• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.4°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.5°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.2°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 22.7°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  66%

Τα χρήματα που επέστρεψαν είχε χορηγήσει χωρίς καμία διασφάλιση το ΥΠΕΞ το 2008 στο Μπελίζ για την... κλιματική αλλαγή, ενώ υποψίες γεννούν οι ομοιότητες με τα άλλα λιμνάζοντα ποσά που εντοπίστηκαν. Τον Ν. Κοτζιά καταγγέλλουν Ντόρα και Σκυλακάκης

Κάτι... ξεχασμένα εκατομμύρια

 • A-
 • A+

Δυόμισι εκατ. δολάρια που λίμναζαν ξεχασμένα επί οκτώ χρόνια σε τράπεζα του Μπελίζ, στην Καραϊβική, εντόπισε, διεκδίκησε και ανέκτησε το υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από μακρά και επίπονη έρευνα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και του επικεφαλής της, πρέσβη Νίκου Βαμβουνάκη.

Τα χρήματα (1 εκατ. δολάρια αρχικό κεφάλαιο -επενδεδυμένο σε κρατικό ομόλογο χώρας της Λατινικής Αμερικής με μηνιαίο επιτόκιο 5%- και 1,5 εκατ. δολάρια τόκοι) επέστρεψαν από το εξωτερικό στις 24 Μαρτίου και κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΔΑΣ, η εκταμίευση πραγματοποιήθηκε το 2008 (γενικός γραμματέας της ΥΔΑΣ ήταν τότε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, με υπουργό την Ντόρα Μπακογιάννη) και αφορούσε έμβασμα 1 εκατ. δολαρίων με αποδέκτη το «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» για σχετικά προγράμματα.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως «Οπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας.

Λεφτά και με τόκο

Η συνέπεια των “παραλείψεων” ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο Δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%. Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».

Ο πρόεδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος διετέλεσε από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Μάιο του 2009 γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Δεκέμβριο του 2007 ορίστηκε ειδικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής, με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook επιτέθηκε στον Νίκο Κοτζιά χωρίς να αναφερθεί στην ουσία.

«Αγνοια νόμου δεν επιτρέπεται. Αυτό βέβαια ισχύει για τους απλούς πολίτες. Αν είσαι υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι επιτρέπεται. Οχι μόνο να μην ξέρεις τους νόμους που έχει ψηφίσει το δικό σου υπουργείο αλλά και να εκτοξεύεις νοσηρά υπονοούμενα για “ασκόπως σπαταληθέντα χρήματα” και “κρυφούς λογαριασμούς” επειδή είσαι ανίκανος να κάνεις έναν στοιχειώδη έλεγχο των όσων ανακριβώς (και συνεπώς συκοφαντικά) ισχυρίζεσαι».

Η κ. Μπακογιάννη με ανακοίνωσή της έκανε επίσης προσωπική επίθεση στον Νίκο Κοτζιά, αναφέρθηκε σε «μεγάλα και ξεδιάντροπα ψέματα» και ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών «να πάει αύριο το πρωί τον φάκελο στον εισαγγελέα. Διαφορετικά θα το κάνω εγώ».

Κορυφή του παγόβουνου

Τα ξεχασμένα εκατομμύρια του Μπελίζ αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου ανάλογων περιπτώσεων, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης ύστερα από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατ. δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ακόμα 5 εκατ. δολάρια με αποδέκτη την Αφρικανική Ενωση που βρίσκονται επίσης «ξεχασμένα» σε τράπεζα αφρικανικής χώρας και 2 εκατ. δολάρια για δύο προγράμματα για την Κλιματική Αλλαγή, από ένα σε τράπεζα της Γενεύης και σε τράπεζα στον Αγιο Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό.

Η επανεμφάνιση ξεχασμένων εκατομμυρίων και προγραμμάτων που αφορούν την κλιματική αλλαγή προκαλούν υποψίες συσχετισμού με την υπόθεση Μπελίζ και για το αν βρίσκονται πίσω από αυτές τις εκταμιεύσεις τα ίδια πρόσωπα ή οι ίδιες ΜΚΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπαράθεση από αμφιλεγόμενο δημοσίευμα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
Ενα μη θέμα -καθώς έχει διαψευστεί εγκαίρως και κατηγορηματικά τόσο από τον τότε υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον τότε πρωθυπουργό- περί δήθεν συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων...
Αντιπαράθεση από αμφιλεγόμενο δημοσίευμα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Είχα κι εγώ τα έγγραφα, αλλά δεν τα έβγαλα»
Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του υπουργού Εξωτερικών, αμέσως μετά το πέρας της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Η βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε στο Νίκο Κοτζιά για τα έγγραφα που...
«Είχα κι εγώ τα έγγραφα, αλλά δεν τα έβγαλα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα καρφιά ήρθαν από την Ντόρα
Το γάντι που, φοβούμενος τη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν θέλησε να σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας ανοχή στην ανοιχτή υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρώην...
Τα καρφιά ήρθαν από την Ντόρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές οι ευθύνες για την απουσία της Ελλάδας
Η αποτυχία της κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επιρρίψει τις ευθύνες, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, στον συνήθη...
Κυβερνητικές οι ευθύνες για την απουσία της Ελλάδας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Γαλάζια» εμμονή με την παραίτηση Κοτζιά
Επιμένει στη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά η Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να επενδύσει πολιτική στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα. Νέο αίτημα Κουμουτσάκου να...
«Γαλάζια» εμμονή με την παραίτηση Κοτζιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένουν για την επιστολή Κοτζιά στη Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Επανερχόμενη στο θέμα, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η επιστολή «δεν είναι προσωπικό...
Επιμένουν για την επιστολή Κοτζιά στη Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας