• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 14.0°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.7°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.4°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 9.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  57%

Εμπόδια υψηλής τάσης

 • A-
 • A+

Σε αγκάθι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναδεικνύεται η μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας και η άρση του μονοπωλίου πρόσβασης στα ορυχεία λιγνίτη.

Το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» φαίνεται να αναβιώνει εμμέσως κατ’ απαίτηση των δανειστών, που θέτουν επίσημα πλέον στην ατζέντα την υποχρεωτική πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων το 2018, σε συνδυασμό είτε με τη μεγάλη αύξηση των δημοπρασιών ισχύος στο μεσοδιάστημα, είτε και με τη μεταβίβαση πελατών σε ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ που προωθεί η ίδια η επιχείρηση.

Για την κυβέρνηση που μέχρι πρότινος υποβάθμιζε το θέμα ως τέτοιο που δεν μπορεί να επηρεάσει τη δεύτερη αξιολόγηση, η υπόθεση ΔΕΗ μπαίνει στο ίδιο κάδρο μαζί με τα εργασιακά και τις περικοπές στο ασφαλιστικό ως αντικείμενο «πολιτικής διαπραγμάτευσης», με την ελπίδα όχι να αποφευχθούν οι εξελίξεις, αλλά τουλάχιστον να καθυστερήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Κάποιες πληροφορίες, που διοχετεύονται από υπουργικά γραφεία, φέρουν να έχει ζητηθεί και από τον ίδιο των πρωθυπουργό να ασχοληθεί με τη ΔΕΗ. Αν είναι πράγματι αληθείς, δείχνουν είτε τον συναγερμό που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για ένα ζήτημα που ανέκαθεν θεωρούνταν ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε υποδηλώνουν μια προσπάθεια να χρεωθεί εμμέσως το Μαξίμου ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

«Τσακωνόμασταν επί ώρες»

Αν πάντως δεν επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης και στο αναθεωρημένο Μνημόνιο τον Μάιο-Ιούνιο ενταχθεί ρητή πρόβλεψη για πώληση παραγωγικών μονάδων ή πολύ περισσότερο η κυβέρνηση κληθεί να αποφασίσει κάτι τέτοιο, η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσαν να δοκιμαστούν τόσο οι εσωκομματικές αντοχές, με ερώτημα την αντίδραση της πλευράς Σκουρλέτη και άλλων κυβερνητικών βουλευτών, όσο και η ίδια η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. οι οποίοι αντλούν σημαντικό μέρος της δύναμής τους από περιοχές του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε πάντως την Παρασκευή μετά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας ότι οι δανειστές θέτουν θέμα άμεσης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και ότι συνολικά για τα ενεργειακά οι διαφορές παραμένουν πολύ μεγάλες.

Κυβερνητικές πηγές παράλληλα περιέγραφαν σκηνικό έντονων διαφωνιών (σ.σ. «τσακωνόμασταν επί δύο ώρες» έλεγαν χαρακτηριστικά), εξέφραζαν ωστόσο την προσδοκία ότι στο σημερινό Eurogroup «θα μπορούσε να βρεθεί μια διατύπωση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές».

Η ΔΕΗ έχει αυτή τη στιγμή τρία ανοιχτά μέτωπα: το ένα αφορά την υποχρέωση μείωσης του μεριδίου της στη λιανική αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019 (από 89% σήμερα), το δεύτερο σχετίζεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ισότιμη πρόσβαση όλων των παικτών της αγοράς στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, ενώ τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά με αφορμή και την έρευνα που ξεκίνησε εναντίον της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ολα αντιμετωπίζονται πλέον ως ενιαίο πακέτο από τους δανειστές και με αιχμή τη συμμόρφωση της χώρας με τη δικαστική καταδίκη για πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας συνδέουν την άμεση πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ με το άνοιγμα της αγοράς.

Διαφορετική ερμηνεία

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η τρόικα ερμηνεύει λάθος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θεωρεί ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται από τη στιγμή που η ΔΕΗ θα αποκλειστεί από το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς παραχώρησης νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Από την πλευρά τους οι δανειστές αλλά και μερίδα ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ επιμένουν ότι η καταδίκη της Ελλάδας επισείει εδώ και τώρα την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ και όπως έχει διαρρεύσει, χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα από το υπουργείο Ενέργειας, έχουν στείλει νεότερο κείμενο στο υπουργείο Ενέργειας με συγκεκριμένο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η εκχώρηση μονάδων σε δύο ή τρία «πακέτα» θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Απορρίπτει επίσης ως μη εφαρμόσιμη την πρόταση της ΔΕΗ για πώληση 400.000-500.000 πελατών της μέσω θυγατρικών, ενώ ζητά τη δραστική αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας (NOME) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του μεριδίου λιανικής της επιχείρησης στο 49% το 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια και καινούργιο θεσμικό πλαίσιο»
Διακριτικές αποστάσεις από τη σύγκρουση που έχουν υπουργοί της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη παίρνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. «Η Δικαιοσύνη είναι τελείως ανεξάρτητη και εκ των...
«Τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια και καινούργιο θεσμικό πλαίσιο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καύσιμα» στην οικονομία από την ενέργεια
Τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ενέργειας. Εξήγγειλε σχέδιο για ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και άφησε αιχμές για...
«Καύσιμα» στην οικονομία από την ενέργεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, κάνει λόγο για λογιστικές αλχημείες και λαθροχειρίες από τη Ν.Δ. για τη ΔΕΗ και απαντά στα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση επικαλούμενος...
«Είναι απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μικρή ΔΕΗ», μεγάλες αντιδράσεις
Σε πολιτικές περιπέτειες απειλεί να βάλει την κυβέρνηση η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τους δανειστές για πώληση μονάδων της ΔΕΗ το 2018. Έντονες αντιρρήσεις από τους εργαζομένους, αλλά και τους...
«Μικρή ΔΕΗ», μεγάλες αντιδράσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ΣτΕ η ΔΕΗ κατά των δημοπρασιών ενέργειας
Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΔΕΗ για να μπλοκάρει τη «βίαιη» απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ισχύος NOME, λόγω της οποίας υποστηρίζει ότι θα χάσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Με...
Στο ΣτΕ η ΔΕΗ κατά των δημοπρασιών ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα παντιέρα κατά των ιδιωτικοποιήσεων
Σε «μανιφέστο» κατά των ιδιωτικοποιήσεων μετέτρεψε χθες την ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, βαθαίνοντας το ρήγμα που φαίνεται πως έχει ανοίξει με την...
Νέα παντιέρα κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας