «ανικανότητα» που «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα – Καμμένου».

«Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τους επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι φανερό ότι αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τους εμπαίζει διαρκώς με μόνο στόχο την παραμονή της στην εξουσία, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», αναφέρει επίσης η ΝΔ, και χαιρετίζοντας τη σημερινή μέρα, καταλήγει:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αλλαγή πορείας η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι με σχέδιο και με διαρθρωτικές αλλαγές να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων».

Το Ποτάμι

Ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ περιέχει η ανακοίνωση του Γιώργου Μαυρωτά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αφορμή την ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά, έκανε στο περιστύλιο της Βουλής, την ακόλουθη δήλωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε ένα μήνα. Κανονικά θα έπρεπε να καλεί τον κόσμο να γιορτάσει την Πρωταπριλιά, αυτή είναι η γιορτή του, με την συνέπεια έργων και λόγων που έχει».

Η Ένωση Κεντρώων

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει τα εξής:

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι κορυφαία και συμβολική ημέρα και αντικατοπτρίζει την στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή.

»Για την Ένωση Κεντρώων, η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση.

»Όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν την χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της.

»Οι εργαζόμενοι ας μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες, ας ξεχωρίσουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους».

Η OTOE

«Να φτιάξουμε εμείς τις Πρωτομαγιές που μας αξίζουν» ζητά η ΟΤΕ στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Πρωτομαγιά είναι «σύμβολο διεκδίκησης και αγώνων που όσο και αν ξεθώριασε ως ιστορική μνήμη στα λόγια και στις πράξεις, παραμένει φάρος ελπίδας και οδηγός για καλύτερες μέρες που πρέπει να απαιτήσουμε όλοι μαζί».

Και κάνει την ευχή «να αντλήσουμε δύναμη, αποφασιστικότητα και δράση από την Πρωτομαγιά των δίκαιων αγώνων που μεγαλώσαμε για να κάνουμε πράξη εμείς τα όνειρα και τις ελπίδες μας».

Λαϊκή Ενότητα

Με μήνυμα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη συνοδεύει το μήνυμά της η ΛΑ.Ε. που καλεί στην προσυγκέντρωση του κόμματος και παλαιστινιακών φορέων.

Καλεί «τον λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, ενάντια στο προωθούμενο 4ο μνημόνιο, νέας κατεδάφισης συντάξεων και εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερης φορολεηλασίας και ολοκληρωτικού ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου».

Η ΠΟΕΣΥ

Τη μάχη για την επιβίωση του δημοσιογραφικού κλάδου επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως αναφέρει ο κλάδος έχει περιέλθει σε δεινή θέση, «με διόγκωση της ανεργίας και της ανασφάλιστης ή απλήρωτης εργασίας – όσο και ασφαλιστικά, εφόσον μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ενημέρωση παραμένουν ανασφάλιστοι για περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε καταργήθηκε ο πόρος των αντίστοιχων Ταμείων αλλά και του Ταμείου κύριας ασφάλισης, που συγχωνεύτηκε στον ΕΦΚΑ».

Τονίζει ότι «δεν καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στα Επικουρικά Ταμεία, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το Ταμείο κύριας ασφάλισής μας αυτά τα χρόνια καταληστεύθηκε όχι μόνο με το πέρασμά του στον ΕΦΚΑ αλλά και με το κούρεμα του PSI».

Τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι διεκδικούν «την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την αποκατάσταση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντιδρώντας σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Ενημέρωσης».

Και καταλήγει ότι τιμά Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας και στηρίζοντας όλες τις εργατικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1η Μαΐου και καλεί τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, να πάρουν μέρος σ’ αυτές, με διεκδικητικό αγωνιστικό φρόνημα και παλμό».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Φίμωτρο
Το νομοσχέδιο για τις πορείες -που έγινε δεκτό με ουρανομήκεις κραυγές από το σύνολο των νεοφιλελεύθερων της χώρας- είναι προφανές ότι πήρε υπόψη του την πρόσφατη εμπειρία από την καραντίνα.
Φίμωτρο
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Καλούνται όλοι να πάρουν θέση
Η ενεργός και δημοκρατικά εκφρασμένη διαμαρτυρία είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Το πρόβλημα επομένως δεν είναι αν θα υπάρξει συγκέντρωση για το Μακεδονικό εν όψει της ΔΕΘ. Το πρόβλημα βρίσκεται στα όσα...
Καλούνται όλοι να πάρουν θέση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτομαγιά στο ΠΑΜΕ, «Δεκαπενταύγουστος» σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Εντυπωσιακή και με έντονο αντιπολεμικό ύφος η συγκέντρωση του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ στην Αθήνα, τρεις κι ο κούκος στην αντίστοιχη συγκέντρωση των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών φορέων της χώρας ●...
Πρωτομαγιά στο ΠΑΜΕ, «Δεκαπενταύγουστος» σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη Μαΐου κι απ’ τη Βαστίλη ξεκινάνε οι πομπές των φοιτητών
Καυτή Πρωτομαγιά στη Γαλλία, με πολυάριθμες μαχητικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα και τα κόμματα της Aριστεράς, με σύνθημα τη «σύγκλιση των αγώνων» κατά της πολιτικής του Μακρόν και θα...
Πρώτη Μαΐου κι απ’ τη Βαστίλη ξεκινάνε οι πομπές των φοιτητών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την Πρωτομαγιά
Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν και φέτος οι ηγέτες των κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο τέλος των μνημονίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάγκη για περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές, ενώ η...
Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την Πρωτομαγιά
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Δεν μας αξίζει
Η αντιπαράθεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων διεξάγεται με διχαστικούς όρους. Κοινός τόπος η πόλωση και ο διχασμός που αφανίζει κάθε ορθολογική και ψύχραιμη έκφραση άποψης. Οσο όμως η εθνική συνεννόηση, η...
Δεν μας αξίζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας