• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%

Δύο συνέδρια για τη χούντα

 • A-
 • A+

Μια ιστορική αποτίμηση για την επταετία της απριλιανής δικτατορίας, με αφορμή τα πενήντα χρόνια που συμπληρώνονται από την επιβολή της στη χώρα, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν δύο συνέδρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο ιστορικός χρόνος δεν είναι μεγάλος, ωστόσο καταξιωμένοι επιστήμονες, ιστορικοί και ερευνητές θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αλλά και την περίοδο αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

Α Θ Η Ν Α

20-22 Απριλίου, 9.30-20.00, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνουν τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πενήντα χρόνια μετά: νέες προσεγγίσεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών».

Το συνέδριο περιλαμβάνει πολλές θεματικές, με αποτέλεσμα να καλύπτει ένα ευρύ πλαίσιο ζητημάτων που άπτονται τόσο της επταετίας όσο και της περιόδου αμέσως μετά, με εξαιρετικές αναλύσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη λεπτομέρειά τους. Συγκεκριμένα αυτές είναι (ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από τους ομιλητές):

«Το δικτατορικό καθεστώς σε διεθνές περιβάλλον» (Ηλίας Νικολακόπουλος, Πέτρος Παπαπολυβίου). «Ελληνοαμερικανικές σχέσεις» (Κωστής Καρπόζηλος, Αλέξανδρος Κιτροέφ). «Πολιτικές δυνάμεις, Εκκλησία και δικτατορία» (Τάσος Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Σακελλαρίου), «Το καθεστώς: προπαγάνδα και καταστολή» (Ελένη Κούκη, Στράτος Δορδανάς), «Δημόσια/ τεχνικά έργα και πολιτικές του χώρου» (Λίλα Λεοντίδου, Πασχάλης Σαμαρίνης), «Οικονομία και οικονομική πολιτική του καθεστώτος» (Χρήστος Τσάκας, Ζήσιμος Συνοδινός), «Ιστορία και μνήμη: ανασυγκροτώντας το εθνικό παρελθόν» (Τριαντάφυλλος Πετρίδης, Βασιλική Σακκα), «Η αμφισβήτηση του καθεστώτος: προσλήψεις και στάσεις» (Αντώνης Λιάκος, Μαρία Νικολοπούλου), «Από τη δικτατορία στη Μεταπολίτευση: αναστοχασμοί και απολογισμοί» (Γεράσιμος Νοταράς, Σωτήρης Βαλντέν), «Αμφισβήτηση και εικαστική δημιουργία» (Ελευθερία Δελαζάνου), «Αμφισβήτηση, θέατρο και διανόηση» (Κωνστάντζα Γεωργακάκη). Αναλυτικά το πρόγραμμα και περιλήψεις των εισηγήσεων: http://www.askiweb.eu

Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η

Παρασκευή 28 Απριλίου, 9.00-19.00, Αμφιθέατρο-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνουν την ημερίδα με θέμα «Εικαστικές τέχνες και αρχιτεκτονική κατά την επταετία 1967-1974: θεσμοί, ιδεολογίες και αδράνειες».

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας θα παρουσιαστούν οι έρευνες ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που αφορούν τη δράση των Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων στη διάρκεια της επταετίας, την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική παραγωγή, καθώς και τη συνολική αποτίμηση του ρόλου των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής την περίοδο της χούντας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 15 εισηγήσεις σε τέσσερις συνεδρίες με θεματικούς άξονες:

 • α) «Θεσμοί της τέχνης»,
 • β) «Ελληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ευρώπη»,
 • γ) «Φωτογραφία, γλυπτική» και
 • δ) «Αρχιτεκτονική». Στον χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αντιδικτατορικές αφίσες του Γιώργου Αργυράκη που κυκλοφόρησαν στο Βερολίνο την περίοδο 1967-1974 (αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.efsyn.gr).
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τη χούντα... τι;
Hταν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Οπως λένε στα αντίστοιχα αφιερώματα, το ημερολόγιο τότε έγραφε 21η Απριλίου 1967.
Μετά τη χούντα... τι;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα
Εκδήλωση διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης...
Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
KKE: το 21ο Συνέδριο και η επόμενη ημέρα
Οι θέσεις του κόμματος για τους κινδύνους στην αντιμετώπιση καινούργιων ζητημάτων που θέτει η επικαιρότητα, όπως διατυπώθηκαν από την Κ.Ε. και στελέχη οργανώσεων.
KKE: το 21ο Συνέδριο και η επόμενη ημέρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη - ίδιο αριθμό μελών δηλαδή με πριν. Το νέο όργανο φέρει δύο αλλαγές στα πρόσωπα. Κατά τα άλλα...
Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογή νέας Κ.Ε. με... νέους
Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ). Παρασκευή και Σάββατο έγινε συζήτηση...
Εκλογή νέας Κ.Ε. με... νέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας