Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μήλον της έριδος η «ενδιάμεση στάση»

Μήλον της έριδος η «ενδιάμεση στάση»

  • A-
  • A+

Στις δεκατέσσερις μονάδες κινείται η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 19%), ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση (10%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Σφυγμός της Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», 1-3 Μαρτίου.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 9%, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8%, η Ενωση Κεντρώων με 7% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4%. Στο ερώτημα περί πρόωρων εκλογών τους επόμενους έξι μήνες, το 59% απαντά «Οχι», το 32% «Ναι» και το 9% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στον «ενδιάμεσο χώρο» και στις προοπτικές του, το 22% απαντά ότι αυτές θα είναι καλύτερες εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η κίνηση των τριών πρώην υπουργών φτιάξουν νέο κόμμα, το 11% εάν όλοι στοιχηθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 9% εάν το Ποτάμι και η κίνηση των τριών προχωρήσουν σε μια εκλογική συμμαχία.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό (58%) δηλώνει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Κυμαινόμενες συσπειρώσεις και ανυποψίαστες στρατηγικές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Ο «Σφυγμός» Μαρτίου, η τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και δυνητικής εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, επαναφέρει την εικόνα του σκηνικού που αποτυπώθηκε τον Δεκέμβριο και φάνηκε παροδικά να μεταβάλλεται ελαφρώς στα τέλη Ιανουαρίου, κυρίως ως αποτέλεσμα της θετικής επίδρασης που είχε ασκήσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διανομή μέρους του πλεονάσματος του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή αυτή φαίνεται να υπενθύμισε στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 τη διάθεση του κόμματος να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα ή το σύστημα εν τη ευρεία (και θολή) εννοία με άμεση συνέπεια την ελαφρά ενίσχυση του ποσοστού δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τρεις μονάδες (από το 18% στο 21% μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου).

Ωστόσο, μέσα στον Φεβρουάριο, η επικέντρωση της δημόσιας συζήτησης στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και στην προοπτική νέων μέτρων και αντι-μέτρων έσβησε την ευχάριστη για πολλούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ανάμνηση της μαχητικότητας της κυβέρνησης Τσίπρα με αποτέλεσμα η δυνητική εκλογική του επιρροή να υποχωρήσει κατά δύο μονάδες (από το 21% στο 19% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου).

Η ερμηνεία της μικρής αυτής υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της απώλειας της αίσθησης μαχητικότητάς του τεκμηριώνεται από μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που αφορά τα ποσοστά συσπείρωσης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015, δηλαδή των εκλογέων εκείνων που επιθυμούν την υιοθέτηση μιας γραμμής αντιπαράθεσης με τους πιστωτές της χώρας.

Τον Ιανουάριο, το ποσοστό αυτό είχε προσεγγίσει το 58% και ήταν αυτό που ουσιαστικά εξηγούσε τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τον Μάρτιο υποχωρεί στα επίπεδα του ποσοστού συσπείρωσης του Δεκεμβρίου, στο 52%. Οι αδράνειες, ή κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει καυστικότερα οι περιδινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας δημιουργούν μια εικόνα αβέβαιης προσέγγισης που καθηλώνει δημοσκοπικά το κόμμα σε ποσοστά περί του 20%.

Για τη Ν.Δ., η τελευταία μέτρηση επιβεβαιώνει το εύρος της δυνητικής εκλογικής επιρροής που καταγράφηκε τον Ιανουάριο (33%), κύριο στοιχείο του οποίου είναι η ευθεία εισροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπολογίζεται περίπου στο 4% του συνολικού εκλογικού σώματος. Η Ν.Δ. φαίνεται να προσεγγίζει τους περισσότερους από εκείνους τους εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 οι οποίοι δηλώνουν καθαρά στην ερώτηση πιθανότητας ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια επόμενη αναμέτρηση ότι η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική ή πολύ περιορισμένη.

Είναι εντυπωσιακό, και συνάμα χρήσιμο για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι αυτοί αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται χωρίς «ενδιάμεση στάση», παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, στη Ν.Δ.. Τέτοια ευρήματα δημιουργούν συνθήκες αβάσιμου εφησυχασμού στη Ν.Δ.

Ας δούμε γιατί η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι ανήσυχη παρά τη σημαντική διαφορά της στα επίπεδα δυνητικής εκλογικής επιρροής. Από το 33% των δυνητικών ψηφοφόρων της, το 14% είναι διστακτικοί στην εκδήλωση βεβαιότητας για την τελική επιλογή τους, ένδειξη ότι υπό ορισμένες συνθήκες η επιλογή τους θα μπορούσε να μεταβληθεί. Ποια κόμματα θα ήταν τα ωφελημένα σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση; Περίπου το ένα πέμπτο των «χλιαρών» αυτών δυνητικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκφράζουν σημαντική πιθανότητα ψήφου και για το Ποτάμι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αριθμοί που υποδηλώνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 2-3% του συνολικού εκλογικού σώματος είναι διεκδικήσιμο από τα κόμματα του κεντρώου χώρου.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου «ξένου σώματος», ή τουλάχιστον «άβολων ψηφοφόρων», στη σημερινή δεξαμενή της Ν.Δ. είναι εύκολα εξηγήσιμη στη βάση της αδυναμίας της Ν.Δ. να κερδίσει τις απόλυτα επιθυμητές από την κοινή γνώμη ιδιότητες του «νέου» και του «μη συστημικού». Για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, αυτό το 2-3%, οι ιδιότητες αυτές είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην εξίσου επιθυμητή από την πλειοψηφία ιδιότητα του «αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία προφανώς έχει κατακτηθεί από τη Ν.Δ.

Παραμένοντας ανυποψίαστη επί του θέματος αυτού, η Ν.Δ. κινδυνεύει με απροσδόκητες απώλειες προς τον «ενδιάμεσο χώρο» σε περίπτωση που αυτός αναγεννηθεί πολιτικά ή επικοινωνιακά. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ταράξει την εικόνα στασιμότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις μετρήσεις της εκλογικής επιρροής των κομμάτων. Οσο η Ν.Δ. μένει ανυποψίαστη και όσο η κυβέρνηση μένει αβέβαιη στον προσανατολισμό της, η εικόνα είναι δυνητικά ασταθής.

* Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικά υπεύθυνος της Prorata

H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 1-3 Μαρτίου 2017 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
Δυσφορία των πολιτών καταγράφει η έρευνα της ProRata. Αν και διαφωνούν για τη σύνθεσή της, οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, παρά προσφυγή στις κάλπες. Θεωρούν ότι η...
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΈΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει θετικό πρόσημο στη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς καθώς οι πολίτες βλέπουν μόνο...
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίζουν «όχι» στην πρόταση των θεσμών
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει την πρώτη έρευνα που αποτυπώνει τις προθέσεις των ψηφοφόρων εν όψει του δημοψηφίσματος την Κυριακή. Η τραπεζική αργία και ο έλεγχος κεφαλαίων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική...
Ψηφίζουν «όχι» στην πρόταση των θεσμών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
Υψηλή αποδοχή έχουν από τους πολίτες τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αποτυπώνεται στο δεύτερο μέτρο της πανελλαδικής έρευνας της Marc για την «Εφημερίδα των...
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικοδομούνται νέες συμμαχίες
Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι ρευστοποιεί με έναν τρόπο τις κομματικές ισορροπίες, αφού η...
Οικοδομούνται νέες συμμαχίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τρεις χώροι που επιθυμούν οι πολίτες να ανοίξουν τελευταίοι
Μετά το τέλος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας αλλά και των σχολείων οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν -μεταξύ άλλων- ποιοι είναι κατά τη γνώμη τους οι χώροι...
Οι τρεις χώροι που επιθυμούν οι πολίτες να ανοίξουν τελευταίοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας