• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.7°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  0 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.3°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  73%

Νέες καταγγελίες για δικαστικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο «Βγενόπουλου-Marfin»

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καταγγελίες για «δικαστές σε διατεταγμένη υπηρεσία»!

 • A-
 • A+

Σοβαρές καταγγελίες για «ύπαρξη δικαστών σε διατεταγμένη υπηρεσία που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και συμφέροντα» σχετικά με το σκάνδαλο «Βγενόπουλου-Marfin» διατυπώνονται σε δύο πρόσφατες επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι επιστολές, οι οποίες υπογράφονται από τον πρώην υπουργό Νίκο Σηφουνάκη και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη, περιγράφουν ένα παράλληλο σκάνδαλο με αυτό των δανειοδοτήσεων της Marfin Bank, το οποίο αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις συναντήσεις της Φώφης Γεννηματά και συνεργατών της με τους ίδιους, οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ λόγω της εμπλοκής του Eυάγγ. Βενιζέλου με την υπόθεση Βγενόπουλου, Σηφουνάκης και Τσιρώνης επανέρχονται με νέες καταγγελίες.

«Ο Α. Βγενόπουλος έφυγε από τη ζωή. Ομως εκείνοι οι συνεργοί του που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης, από το παρασκήνιο και εκ του αφανούς, επιδιώκουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες και τις άνομες πράξεις τους. Να τις φορτώσουν στο αποβιώσαντα για να γλιτώσουν οι ίδιοι» καταγγέλλουν οι Σηφουνάκης - Τσιρώνης.

Στις επιστολές τους «φωτογραφίζουν» εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, πολιτικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους, χωρίς όμως να τους κατονομάζουν.

Παράλληλα εκφράζουν την πικρία τους για τη μη κλήση τους μέχρι στιγμής από τη Δικαιοσύνη και ζητούν την καταδίκη, «χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς» όσων υπήρξαν συνεργοί στην κατασπατάληση και οικειοποίηση δημοσίου χρήματος και περιουσίας.

Σταχυολογούμε συνοπτικά όσα αναφέρουν οι Σηφουνάκης-Τσιρώνης:

• «Στα Πολυμελή Πρωτοδικεία στις αγωγές που καταθέσαμε κατά του Α. Βγενόπουλου δικαιωθήκαμε πανηγυρικά είτε με τις υψηλές καταδίκες του είτε με την πανηγυρική αθώωσή μας σε ανταγωγές του. Δικηγόροι των διωκτών μας τότε στα πρωτοδικεία (5 υποθέσεις συνολικά) ήταν τα γραφεία του ίδιου του Βγενόπουλου και το γραφείο του Δ. Πασσά.

Μετά την έκδοση των πρωτόδικων αποφάσεων, στα Εφετεία την υπεράσπισή του ανέλαβε το γραφείο του Μιχ. Δημητρακόπουλου.

Στα Εφετεία επήλθε πλήρης ανατροπή των αποφάσεων. Ενώ με την πρωτόδικη απόφαση έπρεπε να καταβληθούν στον Ν. Σηφουνάκη συμψηφιστικά 120.000 ευρώ, με την εφετειακή απόφαση ο Σηφουνάκης πρέπει να καταβάλει στη MIG 5.000 ευρώ.

Επιπλέον όλες οι πρωτόδικες αθωώσεις του Δ. Τσιρώνη μετατράπηκαν σε αυστηρές καταδίκες του. Ολοι οι δικαστές που στα πρωτοδικεία μας αθώωσαν ή καταδίκασαν τους συκοφάντες μας, έσφαλαν; Ολοι οι δικαστές στα Εφετεία που ανέτρεψαν όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις ήταν αδέκαστοι;

• [...] Πρώην υπουργός στον οποίο καταγγείλαμε το 2013 τις δύο πρώτες σκανδαλώδεις αποφάσεις των Εφετείων μάς απάντησε: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

• [...] Το σκάνδαλο Βγενόπουλου-Marfin αποκαλύφθηκε μέσα από τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Προβληματίζει και ανησυχεί η δικαστική διαδικασία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η αθωωτική εισήγηση του Εισαγγελέα.

• [...] Προβληματίζει ότι για τις έγγραφες καταγγελίες μας έως και πρόσφατα (13 Ιουλίου 2016) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για πράξεις και παραλείψεις υπηρεσιών και λειτουργών του κράτους (όπως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) υποχρεωθήκαμε, 7 μήνες μετά, στις 23 Ιανουαρίου 2017, να καταθέσουμε τις καταγγελίες μας στον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο τελευταίος εξέφρασε σχεδόν άγνοια για τη σκανδαλώδη υπόθεση Κοιρανίδη-Marfin Bank-MIG.

• [...] Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου, έτοιμοι να προσκομίσουμε και όποια επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία απαιτηθούν».

Πρόστιμο 185.500.000 ευρώ που βαραίνει τους κληρονόμους του

Ούτε σε αυτήν την περίπτωση ο αποθανών δεδικαίωται. Πέντε μήνες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου (5/11/2016), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) καταλόγισε στον εκλιπόντα εντυπωσιακό πρόστιμο ύψους 185.500.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται και βαραίνει πλέον τους κληρονόμους του.

Επειτα από φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2016, το ΚΕΦΟΜΕΠ, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών του με τα δεδομένα των φορολογικών του δηλώσεων, κατέληξε στον οριστικό καταλογισμό του συγκεκριμένου ποσού. Αυτό προκύπτει ως άθροισμα των φόρων εισοδήματος για τα έτη 2000-2012 με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των φόρων αυτών.

Λίγο πριν από τον θάνατο του Βγενόπουλου, του είχε κοινοποιηθεί από τους ελεγκτές έγγραφο που ανέφερε πως το ύψος του ποσού το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί ξεπερνούσε τα 250 εκατ. ευρώ. Στον ελεγχόμενο επιχειρηματία είχε δοθεί τότε, βάσει νόμου, προθεσμία 20 ημερών για να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία, δικαιολογώντας μέρος των «αδήλωτων» ποσών.

Πριν αποβιώσει ο Βγενόπουλος παρέθεσε ορισμένα συμπληρωτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα στον τελικό καταλογισμό να υπάρξει μια μείωση από το αρχικό ποσό. Την ίδια περίοδο οι δικηγόροι του αποθανόντος υποστήριζαν πως ο έλεγχος ήταν άκυρος.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΚΕΦΟΜΕΠ απέστειλε εγγράφως στη Διεύθυνση Ελέγχων της ανεξάρτητης αρχής ερώτημα για τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν μετά τον θάνατο του επιχειρηματία. Η απάντηση ήταν πως πρέπει να κοινοποιηθεί πράξη οριστικού προσδιορισμού των φόρων και των αναλογουσών προσαυξήσεων ώστε το συνολικό ποσό να επιμεριστεί στους κληρονόμους.

Στη συνέχεια δόθηκε στους τελευταίους περιθώριο ενός μήνα για να ενταχθούν στη ρύθμιση του νόμου 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κληρονόμοι όμως αρνήθηκαν και επέμειναν ότι η όλη διαδικασία ήταν άκυρη.

Με το επιχείρημα ότι δεν εκδόθηκαν νέα διαπιστωτικά σημειώματα προς τον καθένα από αυτούς ανάλογα με τα ποσοστά που τους αναλογούν, θα επιχειρήσουν τον καταλογισμό προσφεύγοντας στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Α λα καρτ υποδείξεις της ΕΕΕ
Βουβή έμεινε η ΕΕΕ όχι μόνο στην υπόθεση της Novartis αλλά και σε πολλές άλλες κομβικές υποθέσεις μεγαλόσχημων κατηγορουμένων. Δυστυχώς οι ανακοινώσεις της δεν πείθουν όταν έχουν τόσο εμφανώς διαφορετικά μέτρα...
Α λα καρτ υποδείξεις της ΕΕΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερωτήματα για το υπόμνημα των 6
Στην υπόθεση Novartis, δέκα ήταν συνολικά τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ο φάκελος είχε αρχικά σταλεί στη Βουλή. Εξι εξ αυτών, ζητούν να αρθεί η προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων. Η απουσία 4 προκαλεί...
Ερωτήματα για το υπόμνημα των 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ευρώπη υπερ-πολύτιμοι, στην Ελλάδα «κουκουλοφόροι»
Στην Ελλάδα λοιδορήθηκαν και κυνηγήθηκαν, στην Ευρώπη όμως τους βραβεύουν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με εξέχουσα προσφορά στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis.
Στην Ευρώπη υπερ-πολύτιμοι, στην Ελλάδα «κουκουλοφόροι»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
Το Δικαστικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά από κλήρωση, έχει τώρα μπροστά του και το δύσκολο έργο να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ακυρότητας της προδικασίας της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου.
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σοκ και Μπέος!
Αρκεί μία φράση από τον επινίκιο λόγο –το βράδυ της Κυριακής– του Αχιλλέα Μπέου, εκλεγμένου για δεύτερη θητεία δημάρχου Βόλου, για να αποτυπωθούν όσα αναμένονται να συμβούν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
Σοκ και Μπέος!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πρώην παντοδύναμος άνθρωπος της βιομηχανίας φαρμάκου
«Θεωρώ δεδομένο πως ο Μανιαδάκης “κρατά” πολλούς μαζί του, αλλά νομίζω πως θα σταματήσει να τους καλύπτει και θα ακολουθήσουν τεκτονικές αλλαγές το επόμενο διάστημα. Θα γίνει νέος Ζήγρας και Κάντας» εκτιμά ο...
Ο πρώην παντοδύναμος άνθρωπος της βιομηχανίας φαρμάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας